QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate alimentatie

Produse apicole, polenul si pasturaProduse apicole, polenul si pasturaPolenul , se prezinta ca o pulbere fina cuprinzand graunciori foarte mici, care nu pot fi vazuti cu ochiul liber. Din punct de vedere fiziologic, polenul reprezinta partea reproducatoare masculina, care se formeaza pe anterele staminelor unei flori, semanand  doar ca functie reproductiva, cu spermatozoidul regnului animal. Polenul ajunge pe organul feminin al florii, mai precis pe stigmatul pistilului, purtat de vant sau prin vectori. Polenul care se raspandeste cu ajutorul vantului, asa cum este acela de plop sau de salcie, poarta numele de polen anemofil. Tipul anemofil de polen este responsabil de aparitia majoritatii alergiilor, numite 'febra' sau 'guturai' de 'fan'. Polenul care se transmite prin vectori, de obicei prin insecte, poarta numele de polen entomofil. Acest polen, doar in mod exceptional este responsabil de aparitia alergiilor, ba mai mult, el se comporta ca desensibilizant al reactiilor alergice provocate de tipul anemofil
  Albinele recolteaza exclusiv polen entomofil. Aceasta, se prezinta sub forma unor 'ghemotoace', ceea ce reprezinta mari aglomerari de grauncioare (peste 300.000 la un singur transport)

Pentru albine, polenul are un rol deosebit de important, ajutand la supravietuirea si dezvoltarea insectelor, prin faptul ca reprezinta unul din alimentele de baza ale intregului stup, fiind cu totul indispensabil puietului..
  Apicultorii, recolteaza polenul strans de albine cu ajutorul unor instrumente numite 'colectoare de polen'. Dupa colectarea efectuata de catre stupari, polenul se usca, devenind un produs apiterapeutic deosebit de apreciat. Produsul uscat se prezinta sub forma de granule.  
  Fata de miere, in polen se regasesc multe substante azotate (proteine, amine, aminoacizi, acizi nucleici, etc.), ceea ce ii creste cu mult valoarea nutritionala. Polenul contine toti aminoacizii esentiali, fiind un supliment de proteine complete.
  In tabelul de mai jos, se poate urmarii, compozitia polenului uscat


Substante componente


  Apa


  Glucide

  Total


  Glucoza


  Fructoza


  Amidon


  Celuloza


  Altele


  Substante azotate

  Total


  Proteine


  Aminoacizi liberi


  Altele (amine, acizi nucleici, saruri anorganice)


 Lipide 

 Total


  Fosfolipide


  Acizi grasi liberi


  Trigliceride


  Altele


  Minerale

  Total


  Potasiu

   2,3 (2.300 mg/100g)

  Fosfor

   0,5 (500 mg/100g)

  Calciu

   0,2 (200 mg/100g)

  Magneziu

   0,7 (700 mg/100g)

  Siliciu

   0,5 (500 mg/100g)

  Mangan

   0,09 (90 mg/100g)  Sulf

   0,05 (50 mg/100g)

  Clor

   0,03 (30 mg/100g)

  Fier

   0,002 (2 mg/100g)

  Sodiu

   0,01 (10 mg/100g)

  Cupru

   0,003 (3 mg/100g)

  Altele (sulf, zinc, mangan, crom, cobalt, vanadiu, aluminiu, wolfram)


  Vitamine

  Total


  A (Caroten -provitamina A)

   0,008 (8 mg/100g)

  Acid folic

   0,5 (500 mg/100g)

  B1 (Tiamina)

   0,92 (920 mg/100g)

  B2 (Riboflavina)

   1,6 (1.600 mg/100g)

  B5 (Acid pantotenic)

   3 (3.000 mg/100g)

  B6 (Piridoxina)

   0,5 (500 mg/100g)

  Bioitina

   0,01 (10 mg/100g)

  C (acid ascorbic)

 10 (10.000 mg/100g)

  D (Calciferol)

   0,04 (40 mg/100g)

  Inozitol

   3 (3.000mg/100g)

  PP (Niacina)

   7 (7.000mg/100g)

  Altele (enzime, antibiotice naturale, acizi organici, hormoni vegetali masculini, uleiuri esentiale, rasini, pigmenti vegetali, etc.)


  Substante cu structura neelucidataFata de miere sau de pastura, polenul are un pH alcalin.


Pastura

Polenul proaspat (crud), in stup, prin activitatea albinelor prelucratoare, este transformat in pastura. Transformarea are loc in urma unor procese care constau din:
  - Impregnarea cu acid lactic, substanta care este sintetizata de catre bacteriile lactice din gusa albinelor prelucratoare, avand rolul de a impiedica dezvoltarea microorganismelor daunatoare;
  - adaugarea unui principiu antibiotic din secretia faringiana, in acelasi scop;
  - batucirea polenului cu capul, pentru eliminarea aerului, in scopul prevenirii degradarilor aerobe (insilozarea polenului).
 
Pastura este mai valoroasa decat polenul si mai greu de procurat. Recoltarea ei se poate face doar prin distrugerea fagurelui.
  Dupa cum ii spune si numele, acest produs are consistenta pastoasa., dar si cea si curativa a pasturii, este asemanatoare polenului, fiind, insa, cu mult mai mare.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }