QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate asistenta sociala

Rolul asistentului social in familie-consilierea in caz de divort

ROLUL ASISTENTULUI SOCIAL IN FAMILIE-CONSILIEREA IN CAZ DE DIVORT


‘’Un ajutor mic directionat rational si concentrat pe obiective int-un moment strtegic este mai eficient decat un ajutor masiv acordat intr o perioada de accesibilitate emotionala mai scazuta’’.

Rapoport


Rolul asistentului social in societate este multiplu si eltine nemijlocit de problemele specifice, precum sunt : mizeria in care traiesc familiile sarace, disperarea tragedia persoanelor aflate in somaj, copii strazii batranii fara suport, familiile dezorganizate, alcoolismul si altele.

Asistenta sociala a familiei este una dintre cele mai dezvoltate ramuri ale asistentei sociale.Asistentul social isi gaseste loculin cadrul familiei dezorganizate rezolvand cusucces problemele familiei.
O problema majora ce afecteaza familia este divortul in ce priveste definirea termenului divort, consultand mai multe chestionare observam ca divortul reprezinta separatia legala relatilor si intimitatii afective sau separarea responsabilitatilor morale care rezulta din casatorie. Deci ne dam seama ca divortul este este o cale de a  fugi de probleme si responsabilitati de orice fel .

Asistentei sociale ii revine rolul de a se ocupa de rezolvarea problemelor maritale, fara a face referire la cele legate de financiar, de a oferi consiliere si de a-si ajuta pacientii  sa se ajute singuri’’ (teoria dupa care se conduce asistenta sociala). In consiliere, indiferent de problema sociala, asistentul social trebuie sa deprinda cunostinte in principal de exprimare si de adresare a intrebarilor ; niciodata nu vom folos intrebari inchise, sau indiscrete, nu ne vom gasi alta preocupare in timp ce clientul povesteste etc. In concluzie nu orice asistent social are calitatea de a asculta, de a nu intrerupe interlocutorul, de a nu vorbi deodata (acest efect Jacobs il numeste doua guri si o singura ureche ), de a-si pastra cumpatul si a nu izbucni si de a nu asalta cu intrebari rapide fara a lasa loc de raspuns.

In cazuri de divort, asistenta sociala urmareste scopul de inlatura cauzele ce au cicumstantiat aceasta situatie. In cazuri de familii dezorganizate, ca urmare a divortului, asistenta sociala urmareste refacerea caminului daca aceasta este posibil daca nu –recasatorirea cu alta persoana si adaptarea noului cuplu la noua situatie.

De-a lungul anilor s-au observat ca abilitatile de consiliere reduse, scot in evidenta persoane care fac exces de zel, pentru a-si masca nesiguranta, si cum spuneam anterior asalteaza cu intreabarii, intrerupand des interlocutorul.

Alti factori care ar putea sa afecteze relatia de consiliere sunt diferentele de clasa, sex, rasa, etnie, nationalitate etc. De exemplu, sa privim o relatie de aistenta sociala intre un asistent care e roman si un client rrom, bazandu-ne desigur pe faptul ca in conceptia noastra de romani ei sunt mai saraci, mai murdari, fara cultura. Asistentul social s-ar putea lasa condus de ideea discriminari, dar poate si simtindu-se oarecum descalificat deoarece nu cunoaste cultura rromilor, obiceiurile traditiile lor, de traiul zilnic. In cazul abordarii terapiei ‘’centrate pe client’’ Rogers evidentiaza mecanismul egalizarii distributiei puterii. Acesta implica ca asistentii sociali sa accepte clienti indiferent de categorie sa le corecteze ideile preconcepute, de exemplu afirmatii la adresa asistentilor de genu Nu vei sti niciodata ce inseamna sa fii tratat ca un hot, incult, murdar !

In ceea ce priveste diferentele de sex, literatura feminista a subliniat ca clientii-femei ar trebui sa fie consultati de o femeie terapeut, caci numai femeile pot intelege alte femei.

Bernard, in 1973, observa ca fiecare casatorie contine doua experiente subiective ale casniciei- cea a sotului si cea a sotiei. Aceasta idee isi pastreaza viabilitatea si in privinta divorturilor, deoarece versiunea unuia dintre parteneri cu privire la destramarea casniciei contrazice adesea versiunea celuilalt.

Pornind de la aceasta, consilierii au inceput sa ofere servicii atat individual cat si cu ambii parteneri,si separat cu copii. Consilierea cu fiecare individual si consilierea simultana a ambilor parteneri se raporteaza tot asa cum intervievarea fiecari membru al familiei la intervievarea grupului familial in strategiile metodologice ale studiului familiei (discutia descopera adevarul). In cazul nostru sunt mai multe motive care indeamna sa se ofere ajutor simultan ambilor parteneri :

 • Discutiile simultane cu ambii sotii ofera posibilitatea  fiecarui partener nu numai sa vorbeasca cu celalalt, dar si sa se asculte reciproc
 • Avandu-i pe amandoi prezenti asistentul social poate clarifica care sunt de fapt cauzele care duc la divort
 • In discutie se poate ivi o posibilitate de rezolvare care nu a ost observata pana atunci
 • O posibila impacare a sotilor
 • In caz contrar o relationare amicala
 • O cugetare asupra existentei copiilor
 • Dezbaterea frontala a problemelor

Cineva afirma ca nimic nu costa mai putin si nu este mai eficient decat preventia. De accea rolul primordial al asistentului social este de a preveni dezorganizare, si in cazul nostru divortul cu efectele lui. In acelasi timp prin consilierea in caz de divort, asistentul social nu incearca sa rezolve el insusi problema clientului, ci ofera o viziune corecta asupra problemei, o modaliate de solutionare care poate fi gasita de parteneri cu ajutorul sau.
1 Tratamentul si psihoterapia copilului in caz de divort al parintilor

Daca copilul prezinta semne de stres, medicul de familie sau pediatrul poate trimite parintii la un psihiatru sau psihoterapeut pentru evaluare si tratament. In plus, psihiatrul sau psihoterapeutul se poate intalni cu parintii pentru a-i invata cum sa diminueze stresul produs de divort in intreaga familie. Psihoterapia poate ajuta atat copilului cat si parintilor implicati in divort.

2 Concluzii generale

In aceasta aceasta lucrare fiecare capitol are o importanta aparte. Este imposibil a cerceta o problema sociala fara ai sti cadrul legislativ, fara avea o fundamentare teoretica pe baza careia sa sprijinim convingerile, adica ipotezele, si dar si fara a dori sa aratam ceva prin cercetarea noastra. Cu ajutorul studiilor de caz si a interviului aplicat unor specialisti in domeniul cunoasterii psihicului uman, am reusit sa imi confirm ipotezele; sa arat societatii contemporane ca nu e chiar asa de simplu cum credem, sa lasam fara familie, fara stima de sine, fara incredere, fara dorinta de a merge mai departe, niste micii si nevinovate fiinte umane. Intradevar suntem in epoca ”vitezei”, a modernismului si a tehnologiei, dar toate acestea nu ne indreptateste in a spulbera visul unui copil.

Cercetarea mea imi confirma ca:

Interesul superior nu mai apartine copilului, ci aprtine cuplului- fericirii individuale pe care membrii acestuia spera sa o dobandeasca prin divort

Egoismul, orgoliul si dezinteresul au pus stapanire peste sotii ”proaspat” despartiti

Bunastarea copilului este inlocuita de ”penibila” deminitate. Mamele singure prefera sa nu lupte pentru dreptul la pensia alimentara.

Fericirea individuala a fostilor soti, se construieste pe umerii nevinovati ai copilului. Vedem ca in dorinta de a „scapa” de sot prima alternativa este divortul si nici decum incercarea de a ajunge la un acord.

Divortul in Romania este foarte usor de obtinut chiar daca rezulta minorii.

In tara noastra nu este tocmai bine a fi mama singura. Dupa cum am vazut in capitolul 2, occidentul are multe resurse pentru mamele singure, fiind chiar o placere pentru acestea si copil sa prefere divortul decat o familie in dizarmonie.

Multiplele obligatii parintesti dupa divort, sunt indeplinite pe ”jumatate”. Legea spune ca ambii parintii trebuie sa contribuie la cresterea, educarea, formarea, perfectionarea si dezvoltarea copilului in conditii optime, insa asa cum exprima studiile despre unii parintii nu se stie nimic.

Efectele divortului se rasfrang asupra tuturor membrilor familiei, dar cel mai grav asupra copilului. Ca si efect avem confirmare la tulburari psihice manifestate prin boli, dar si tulburari de ordin comportamental.

Saracia ii indeamna deseori pe copii la acte deviante. Lipsa banilor din familia uniparentala, va accentua greutatea cu care ste depasit un divort. Copiilor le lipseste atat sprijinul afectiv cat si cel material.Numarul divorturilor scade paralel cu numarul copiilor din familie. Aceasta este o costatare pozitiva in toata aceasta lucrare. Este un lucru adorabil ca totusi famiile cu multi copii se gandesc la greutatea cu care ii va creste unul singur, la suferinta acestora si la conceptul pe care il auzim cotidian: „ ce se va alege de ei”.

Am conturat aspectele importante ale acestei cercetarii. Poate unele sunt ironice, dar mai ironica este soarta cu acesti copii si cu viitorul lor. Un divort dureaza cel mult 12 luni, dar efectele lui asupra copiilor sunt pe termen mult mai indelungat.Anexa nr. 1


In vederea elaborarii Lucrarii de Licenta, efectuarea unei cercetarii sociale este indispensabila. Cercetarea are ca tema „ Divortul-efecte si cauza de tulburari psihice la copil”. Din acest motiv va solicitam amabilitatea de a raspunde la cateva intrebarii legate de domeniul de cercetare. Intrucat este o cercetare sociala ne intereseaza parerea dumneavoastra si va garantam ca raspunsurile dumneavoastra vor ramane anonime, urmand a fi utilizate doar in scop stiintific.

VA MULTUMIM ANTICIPAT!


GHID DE INTERVIU

In societatea contemporana familia sufera diferite modificarii. Ce parere aveti despre divort ? Este sau nu un rau necesar care pune capat deseori unui rau si mai grav

 1. Care credeti ca este pozitia copilului intre cele doua ”tabere”?
 2. In ultimii anii interesul superior al copiilor proveniti din familii divortate a fost desconsiderat. Ce credeti ca il afecteaza mai mult pe copil: divortul in sine sau ideea despartirii, plecarea unui parinte?
 3. Cum credeti ca pot depasi copii aceasta situatie?
 4. Avand in vedere ca parinti isi instiinteaza copii in ultimul moment, despre posibilitatea unui divort, credeti ca este important sa li se spuna mai din timp?
 5. De cele mai multe ori copilul ramane cu mama pana la 12 ani, dupa care are posibilitate de alegere. Credeti ca mama este intodeauna alternativa buna pentru custodia copilului?
 6. Pornind de la ideea ca divortul nu este atat de grav pe cat de grave sunt efectele acestuia, ce efecte credeti ca genereaza divortul asupra copilului?
 7. Ca si efecte ale divortului, tulburarile psihice si cele comportamentale isi au originea in destramarea familiei?
 8. Ce credeti ca pot face parinti pentru a combate aceste tulburari de comportament?
 9. In dezvoltarea si formarea personalitatii copilului, este importanta o familie intregita, chiar daca se pune problema divortului, sau o familie uniparentala?


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }