QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

PIPAITUL

Poate cel mai simplu este daca privim pipaitul ca pe o sinteza a unui grup de simturi , printre care unora le corespund corpusculi speciali sau terminatiuni nervoase in piele. Acestea reactioneaza la diferite excitatii si semnalizarile receptionate sunt transmise creierului pentru a fi prelucrate.

CUM PIPAIM

Simtul tactil ne face capabili sa realizam multe lucruri. U ajutorul lui simtim atingerea, mangaierea, prin pipaire putem de asemenea aproxima dimensiunile obiectelor, forma lor, fara sa le vedem, tot cu acest simt putem aproxima si greutatea lor, putem spune despre ceva ca este dur sau moale, cald sau rece si daca ne provoaca sau nu durere. Contribuie si la orientare, adica sa fim constienti si cu ochii inchisi de pozitia oricarei parti a corpului.


Pe langa acestea pipaitul este folosit si in cazul in care se porneste o alarma timpurie, receptorii de caldura si de durere atentioneaza adesea creierul de pericol mult mai repede decat acesta constientizeaza, astfel ne putem apara imediat, de exemplu ne retragem mana daca atingem o suprafata fierbinte si astfel scapam de arsuri mai grave.
Functionarea simtului tactil a fost cercetat indelung. Atunci cand cercetatatorii au descoperit pentru prima oara ca pipaitul se bazeaza pe capacitatea de a receptiona stimuli de la diferiti corpusculi sau terminatii nervoase, au crezut ca o singura terminatie nervoasa este excitata de un singur fel de stimul- de exemplu: durere, apasare, cald, rece. Aceasta explicatie a fost repede confruntata cu multe contradictii. Este adevarat ca unele terminatii sunt mai sensibile la anumite tipuri de excitatii, dar s-au gasit si terminatii nervoase care reactioneaza la mai multe tipuri de stimuli, si s-a descoperit ca nu erau chiar independenti intre ele. In plus, senzatiile corespunzatoare unor corpusculi terminali erau doar cateva din cele ce puteau fi receptionate.


Urmatoarele cercetari au clarificat ca orice terminatie nervoasa sau corpuscul are propria sa zona receptoare pe piele- acea portiune care prin stimulare excita nervul respectiv. Aceste zone receptoare se intrepatrund intr-o oarecare masura, astfel daca exercitam o presiune pe un punct definit al suprafetei pielii, in acelasi timp se produce o excitatie in mai multi nervi senzitivi. Pe langa aceasta, nervii pot fi stimulati la fel si prin excitarea zonei receptoare cu caldura sau presiune.


TRANSMITEREA MESAJELOR


Fibrele nervoase care pornesc din corpusculii terminali din piele sesizeaza multe feluri de excitatii, dar numai cele cauzate de temperatura si presiune sunt destul de puternice ca sa poate fi detectate de creier.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }