QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Ereditate si variabilitate - definitie ; generalitati - laturi fundamentale ale geneticiiEreditate si variabilitate - definitie ; generalitati - laturi fundamentale ale geneticii


Prin ereditate se intelege propr. unui org. de a transmite caracterele sale, urmasilor.

Ereditatea repr. functia biologica de conservare si de mostenire a caracterelor morfologice, functionale, biochimice si psihologice in succesiunea generatiilor. De fapt, tre. sa intelegem ca nu se transmit caracterele ca atare ci capac. de a dezv. aceste caractere la urmasi, ceea ce inseamna ca fiecare org. are propria sa ereditate, care este inscrisa, codificata in structuri moleculare specifice sub forma de informatie genetica.
Prin ceea ce inseamna ereditate ne explicam asemanarea intre genitori (parinti) si progeni (copii), dar nu identitatea, pt. ca ereditatea conserva caracterele dar nu perfect. Urmasii mostenesc 2 parinti cu caractere relativ diferite si nu unul singur. Asta inseamna ca indivizii inruditi biologic detin in anumite limite un fond ereditar comun.

Pe de alta parte, un individ se deosebeste de ceilalti membri ai colectivitatii, de ascendentii sai, de fratii sai. Prin aceasta se confirma cea de-a doua latura fundamentala a geneticii care este variabilitatea. Ea este starea de neasemanare, diferenta calitativa si cantitativa intre indivizi, diferenta care este sau nu conditionata genetic.

Cadrul variatiilor este f. larg :

- v. intraindividuale - la nivel celular

- v. individuale - in interiorul unei populatii

- v. interpopulationale - intre indivizii diferitelor populatii

In functie de ceea ce determina aceasta variatie, avem :- v. definite - date de factorii de mediu

- v. nedefinite - date de o mutatie genetica

- v. continue - determinate de un ansamblu poligenic

Majoritatea acestor variatii se manifesta fenotipic, dar unele nu apar in toate generatiile, ci sar peste una sau doua generatii.

Genetica studiaza structurile, mecanismele si legile ereditatii si variabilitatii. Termenul de genetica : genno = a genera, a da nastere. Genetica studiaza modalitatea si legitatea dupa care parintii transmit copiilor o parte din caracterul lor.

Din def. geneticii se desprind cele doua laturi fundamentale ale continutului sau : ereditatea si variabilitatea.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }