QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate alimentatie

Istoria preocuparilor stiintifice asupra alimentatiei

Istoria preocuparilor stiintifice asupra alimentatiei


Studiul alimentatiei umane a intrat tarziu in domeniul preocuparilor stiintifice, desi din cele mai vechi timpuri au facut diverse legaturi intre alimentatie si sanatate. Hipocrate, grec care a trait in 460-370 inainte de Hristos, cel mai mare medic al antichitatii a aratat rolul terapeutic al alimentatiei.

Herodot (484-420) cita pe egipteni care spuneau ca hrana este cauza tuturor relelor.
Hipocrate, din contra a spus, 'hrana este primul nostru medic'. El considera ca substantele care hranesc organismul uman se compun din aceeasi materie ca si fiinta umana si caldura vietuitoarelor este intretinuta din alimente 'de focul pe care acestea il contin'.

Daca reusim sa gasim pentru fiecare om echilibrul dintre alimentatie si exercitiile fizice, astfel incat sa nu fie nici mai mult nici mai putin am reusit sa descoperim mijlocul de intretinere al sanatatii'. Astfel cu 2500 de ani in urma, principiile de baza ale alimentatiei rationale promovate de nutritia contemporana au fost exprimate clar de catre Hipocrate.

Tot el considera ca indicatiile alimentare trebuie sa tina cont de traditiile alimentare ale unui popor si ca o schimbare de alimentatie este mai daunatoare pentru individ decat mentinerea alimentatiei vechi, obisnuite.

De-a lungul timpului alimentatia a depins de factorii climatici, geografici, economici si sociali. Religiile au avut de asemenea o mare influenta asupra alimentatiei in ceea ce priveste componenta alimentelor, cat si in privinta obiceiurilor si ceremonialului meselor. Tot atat de adevarat este ca anumite obiceiuri si restrictii alimentare impuse de unele religii isi au originea in interdependenta dintre cel putin 3 factori: clima-aliment-sanatate.

Pana in secolul 18 ideea de alimentatie nu avea nici un suport stiintific.

Procesul de ardere interna Lavoisier pune in discutie la finele secolului al XVIII -lea, inceputul sec. al XIX -lea, faptul ca hrana constituie sursa de energie prin care organismul face fata nevoilor vitale.In secolul XIX., progresul chimiei atrage dupa sine clasificarea alimentelor, s tabilind notiuni de compozitie a lor, de continut in proteine, glucide, lipide cat si procesele care insotesc transformarile alimentelor in organism. Se clasifica notiuni ca modificarea energiei, calorii, etc.


Secolul al XX lea ,asa cum am aratat anterior sta, sub semnul mariilor descoperiri din domeniul chimiei, fizicii ,biologiei (etc) ,care au imprimat un avant fara precedent medicinii si tuturor ramuriloir sale.


Intr-un spatiu metaforic incarcat de istorie , am facut cunostiinta cu marile etape ale dezvoltarii umanitatii si alimentatia care era specifica omului in acele epoci . Am putut vedea cum alimentatia s-a diversificat odata cu evolutia societatii umane si implicit a industriei . Dar pentru a cunoaste complexitatea ailmentelor ca un necesar pentru organism, este nevoie sa amintim si cateva notiuni de alimentatie si tehnici moderne pentru determinarea sumara a unor componenti si parametrii biochimici din principalele clase de alimente, fara de care o nutritie moderna ar fi de neconceput ,punand in lumina calitatea alimentului ca factor de baza in asigurarea unei nutritii de calitate care sa permita integrarea organismului in contextul vietii sociale a secolului actual.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }