QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Dezvoltarea unei cariere „elastice”

Dezvoltarea unei cariere „elastice”


1. DE CE ESTE NECESARA CARIERA „ELASTICA”

Schimbarile organizationale impun dezvoltarea unei cariere elastice. Acest lucru inseamna sa poti sa anticipezi problemele, sa faci un salt inapoi in fata oricarei imprejurari daunatoare si sa mentii inaintarea carierei.

Reguli in dezvoltarea unei cariere elastice:
-Cunoaste-te pe tine insuti, cautand raspunsuri la intrebari de tipul:

-Care este identitatea ocupationala si orientarea in cariera?

-Care sunt propriile puncte tari?

-Care sunt propriile puncte slabe?

-Cum pot eu adauga valoare companiei mele?

-Cunoaste-ti mediul profesional pentru a anticipa oportunitatile si a evita catastrofele.

-Ingrijeste-ti reputatia profesionala facilitand accesul celorlalti, in special a decidentilor puternici din companie sau din afara ei, la realizarile si abilitatile care te individualizeaza.

-Ramai mobil si mereu in evolutie dezvoltandu-ti abilitatile cautate, instruindu-te frecvent de-a lungul vietii profesionale.

-Fii atat specialist, cat si generalist, creeaza-ti un portofoliu de abilitati ale carierei. Investirea intr-un singur domeniu te poate face inflexibil si vulnerabil.

-Cauta posibilitati, cauta posturi care permit evidentierea clara a competentei profesionale. Capacitatea de a preciza convingator modul in care munca proprie adauga valoare si satisfactie diversilor beneficiari din interior sau din exterior ajuta in negocierile cu seful ierarhic.

-Pregateste un plan de rezerva si fii gata sa reactionezi daca, intr-un context oarecare, postul tau devine nenecesar.

-Mentine-te in forma financiara si psihica in ciuda elementelor de stres care intervin in momentele dificile ale carierei.


2. ORGANIZATIA SI CARIERA „ELASTICA”

Poate organizatia facilita o cariera elastica?

Indivizii au rolul principal in gestiunea propriei cariere; totusi, organizatiile trebuie sa le fie parteneri. Initiativele de sprijin pentru carierele elastice cuprind:

1).Programele de planificare a carierei

Acestea ajuta angajatii:

-sa-si identifice nevoile, obiectivele, valorile si alte caracteristici personale,-sa identifice oportunitatile interne si externe,

-sa armonizeze preferintele si punctele forte ale individului cu alternativele viabile de cariera, etc.

2).Consultanta in domeniul carierei

Aceasta are scopul de a-i ajuta pe angajati sa analizeze alternativele si sa ia decizii in cariera. De cele mai multe ori consultanta se asigura de catre specialisti din interiorul organizatiei, dar pentru situatii complexe si pentru a asigura confidentialitatea, se recurge uneori la consultanta externa.

3).Sisteme de informatii despre cariera.

Aceste sisteme trebuie sa asigure si sa prelucreze informatii privind:

-piata muncii,

-calificarile minimale pentru posturi importante, etc.

4).Cunoasterea si evaluarea abilitatilor.

Cunoasterea abilitatilor este procesul de identificare a nivelurilor de competenta cerute pentru posturile cheie dintr-un domeniu. Evaluarea clara a performantelor si feedback-ul ii ajuta pe angajati sa inteleaga in ce masura pregatirea lor satisface exigentele diferitelor rute de cariera.

5).Informarea personalului.

Informarea personalului cu privire la directia strategica, la rezultatele economice ale organizatiei, la pozitia detinuta in raport cu liderii din interior este foarte importanta.

6).Sprijinul organizatiei pentru educatie si instruire.

Acest sprijin este foarte important pentru orice fel de persoana angajata, pentru ca flexibilitatea cere educatie continua.

7).Flexibilitatea locului de munca

Se considera ca aceasta este de fapt prima conditie a flexibilitatii angajatului.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }