QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente biologie

Pilula contraceptivaActiune terapeutica: Levonorgestrel este un progestogen care inhiba implantarea ovulului in endometru, stimuleaza motilitatea tubala si creste vascozitatea mucusului cervical. Administrat la mijlocul ciclului, el inhiba ovulatia.

Compozitie: Fiecare tableta contine 0,75 mg levonorgestrel. Excipient: lactoza.

Indicatii: Contraceptie orala, destinata in exclusivitate femeilor cu contacte sexuale ocazionale si/sau neplanificate. Femeilor care au contacte sexuale mai frecvente, le este recomandata administrarea continua de contraceptive combinate.

Contraindicatii: Graviditate ori suspiciune de sarcina, sangerare vaginala de origine necunoscuta, afectiuni hepatice sau renale, icter de sarcina, carcinoame de san, de ovar si de uter, in antecedente.Mod de administrare: 1 tableta, in decurs de o ora de la contactul sexual. In cazul repetarii contactului sexual, este recomandata administrarea unei alte tablete, in interval de 8 ore dupa prima. In general, se recomanda 1-2 tablete lunar, dar nu mai mult de 4 tablete. In cazul in care este necesara administrarea mai frecventa, este recomandata aplicarea unei alte metode contraceptive.

Efecte secundare: Cele mai obisnuite efecte secundare sunt: greturi, ameteli sau sangerare intermenstruala la 2-3 zile dupa administrare, care inceteaza spontan. Daca sangerarea este profuza sau se prelungeste, este recomandat un examen ginecologic. Rar, pot aparea cefalee si senzatie de tensiune in sani.

Interactiuni medicamentoase: Efectul contraceptiv poate fi redus in caz de administrare concomitenta de: ampicilina, rifampicina, tetracicline, cloramfenicol, neomicina, sulfonamide, barbiturice si fenilbutazona. In aceste situatii, se recomanda suplimentarea contraceptiei cu o alta varianta (non-hormonala).

Precautii: Se recomanda prudenta in administrarea tabletelor la persoanele suferind de: astm, insuficienta cardiaca, hipertensiune, migrena, epilepsie, disfunctii renale, diabet zaharat, hiperlipemie, depresie, tromboflebite, afectiuni trombembolice si hemoragie cerebrala. Aceeasi prudenta trebuie manifestata si cand afectiunile enumerate exista in antecedente. In caz de voma sau diaree, se recomanda suplimentarea cu alta metoda contraceptiva (non-hormonala).

Conditii de pastrare: A se pastra la temperatura camerei (15 - 30 grade Celsius)


PILULA CONTRACEPTIVACUM ACTIONEAZA?

- in principal, blocand ovulatia printr-o combinatie de hormoni de sinteza - estrogen si progesteron
- modifica endometrul [ mucoasa interioara a uterului ], pentru ca spermatozoidul sa nu ajunga la un eventual ovul

PILULE DIFERITE:

- estrogenul utilizat este acelasi, dar in dozaje diferite : 50-35-30-20-15 mg
- exista tipuri diferite de progestogen
- exista variatii ale dozajelor estrogenului si progestogenului pe plachetele pentru pilulele diferite : bifazice si trifazice. Pilulele fara variatii sunt monofazice.
- exista pilule pe 21, 22 sau 28 de zile. Medicul va alege cea potrivita.

MOD DE ADMINISTRARE:

Prima data, placheta trebuie inceputa in prima zi a ciclului menstrual.

- placheta de 21 comprimate :
Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi timp de 21 de zile, la aproape aceeasi ora. Se asteapta 7 zile inainte de a administra urmatoarea placheta. Astfel, va veti incepe placheta intotdeauna in aceeashi zi a saptamanii. Ciclul menstrual va veni in timpul saptamanii de pauza.

- placheta de 22 comprimate:
Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi, timp de 22 zile, la aproape aceeasi ora. Se asteapta 6 zile inainte de a administra urmatoarea placheta. Astfel, va veti incepe placheta intotdeauna in aceeashi zi a saptamanii. Ciclul menstrual va veni in timpul celor 6 zile de pauza.

- placheta de 24 comprimate + 4 comprimate neutre:
Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi, timp de 28 zile, la aproape aceeasi ora, terminand placheta cu cele 4 comprimate de culoare diferita. Administrarea imediata a unei noi plachete, fara o zi de pauza. Astfel, va veti incepe placheta intotdeauna in aceeasi zi a saptamanii. Ciclul menstrual isi va face aparitia in timpul celor 4 zile in care luati cele 4 comprimate neutre.

- placheta de 21 comprimate + 7 neutre:
Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi, timp de 28 zile, la aproape aceeasi ora, terminand placheta cu cele 7 comprimate de culoare diferita. Administrarea imediata a unei noi plachete, fara o zi de pauza. Astfel, va veti incepe placheta intotdeauna in aceeasi zi a saptamanii. Ciclul menstrual isi va face aparitia in timpul celor 4 zile in care luati cele 7 comprimate neutre.

- placheta de 28 comprimate:
Mai intai, administrarea primei pilule se face in prima zi a ciclului menstrual. Apoi un comprimat pe zi, timp de 28 zile, la aproape aceeasi ora. Administrarea unei noi plachete fara zi de pauza. Ciclul menstrual va veni normal, la fiecare 28 de zile.

EFICACITATE:

- este eficienta in proportie de aproape 100%, cu conditia de a nu fi uitata administrarea regulata
- este eficace de la primul comprimat
- este eficace si in perioadele lunare de pauza, si in perioadele de administrare a comprimatelor neutre

AVANTAJE:

- este eficienta in proportie de aproape 100%
- foarte bine tolerata
- eficace de la primul comprimat
- este reversibila dupa oprirea administrarii
- permite aparitia unui ciclu menstrual regulat, gratie hormonilor pe care ii contine
- ciclul menstrual este mai putin abundent, mai redus din punct de vedere periodic si mai putin dureros

INCONVENIENTE:

- pot aparea mici sangerari, pe langa ciclul menstrual, in special la administrarea primelor plachete. Trebuie continuat in mod normal. Daca fenomenul persista, consultati medicul.
- pot aparea greturi sau dureri de cap, la administrarea primelor plachete. Trebuie continuat in mod normal. Daca fenomenul persista, consultati medicul
- pot aparea cateva dureri sau umflari ale sanilor, de asemenea in primele luni de administrare
- luarea in greutate - depinde de dozajul hormonal al fiecarui tip de pilula . Nu este des intalnita, mai ales la pilulele actuale, care nu mai contin o cantitate f mare de hormoni .
CONTRA-INDICATII:

- hipercolesterolemie
- hipertensiune
- antecedent de accident trombo-embolic
- cancer
- tabagismul, asociat cu varsta ( la femei mai in varsta de 35 ani )

PILULA CONTRACEPTIVA - TEST


1. Este adevarat ca pilula contraceptiva trebuie administrata in fiecare zi la aproape aceeasi ora?
a. da
b.nu

2. Luata corect, care este eficienta pilulei ?
a. 99%
b. 55%
c. nici unul dintre aceste raspunsuri

3. Pilula contraceptiva ajuta la reducerea cancerului
a. la san
b. la ovare
c. de col uterin
d. a, b, c

4. Adevarat sau fals. Pilula contraceptiva se poate administra la o persoana care fumeaza, fara ca aceasta sa sufere riscuri de sanatat.
a. adevarat
b. fals

5. Adevarat sau fals . Pentru ca riscul de a ramane insarcinata sa existe, trebuie sa uiti administrarea a mai mult de o pilula.
a.adevarat
b. fals

6. Trebuie utilizata o metoda complementara de contraceptie in cazul aparitiei diareei si a greturilor ?
a. da
b. nu

7. Adevarat sau fals. Pilula contraceptiva protejeaza impotriva BTS 'urilor.
a. adevarat
b. fals8. Este adevarat ca pot sista administrarea regulata a pilulelor daca nu intretin relatii sexuale regulate?
a. da
b. nu


9. Care din urmatoarele enunturi este adevarat ?
a. pilula poate provoca o ingrasare multipla la femeile care inceteaza administrarea lor
b. daca ramaneti insarcinata in timpul administrarii pilulei, copilul va suporta anomalii
c. pilula va intarzia menopauza si va va face fertila mai mult timp
d. anumite medicamente pot diminua eficacitatea pilulei contraceptive

10. Care din urmatoarele enunturi este adevarat?
a. pilula poate afecta feconditatea femeii in timpul unui an sau mai multor ani urmatori
b. femeile care alapteaza pot lua pilula fara riscul deteriorarii laptelui
c. este necesar sa faceti unele perioade de pauza daca administrarea pilulei se face pe o perioada mai lunga, mai ales daca e vorba de ani

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }