QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente asistenta sociala

Elaborarea planului de interventie / planificarea interventieiElaborarea planului de interventie / planificarea interventiei


Pentru elaborarea unui plan de interventie coerent si conform cu necesitatile clientuli este nevoie de parcurgerea urmatorilor pasi:


Identifiacrea resurselor individuale si comunitare care ar putea fi folosite pentru a raspunde nevoilor
Odata ce a fost realizata evaluarea initiala : identificarea nevoilor, si a punctelor tari (forte) ale clientului/ familiei, se trece la interven ia efectiva.

Initial se vor identifica resursele exteren disponibile, folosind in acelasi timp si punctele forte ale clientului ca resurse interne utile in procesul de interventie . Dintre resursele identificate (materiale, financiare, umane - suport social, reteaua familiala/comunitara etc) ca fiind disponibile, asistentul social impreuna cu persoana asistata trbuie sa gaseasca si sa prioritizeze resursele nesesare si specifice interventiei.

Interven ia va folosi cu precadere punctele tari ale clientului/ familiei pornind de la premisa ca acestea vor constitui un fundament pozitiv pentru actiunile ce vor fi intreprinse pentru satisfacerea nevoilor. Astfel, asistentul social se v-a focaliza mai mult pe ceea ce persoana poate face si ceea ce doreste sa faca decat pe ceea ce nu poate face.Identificarea obiectivelor si a actiunilor care urmeaza sa fie realizate


Planul va include stabilirea obiectivelor, strategiile care vor fi folosite pentru atingerea obiectivelor, prioritizarea i detalierea contextului in care se vor derula interven iile.


Asistentul social impreuna cu persoana asistata trebuie sa transforme nevoile in obiective ale interventiei .

Astfel, pornind de la nevoile formulate in contextul evaluarii initiale, asistentul social il va sprijini pe client sa stabileasca setul de obiectie care odata atinse vor duce la satisfacerea nevoilor sale.

In stabilirea obiectivelor asistentul social trebuie sa cunosaca si sa se bazeze pe prioritatile interventiei. In multe cazuri asistentul social si clientul vad situatia problematica si obiectivele ce se urmaresc , in mod diferit, astfel incat este nevoie ca impreuna cu persoana asistata, sa formuleze un scop clar al interventiei si sa stabileasca aceeasi linie de inteventie.

Pentru formularea obiectivelor intr-un mod coresct este nevoie ca acestea sa nu se confunde cu activitati ori metode. Trebuie stiut ca un obiectiv este vazut ca un punct final in timp ce metoda este drumul catre acel punct final , iar activitatile sunt pasii ce-i parcurgem spre punctul final al interventiei.


O conditie ce trebuie indeplinita de catre un obiectiv este ca acesta sa fie SMART: specifice, masurabile, tangibile, realiste i limitate in timp.

S - Specific ; simplu (nu tb sa contina conjunctia "si"

M - Masurabil ( sa poata fi evaluat cantitativ)

A   - Atins (sa poata fi atins)

R   - Realist

T   - limitat/incadrat in Timp


Exemplu de formulare a unui obiectiv:


Problema

Ionut, aflat in clsa a IX, a inceput sa absenteze foarte des de la scoala, avand de asemeena rezultate scazute la invatatura.

Scop

Absolvirea invatamntului obligatoriu de catre Ionut

Obiectiv /obiective

Ionut va frecventa anul scolar fara a absenta nemotivat, absolvind clasa a IX-a

Ionut isi va imbunatati rezultatele scolare

Activitate /activitati

Consilierea tanarului

Inscrierea intr-un program de "scoala dupa scoala"

Suport material


Formularea unui plan realist si relevant pentru atingerea obiectivelor


Planificarea este practic puntea de legatura intre evaluare si interventie.


Planificare

Evaluare Interventie


Formularea unui plan de inteventie are ca efect practic realizarea conexiunii dintre evaluare si obiectivele stabilite. Planificarea interven iei presupune:

Stabilirea ac iunilor concrete,

Prioritizarea acestor actiuni

Stabilirea persoanelor responsabile pentru fiecare ac iune in parte,

Stabilirea locului de desfasurare al actiunilor

Stabilirea timpului necesar asociat fiecarei ac iuni.


In contextul managementului de caz, mangerul de caz respectiv responsabilul de caz prevenire va intocmi Planul de Interventie Personalizat sau Planul de Servicii in functie de nevoile identificate si obiectivele stabilite, specificand timpul alocat si persoanele responsabile ptr fiecare actiune.

Mai jos este prezentat un model de planificare al unei interventii corespunzatoare unei probleme identificate si sesizate asistentului social.Problema

Absenteismul scolar al elevului I. aflat in cls a IX-a

Scop

Frecventarea claselor obligatorii

Perioada in luni

Locul de desfasurare

ResponsabilL1

L2

L3

L4

L5Obiectiv 1

Absolvirea clasei a IX a a elevului I.

x

x

x

x

xActivitate 1.4

Suport material

x

x
Primarie

As. social


Activitate 1.2

Consilierea

x

x

x

x

x

Cab. scolar

Psiholog


Activitate 1.3

Monitorizarex


x

Scoala ,familie

As. social , psiholog

Obiectiv 2

Imbunatatirea rezultatelor scolare


x

x

x

xActivitate 2.1

Identificarea unei forme de invatamnt "scoala dupa scoala"


x

As. social , diriginte

Activitate 2.2

Identificarea resurselor financiarex
As.social

Activitate 2.3

Inscrierea si frecventarea programului " scoala dupa scoalax

x

x


As. social ; Elev

Activitate 2.4

Monitorizare

x


As. social , psihologImportant este ca persoana asistata /clientul, sa fie motivat si incurajat de catre asistentul social sa participe la stabilirea interven iilor si sa-si asume responsabilitatea implicarii in ac iunile prevazute in planul de interventie.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }