QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Caracteristicile societatii informationale si economiei globalizate

Caracteristicile societatii informationale si economiei globalizate


Puterea in Miscare

I.         Definitia si sursele puterii


Puterea este un aspect inevitabil al tuturor relatiilor omenesti.

Puterea influenteaza totul, de la slujbele pe care le detinem si pana la masinile pe care le conducem, emisiunile de televiziune pe care le urmarim, sperantele pe care le nutrim. Intr-o masura mai mare decat ne inchipuim, suntem cu totii produsi ai puterii.
Cele mai importante surse ale puterii sunt:

Violenta

Bogatia

Cunoasterea

Violenta oficiala in societate ajuta la mentinerea sistemului in functiune facand sa fie aplicabile contractele de afaceri curente, reducand rata criminalitatii. Violenta nu poate fi folosita decat pentru a pedepsi, deci este o putere de calitate inferioara.

Violenta a facut intotdeauna parte din economie.

Faptul ca majoritatea tranzactiilor de afaceri din ziua de azi nu implica violenta directa, nu inseamna ca violenta a disparut. Realitatea e ca violenta a fost restransa, transmutata intr-o alta forma si ascunsa.

Un motiv ca violenta deschisa a corporatiilor sau lumii business-ului in general a devenit atat de rara este acela ca de-a lungul anilor, a fost in mod tot mai raspandit „cantractata din afara”. In loc ca firmele sa-si procure propria violenta, ele au cumparat, efectiv, serviciile guvernului. In toate natiunile industriale, violenta de stat inlocuieste violenta privata.

Un al doilea motiv pentru care violenta fizica directa pare sa fi disparut cu desavarsire din viata afacerilor este acela ca a fost sublimata in lege. Toate afacerile, capitaliste si socialiste deopotriva, depind de lege.

Bogatia este un instrument mult mai bun al puterii. Cu ajutorul unor resurse mari de bani se pot oferi si recompense in bani sau natura. Averea se poate folosi in mod pozitiv sau negativ, fiind mult mai flexibila decat forta. Bogatia detine o putere de calitate medie.

Cunoasterea este puterea d cea mai inalta calitate. Cunoasterea poate fi folosita pentru a pedepsi, rasplati, convinge si chiar transforma. Ea serveste ca multiplicator al averii si fortei.

Puterea maxima sta la indemana celor aflati in pozitia de a folosi cele trei instrumente in conjunctie inteligenta unul cu altul.

Puterea este intrinseca tuturor sistemelor economice.

Puterea este o componenta inevitabila a insusi procesului de productie, iar acest lucru e adevarat pentru toate sistemele economice, capitaliste, socialiste sau de orice alta natura.


II         Economia supra-simbolica


Noul sistem de a face avere depinde complet de comunicatiile instantanee si de diseminarea datelor, a ideilor, a simbolurilor si simbolismului.

Cunoasterea reprezinta arma cheie in lupta pentru putere care insoteste emergenta economiei supra-simbolice.

Reprezentantii noului val ar putea fi numiti „ pirati electronici”deoarece puterea pe care o preiau este dependenta de date, know-how si informatii sofisticate, nu doar saci cu capital.

Ceea ce conteaza in economia supra-simbolica sunt contractele si puterea marketingului si a fortei sale de vanzari, capacitatea organizationala sa administreze ideile inovatoare ale angajatilor.

Odata cu aceste schimbari si capitalul devine supra-simbolic.

Pe masura ce ia nastere economia mai avansata a celui de Al Treilea Val banii din hartie sunt inlocuiti cu cartele de credit.


III       Razboaiele informatiilor


Principala arma folosita in razboiul pentru putere dintre fabricanti si detailisti este controlul informatiei.

Arma folosita de detailisti pentru a-i ingenunchia la randul lor pe marii fabricanti este un mic simbol alb-negru: codul de bare.

Codul de bare nu s-a rezumat doar la scurtarea cozilor la casa pentru milioane de clienti, sau la reducerea erorilor contabile. El a transferat puterea. Puterea s-a transferat spre detailist, care poate urmari traseul tuturor produselor-alaturi de vanzarile lor, profitabilitate, sincronizarea publicitatii, costuri, preturi, rabaturi, amplasamente, promovari speciale, s.a.

Atat de importante sunt aceste informatii incat unii fabricanti le achita acum detailistilor fie direct , fie prin servicii la schimb, sau prin firme intermediare care cumpara datele de la detailisti si le vad fabricantilor.


IV        Puterea la nivel national si global


Principalele arme tactice in aceasta lupta globala pentru putere sunt:

manipulari de fonduri

politici comerciale protectioniste

reglementari financiare

Insa adevaratele arme strategice sunt bazate pe cunoastere.

Lasand in urma epoca industriala, devenim o societate mai diversificata. Vechea economie a cosului-de-fum deservea o societate de masa. Economia supra-simbolica serveste o societate de-masificata. Totul de la produse si stiluri de viata, pana la tehnologii si mijloace de informare, devine tot mai eterogen. Aceasta noua diversitate aduce cu sine o mai multa complexitate, care, la randul ei, inseamna ca afacerile au nevoie de tot mai multe date, informatii si know-how pentru a functiona.
V         Politica de powershift


Powershiftul produs la 9 Noiembrie 1989 ca rezultat al prabusirii blocului sovietic a insemnat sfarsitul unei era si inceputul alteia.

Departe de a asigura democratia, prabusirea puterii sovietice asupra Europei de Est, avea sa demonstreze faptul ca democratia intra in deceniile ei decisive. Acesta e sfarsitul epocii democratiei de masa, singura pe care a cunoscut-o era industriala.

Vremea democratiei de masa a fost si perioada unor imense concentrari de putere la nivelul natiunii. Aceste concentrari reflectau progresul tehnologiei in masa si al pietelor nationale. Tehnologiile de serie scurta ale prezentului fac ca situatia sa se schimbe.

Democratia de masa implica existenta „ maselor”. Se bazeaza pe miscari de masa, partide politice de masa si mijloace de informare in masa.

Astazi, in epoca mediilor de informare instantanee, cu cat se folosesc mai multe date, informatii si cunostinte in guvernare, pe masura ce patrundem tot mai profuns in „societatea informationala”, cu atat mai greu poate deveni pentru oricine sa stie ce se intampla cu adevarat.

In viitoarele crize pe care le au de infruntat democratiile high-tech, toate taberele vor folosi info-tactici. Acestea sunt jocuri ale puterii, bazate pe manipularea informatiei-in majoritatea cazurilor, inainte de a ajunge la mijloacele de difuzare.

Printre cele mai folosite info-tactici se numara:

„Tactica Secretului”

„Tactica Surgerilor Dirijate”

„Tactica Sursei Mascate”

„Tactica pe Canal Dublu”

„Tactica de Acces”

„Tactica Nevoii-de-a-Nu-Sti”


VI        Powershiftul planetar


Unul dintre cele mai dramatice transferuri de putere a fost acela care a urmat rapidei dezintegrari a candva-monolitului bloc sovietic.

Istoricul powershift actual a facut ca doua dintre sursele fundamentale ale puterii-violenta si bogatia-sa fie tot mai dependente de cea de-a treia sursa: cunoasterea.

Noul sistem de avutie consta intr-o retea globala, in expansiune, de piete, centre de productie si laboratoare, in comunicare instantanee unele cu altele, schimband incontinuu enorme-si mereu crescande- fluxuri de date, informatii si cunostinte.

La nivel politic, statul care incearca sa-si supracontroleze poporul si economia distruge in ultima instanta insasi ordinea pe care o cauta. Statul cu cea mai discreta atingere poate realiza cel mai mult, in cadrul acestui proces intarindu-si propria putere.

Cel mai important powershift nu este de la o persoana, partid, institutie sau natiune la alta. Este mutatia ascunsa in relatiile dintre violenta,avere si cunoastere.


Megatendinte


Scopul acestei carti este de a identifica si descrie cele mai importante tendinte ale anilor 90, tendinte care reprezinta poarta catre secolul al XXI -lea. In decada de dinaintea noului mileniu, au fost identifiacte 10 tendinte caracteristice, care vor influenta viata ormului.Acestea sunt:1.Avantul economiei globale in anii 90


Anii 90 inseamna pentru intreaga lume o perioada de prosperitate economica.In preajma anului 2000 se practica o economie unitara, fiind considerata noua econamie globala, care a luat un avant spectaculos.In lumea intreaga fortele economice depasesc granitele nationale, conducad spre democratie, libertate si prosperitate.

Exista forte care actioneaza si sunt strans legate intre ele sustinandu-se reciproc, acestea conducand la cristalizarea unei lumi noi, unitare.Noua economie globala trebuie vazuta ca o trecere de la comertul intre tari, la o economie unica, o singura piata de desfacere.Intr-o economie globala presedintii, primii-ministrii si parlamentul isi pierd din importanta, lasand prioritate economiei.Pentru ca economia globala sa poata functiona, trebuie sa existe intre natiuni un comert pe deplin liber, fata de cel care se desfasoara in intreriorul fiecarui stat.De exemplu in anul 1992 a fost semnat acordul desfiintarii barierelor celor 12 state membre ale Comunitatii Economice Europene.Orientarea spre un comert liber, global este sustinuta de sistemul de telecomunicatii care permite ca tratativele intre parteneri aflati in diferita colturi ale lumii sa se desfasoare ca si cum s-ar afla in jurul mesei.In anul 1988 a fost pus in functiune primul cablu din fibre optice, care facea ca legaturile telefonice sa se stabileasca mai rapid si cu o claritate mai mare.Deasemenea miniaturizarea productiei face ca aparatele radio, calculatoarele, materialele de constructii sa fie mai usoare si mai mici, dar de o calitate mai mare.In intreaga lume se face trecerea de la regimurile toalitare la cele democratice care permite dezvoltarea economica.Oamenii au inteles ca problemele se pot rezolva si pe cale pasnica razboiul insemnand secatuirea de forte, oameni si economie.

In anii 90 muncitorii cu inalta calificare si specializare vor castiga cele mai mari slarii, fapt care va duce la belsugul acelei perioade.O data cu evoluita economiei informatizate, locurile de munca sunt din ce in ce mai bine platite. Exista teoria conform careia clasa de mijloc va disparea lasand se existe doar clasele celor bogati si a celor saraci.Cei care devin bogati se datoreaza faptului ca milioane de femei lucreaza.Populatia de culoare a avut numeroase beneficii salariale, la fel ca si albii, creandu-se astfel egalitatea si echilibrul intre rase.


2.Renasterea artelor


In ultimii ani ai acestui mileniu se produce o schimbare radicala in ceea ce priveste timpul liber.Artele vor inlocui treptat sporul ca ocupatie principala a timpului liber. Va creste numarul muzeelor, a formatiilor de muzica de camera, a numarului spectacolelor de opera, dar vor renaste si artele vizuale poezia, dansul si teatrele. Se construiesc foarte multe centre culturale in care s-a investit mult:muzee, sali opera, teatre,ceea ce va duce la cresterea fortei de munca in domeniul artistic.Fonduri pentru acestea se vor procura din inchirieri de muzee pentru anumite festivitati, centre de vazare in cadrul muzeelor si licitatii.

Artele si sportul intra intr-o competitie foarte stransa pentru acapararea interesului spectatorilor si sumelor puse in joc. Finantarea artelor va creste in comparatie cu finantarea sportului. Artele vor aparea la televiziune pentru a-si promova spectacolele si vor aparea chiar emisiuni cu aceste teme.


3.Aparitia socialismului de piata libera


Exista sase motive pentru disparitia socialismului clasic:economia globala, tehnologia, esecul centralismului, costul ridicat al structurilor socialiste ale statului bunastarii, schimbarea fortei de munca, noua importanta a individului.

Astazi socialismul se confrunta cu o mare problema:transformare sau disparitie. De exemplu Uniunea Sovietica recurege te transformarea socialismului. Socialismul de piata libera este o contradictie, intrucat inseamna faza de tranzitie a tarilor socialiste catre secolul al XXI-lea deci transformarea socialismului. In Uniunea Sovietica a aparut dreptul la initiativa particulara, adica propriile afaceri, falimetul intreprinderilor neprofitabile, contractul colectiv a disparut si arendarea completa a sectorului agricol.


4.Uniformizarea stilurilor de viata la nivel global si nationalismul cultural


Astazi datorita unei economii modiale in plin avant, unui sistem de telecomunicatii global si cresterii posibilitatilor de deplasare spre orice colt al lumii, apar in marile orase curente muzicale, noi feluri de mancare, noi tendinte in moda, care provin din alte colturi ale lumii si pe care oamenii le folosesc din ce in ce mai des. Poparele de culturi diferite au inceput sa se influenteze unele pe altele. Lumea a ajuns o piata unica de desfacere.Toate acestea plus telecomunicatiile, transportul rapid cu avionul, ziarele si televiziunea duc la aparitia unui stil de viata global.

Domeniile in care diferitele popoare imprumuta unele de la altele sunt hrana, moda, modalitati de distractie.Limba engleza a devenit limbajul universal fiind folosita cel mai frecvent ca supliment altor limbi.

Exportul in masa a culturii occidentale, mai ales a celei americane si raspandirea limbii enelze ca limba universala sunt insotite de refuzul unor state. Acestea vor sa-si pastreze propriile valori fara a imprumuta altele noi din exterior.


5.Privatizarea statului bunastarii sociale


La nivel global cheia transformarii socialismului si a statului bunastarii consta in privatizarea intreprinderilor de stat si detinerea privata de actiuni. Motivele privatizarilor sunt diferite de la o tara la alta: fie exista un scop politic sau pur si simplu nevoia de bani. In V Europei din ce in ce mai multi oameni devin actionari la intreprineri privatizate. Acet lucru in cativa ani va deveni ceva obisnuit. De obicei actiunile sunt oferite propriilor angajati, locuitorilor din zona sau investitorilor staini.

Statul bunastarii inseamna ca guvernul cheltuieste fonduri in scopul protejarii cetatenilor si promovarii bunastarii lor sociale. Exista organizatii sociale care ajuta oamenii in functie de nevoile personale ale acestora. Conceptul statului bunastarii sociale a suferit o schimbare care consta in trecerea capacitatii de actiune de la guvernul central spre individ:de la locuintele de stat la cele proprietate personala; de la serviciile nationale de asistenta sanitara la optiuni private; de la controlul central la mecanismele de piata; de la asistenta sociala la angajare individuala; de la colectivism la individualism; de la monopolul guvernamental la initiativa competitiva; de la industria de stat la companiile privatizate; de la industria de stat la angajatii proprietari; de la planurile guvernamentale de asigurare sociala la asiurari si investitii private; de la povara impozitelor la reducerea acestora.


6.Cresterea importantei zonei Pacificului
Zona Pacificului cuprinde regiunea cea mai vasta, care face legatura intre cele 3 continente:Australia, America, Asia, fiind considerata in prezent cea mai puternica legatura comerciala, economica si culturala din lume. Din aceasta cauza zona Pacificului a cunoscut o crestere considerabila in ultimii ani, care a dus la cresterea importantei economice a acestei zone.Transformarea este si una culturala; cea care s-a impus prin silui vestimentar este Japonia si nu numai, exportand atat muzica, dansul cat si mancarea.

In zona Pacificului interesul pentru invatamant a crescut, se fac numeroase investii in acest domeniu, rezultatul dand roade, doarece exista mult mai multi tineri inscrisi in invatamantul superior fata de celelalte state care nu sunt in zona Pacificului.


7.Decada femeilor aflate in posturi de conducere


Anii 90 vor fi esentiali in afirmarea femeilor in functii importante de conducere atat in SUA, Asia, cat si in Europa. Dupa cel de-al doilea razboi mondial numarul femeilor angajate a crescut cu 20%. In urma bilanturilor s-a ajuns la concluzia ca femeile initiaza afaceri de doua ori mai repede decat barbatii. Acum femeile si barbatii au sanse egale in lumea afacerilor.

In prezent numarul persoanelor care termina un colegiu sau un liceu este in crestere, in schimb a celor care nu termina liceul este in scadere. Acest lucru a dus la o forta de munca mult mai educata.

Munca de coducere este o proocare deoarece directorul nu are voie sa-si exercite autoritatea asupra angajatilor. In afaceri conducerea trebuie sa castige loialitatea angajatilor, interesul si respectul acestora. Conducatorul eficient trebuie sa explice clar angajatilor sai care sunt interesele companiei si modul de indeplinire a acestora, dar totodata sa existe si corectitudine din partea ambelor parti.

Numarul femeilor angajate in toate profesiile bine cotatea atins un nivel critic. Acestea au stiut sa patrunde in domeniile unde nu se credea ca vor putea ajunge. Acest lucru deoarece din ce in ce mai multe femei sunt absolvente de facultate.


8.Era biologiei


Epoca in care traim marcheaza trecerea de la modelele si metaforele fizicii la cele ale biologiei, ajutandu-ne sa intelegem dilemele si ocaziile din zilele noastre.De exemplu utilizatorii de calculator folosesc mouse-ul, exista o companie de programe de calculator numita apple si numaroase expresii care-si au inspiratia in biologie.

Biotehnologia s-a ocupat cu domeniul asistentei sanitare, atunci cand oamenii de stiinta foloseau soareci si capre pentru descoperirea vaccinurilor noi. Multi se opun biotehnologiei pentru ca aceasta schimba genetica animalelor si plantelor pentru beneficiul oamenilor, insa este pusa intrebarea daca totodata nu dauneaza mediului.

Se pot face schimbari in domeniul plantelor, care tratate special vor fi mai rezistente in fata distugerii naturale, vor avea perioada de viata mai mare, vor fi mult mai hranitoare pe oameni.Si animalele pot fi supuse biotehnologiei prin clonare pentru cresterea productiei.


9.Renasterea religioasa in mileniul trei


Credinta religioasa devine tot mai puternica in intreaga lume pe masura ce ne apropiem de anul 2000 implinirea mileniului. Mentionat pentru prima data in Vechiul Testament si apoi in Noul Testament, mileniul reprezinta perioada de 1000 de ani, care aduce cu sine imparatia lui Cristos si a sfintilor, intr-o lume a pacii si bucuriei. El marcheaza inceputul unei ere glorioase in istoria umanitatii, dar nu va putea incepe decat dupa a doua venire a lui Cristos si victoria sa apocaliptica asupra ultimului sau dusman, Anticristul.

In timp ce religiile centrale-catolica, protestanta, mozaica-inregistreaza o scadere a numarului de credinciosi, confesiunile mai descentralizate, atat cele fundamentale cat si cele alternative, cunosc o perioada de inflorire. Se constata ca in fiecare an sunt create zeci de noi grupari religioase, de la secte si pana la culte. Recent insa, numarul lor a crescut, ajungand la cateva sute si chiar mai mult. Atat cei care recurg la tehnici de meditatie cat si fundamentalistii, cealalta extrema conservatoare a spectrului religios, sunt in cautarea aceluiasi ideal:veriga de legatura intre viata lor de fiecare zi si transcedent. Aceata conexiune vitala nu a putut fi gasita nici in biserica traditonala, nici in adoratia laica a stiintei si tehnologiei.

Simbolul mileniului si acum si in urma cu 1000 de ani era asociat cu disparitia civilizatiei; in functie de cei care lansau acest zvon se manifesta in moduri diferite. Sfarsitul mileniului este o metafora si anume ca apocalipsul creat de om inseamna ca tehnologia, devenita o noua zeita, ar putea, o data ajunsa in mainile oamenilor, sa duca la distrugerea mediului incnjurator si sa determine disparitia vietii prin mijloace nucleare.

In preajma simbolisticului an 2000, omenirea nu abandoneaza stiinta, dar, prin aceasta renastere religioasa, ne afirmam spiritualitatea, intr-o cautare mult mai echilibrata a unei vieti mai bune pentru noi.


10.Triumful individului


Aflat, in cea mai mare parte a acestiu secol, sub amenintarea totaliatarismului, individul este acum, in preajma sfarsitului de mileniu, mai puternic decat oricand.

Individul este cel care creeaza opera de arta, care imbratiseaza filozofia politica, care isi risca economiile de-o viata intr-o noua intreprindere, care devine un model pentru colegi si membrii familiei, care emigreaza intr-o alta tara, care trece printro experienta transcedentala. Individul este cel care trebuie sa se schimba, inainte de a incerca sa schimbe societatea. Personalitatile individuale in zilele nostre pot influenta orice schimbare , mult mai eficient decat orice institutie.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }