QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate alimentatie

Divizarea aluatuluiDIVIZAREA ALUATULUI


Consideratii tehnologice


Divizarea este operatia prin care aluatul matur este taiat in bucati de masa dorita.

Masa de aluat se stabileste in functie de masa pe care trebuie sa o aiba produsul finit si de pierderile tehnologice care intervin in operatiile urmatoare, dospire, coacere, racire.

Divizarea aluatului se poate face manual, metoda folosita in sectiile de mica capacitate, sau mecanic, cu ajutorul masinilor de divizat.

Masini de divizat

Conditii generale Masinile de divizat realizeaza taierea continua din masa de aluat a bucatilor de masa egala, sau divizarea unei bucati de aluat mare, cantarita in prealabil, in mai multe bucati de masa egala.

Masinile de divizat trebuie sa indeplineasca o serie de conditii.

Precizie de divizare Precizia masinii de divizat depinde de tipul masinii, de gradul de uzura, conditiile de exploatare, de aluatul cu care se alimenteaza

Actiunea mecanica La alegerea masinii de divizat trebuie sa se tina seama de aluatul de divizat si de actiunea mecanica exercitata de masina asupra aluatului

Elasticitate tehnologica Masina de divizat trebuie sa permita reglarea in limite largi a ritmului de divizare exprimat in bucati/minut.

Reglarea masei bucatii de alua. Masina de divizat trebuie sa permita reglarea in limite largi a masei bucatii de aluat si corectarea preciziei de divizare pentru acelasi sortiment.

Precizia masinii de divizat se verifica periodic prin cantarirea bucatii de aluat divizate cu ajutorul unei balante.

Forme constructive ale masinilor de divizat

Din punct de vedere al principiului de functionare, masinile de divizat construite pana in prezent functioneaza numai pe principiul volumetric, taind bucati de volume egale.

Taierea aluatului in bucati de volume egale se face:

prin decuparea unui cilindru de aluat in bucati de lungimi egale;

prin taierea unei benzi de aluat in bucati de lungimi egale;

prin introducerea aluatului in cavitati cu volum determinat.

Pentru trecerea aluatului sub forma de cilindru sau foaie sau pentru introducerea in diferite cavitati, masinile de divizat utilizeaza presiuni, care fie ca se obtin din afara sistemului prin aer comprimat, pistoane, fie se creeaza prin transformarea energiei mecanice in presiune prin intermediul aluatului.

Parti principale ale masinii de divizat

In principiu, o masina de divizat este formata din:

rezervor de aluat;

generator de presiune;

dispozitiv de taiere.

Masini de divizat continui

Dupa sistemul constructiv masinile de divizat pot fi:

cu snec;

cu camera de divizare;cu tambur rotativ, buzunare si pistoane;

cu suber si piston.

Masina de divizat cu camera de divizare (Madia)

Masina (fig. 5.17.) este formata din palnia de alimentare 1, perechea de tavalugi 2 si 3 care preia aluatul din palnie si-l imping in camera de divizare 4 si capul divizor 5 prevazut cu cutitul placa 6. Capul divizor 5 se roteste in sens alternativ cu un unghi de circa 65 deplasand intr-o fanta cutitul placa 6 intr-o miscare de dute-vino. Perechea de tavalugi de alimentare 2 si 3 impinge aluatul in directia cutitului placa. In timpul rotirii in sensul acelor de ceasornic a capului divizor, cutitul placa se retrage si aluatul patrunde liber in spatiul delimitat de capul divizor, planul de alunecare 10 si deschiderea de evacuare 7, care in acest moment este obturata de cutitul de taiere 8. In timpul rotirii in sens invers a capului divizor, cutitul placa patrunde in aluatul care a intrat in camera de divizare si separa o cantitate determinata de aluat, pe care o impinge spre deschiderea de evacuare eliberata de cutitul 8. In acest moment in spatiul din spatele cutitului placa se absoarbe o noua portiune de aluat si ciclul se repeta. Bucata de aluat divizata este preluata de banda transportoare 9.

Text Box:Fig 5.17. Masina de divizat cu camera de divizare (Madia)

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }