QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Abaterea disciplinara

Abaterea disciplinara


Constituie abatere disciplinara o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Savarsirea abaterii disciplinare reprezinta conditia necesara si suficienta, temeiul unic al raspunderii disciplinare.
Pentru declansarea raspunderii disciplinare, este necesar, ca un salariat sa fi savarsit o abatere de la disciplina muncii. O fapta pentru a fi considerata abatere disciplinara trebuie sa intruneasca urmatoarele elemente:

- obiectul( relatiile sociale de munca)

- latura obiectiva( fapta – actiunea sau inactiunea salariatului)

- latura subiectiva(vinovatia – intentia directa sau indirecta, culpa cu usurinta sau nesocotinta a salariatului)

-subiectul ( subiect calificat – salariat)[1]

Obiectul abaterii disciplinare este reprezentat de relatiile sociale de munca, de ordinea si disciplina in procesul muncii.

Subiectul abaterii disciplinare este intotdeauna o persoana care are calitatea de salariat - subiect calificat.

Latura obiectiva consta intr-o fapta prin care se incalca obligatiile rezultate din contractul individual de munca, regulamentul de ordine interioara, fisa postului, etc. Fapta poate fi comisiva, constand intr-o actiune prin care se incalca o obligatie de a nu face sau omisiva[2], prin neindeplinirea unei obligatii de a face. Abaterea disciplinara poate sa constea intr-o singura fapta, savarsita dintr-o data, ori dintr-o fapta continua.

Latura subiectiva sau vinovatia consta in atitudinea psihica negativa a subiectului fata de fapta sa [3]. Abaterile pot fi savarsite cu intentie sau din culpa, si care potrivit codului penal fiecare sunt de doua feluri; intentie directa - cand subiectul prevede si voieste efectul daunator al faptei sale, intentie indirecta cand prevede efectul daunator, fara a-l dori, acceptand totusi producerea lui. Culpa poate fi : usurinta cand se prevede efectul, dar se spera fara temei ca se va putea evita, nesocotinta, cand subiectul nu prevede efectul, desi putea sau trebuia sa-l prevada.Fapta ilicita se impune sa se afle intr-o legatura cauzala cu un rezultat nociv pe plan disciplinar. Daca sunt probate elementele constitutive ale abaterii disciplinare, respectiv incalcarea obligatiilor de serviciu si vinovatia, rezultatul daunator si legatura cauzala se prezuma.
Alexandru Ticlea, op.cit., p.754

Sanda Ghimpu, Alexandru Ticlea, Dreptul muncii, Casa de editura si presa „Sansa” SRL, Bucuresti, 1995, p.346

Vasile Popa, Ondina Pana, Dreptul muncii- comparat,Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003,p.361

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }