QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate asistenta sociala

Istoricul social - asistenta sociala
ISTORICUL SOCIAL - ASISTENTA SOCIALAI. Date privind identificarea beneficiarului

Numele si prenumele


Text Box:  .  . (zz)/ .  . (ll)/ .  .  .  . (aaaa)

Loc. Jud.
Locul si data nasterii


CNP

Statut juridic/starea civila

DomiciliulII. Date privind familia beneficiarului


Date de identificare ale membrilor familiei


Numele si prenumele

Varsta

Ocupatia

DomiciliulDate relevante privind familiaIII. Date privind evolutia beneficiarului


Informatii despre nastere si dezvoltare


Informatii medicale


Activitatea scolara

Statutul socio profesional

Relatia cu sistemul de protectie/asistenta sociala


Anul/Perioada

Masura de protectie

Institutia

Masura permanenta

IV. Situatia materiala / financiara


Locuinta/proprietati


 

Surse de venit


 


Probleme identificateV. Probleme identificate 
Asistent Social

Institutia

Data


Ghid pentru completarea

Istoricului social


Istoricul social este un instrument de evaluare si interventie in contextul cazurilor sociale care urmareste modul in care trecutul beneficiarului influenteaza problema acestuia si modalitatea de rezolvare. Acest instrument se aplica in foarte multe domenii de interventie ale asistentei sociale, centrandu-se pe individ, familie, grup social sau comunitate, vazuti ca beneficiari ai evaluarii si interventiei de specialitate.

Istoricul social poate fi utilizat ca parte componenta a anchetei sociale, dar si ca instrument individual, structurat pe capitole, subcapitole si puncte.In primul caz, istoricul social reprezinta partea narativa a anchetei social, unde intr-un paragraf de maximum o jumatate de pagina A4 se descriu evenimentele importante din viata clientului, precum si aspecte care au o relatie organica cu problema existenta. Aceste evenimente importante fac referire la nastere, copilarie, educatie, casatorie, decese, istoric al institutionalizarii, etc. Ex.׃ Copilul X provine dintr-o familie legal constituita, fiind al .. copil nascut al celor doi soti Y. Nasterea a fost naturala, la teremen, nou nascutul fiind eutrofic. Pe parcursul dezvoltarii sale nu s-au inregistrat probleme de sanatate. In prezent, este elev in clasa a . Scoala si are rezultate bune la invatatura si disciplina, conform caracterizarii dirigintelui. Pe data de . a fost institutionalizat in CP..

Folosit de cele mai multe ori ca instrument individual, istoricul social prezinta o structura complexa centrata pe strangerea unor informatii cheie despre trecutul clientului si despre modul in care acesta a influentat aparitia problemei. In acelasi sens, istoricul social cuprinde informatii pretioase despre resursele personale ale clientului si/sau ale retelei de sprijin care pot participa activ in identificarea unor modalitati de rezolvare a problemei.

In structura istoricului social, informatiile despre trecutul clientului se vor prezenta dupa cum urmeaza:


Date personale privind beneficiarul Se vor completa date de identificare ale beneficiarului, precum si statutul juridic al acestuia (aplicabil in cazul copiilor in dificultate). Daca beneficiarul este o familie, structura prezentarii va fi de la general la particular, incepand cu date de identificare ale parintilor.


Date privind familia beneficiarului - Cand beneficiarul este reprezentat de catre o singura persoana vom completa date privind ceilalti membrii ai familiei si relatiile dintre acesta, folosind stilul narativ. Astfel, se vor face referiri la date de identificare ale membrilor familiei, aspecte morale, psihologice, fiziologice si economice dintre acestia, precum si alte aspecte care pot fi particularizate si care contribuie la formarea unei viziuni clare a intregului familial din care face parte si beneficiarul/cleintul. Aceste aspecte pot face referire la antecedentele penale ale membrilor familiei, consumul de alcool, anumite fapte/evenimente relevante, boli si terapii medicale la care au fost supusi membrii familiei si care au relevanta pentru cazul nostru).

Se recomanda sa fie inregistrate informatii privind:

Rolurile in familie / structura de putere

Tipul si structura familiei (atat familia nucleara cat si familia extinsa - in ordinea gradului de rudenie, cu specificarea acestuia, varsta, statutul socio-profesional si locul de munca pentru fiecare membru al familiei).


Date privind evolutia beneficiarului

Informatii privind nasterea si dezvoltarea - Datele culese vor face referire la varsta, nasterea si dezvoltarea copilului. Este important ca acest item sa fie completat cu atentie in cazul copiilor cu inregistrare tardiva a nasterii si sa se precizeze aceasta situatie.

Informatii de natura medicala - Acest item se completeaza cu scopul identificarii unor posibile boli de care clientul a suferit in trecut si care ar putea recidiva, de asmenea se acorda o atentie deosebita deficientelor, tratamentelor sau altor terapii, acte medicale, consultarile medicului de familie/specialistului.

Ex.: din punct de vedere al istoricului familiei, urmarim modul in care boala unui membru al familiei influenteaza dinamica acesteia

Informatii privind activitatea scolara/educatia Se inregistreaza situatia prezenta si scolarizari anterioare, performante/esec scolar. Se completeaza cu documente scolare (caracterizare, foaie matricola, adeverinta, etc).

Informatii privind statutul socio-profesional - Avem in vedere actualul loc de munca, cel anterior, sau posibile situatii de disponibilizare si somaj. De asemenea, vom cauta informatii legate de posibile conflicte de munca, litigii, eliberari din functii, cursuri de reconversie profesionala, etc.

Relatia cu sistemul de protectie/asistenta sociala - Se vor completa detalii cu privire la institutionalizari anterioare si/sau alte forme de ocrotire/sprijin (este un item utilizat in mod deosebit pentru copii care au fost/sunt institutionalizati).


Situatia materiala / financiara

Locuinta/proprietati Se inregistreaza tipul de locuinta, starea de igiena, forma de proprietate, numarul de camere, numarul de persoane care locuiesc in aceeasi casa, dotarea/confortul.

Surse de venit Se precizeaza sursa veniturilor, tipul acestora (ocazionale, stabile, alte forme de venit), alte bunuri, datorii, mosteniri, cheltuieli curente, etc.


Probleme identificate - Se va realiza o clasificare si o ierarhizare a problemelor identificate pe tot parcursul documentarii pentru realizarea istoricului social, dar si probleme identificate pe parcursul instrumentarii cazului (privind colaborarea clientului si a familiei acestuia la rezolvarea problemei). Aceste probleme trebuie ierarhizate dupa principiul influentei pe care o exercita asupra cauzei si dinamicii familiei.


Nr._______/_________________


antet

loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


loading...


Cauta referat