QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate alimentatie

Suplimentele nutritionaleSuplimentele nutritionale


Alimentatia joaca un rol de necontestat in viata omului, putand influenta nivelul activitatii zilnice, al performantelor si chiar procesele de imbatranire.

Dezvoltarea civilizatiei, in afara efectelor benefice, a adus cu sine si continua degradare a mediului inconjurator, cu impact deosebit asupra resurselor alimentare si asupra calitatii nutritiei. Astfel, pentru a urma de o dieta completa si bine echilibrata, consumatorii se orienteaza in prezent catre utilizarea unor produse care sa le completeze necesarul de nutrienti, neacoperit prin intermediul produselor alimentare consumate si care sa le asigure un plus de energie si vitalitate pentru desfasurarea activitatilor cotidiene. Aceste produse sunt suplimentele nutritive.

Suplimentele nutritive pot fi definite drept acele produse alimentare care contin un plus de nutrienti cu o biodisponibilitate ridicata, destinate a acoperi necesitatile nutritive fizilogice specifice. Acestea sunt definite ca reprezentand preparate conditionate sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care au in compozitia lor nutrienti (macro- si micronutrienti) si/sau alte substante comestibile, care sunt consumate in cantitati definite, in mod suplimentar fata de aportul alimentar obisnuit[1].Vitamine si elemente minerale in cantitati care pe unitatea de consum (tableta, capsula, drajeu, lingurita etc.) nu depasesc de 3 ori dozele fiziologice zilnice recomandate pentru o persoana in cazul vitaminelor hidrosolubile si de 1,5 ori in cazul vitaminelor liposolubile si al elementelor minerale.

Proteine pure sau sub forma de concentrate proteice, izolate proteice si hidrolizate proteice, aminoacizi si amestecuri ale acestora;

Uleiuri alimentare considerate dietetice (de exemplu: uleiuri din germeni de seminte de cereale, uleiuri din ficat de peste) si acizi grasi polinesaturati esentiali;

Fosfolipide (lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide) pana la cantitati ale continutului de fosfor de 1g/zi;

Fibre alimentare pana la cantitatea de 24g/zi;

Lapte pentru copii, indiferent de varsta de administrare, dar fara indicatii terapeutice;

Produse pentru copii: lapte cu cereale si/sau fructe, produse tip 'baby-food';

Indulcitori sintetici alimentari;

Produse pentru slabit si pentru mentinerea greutatii corporale, fara indicatii terapeutice;

Produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice - alimente functionale care regleaza flora microbiana intestinala;

Produse pentru sportivi care contin vitamine, elemente minerale, proteine, hidrolizate proteice, aminoacizi, glucide usor asimilabile, acizi grasi esentiali si alti nutrienti cu rol in sustinerea efortului sportiv, in refacerea postefort, in dezvoltarea si mentinerea masei musculare.

Diferitele tipuri de teste efectuate asupra suplimentelor alimentare au relevat efectele pozitive ale unora dintre aceste produse asupra sanatatii, dar si ineficienta, efectele incerte sau chiar adverse  ale altor substante de acest gen.

Pe baza acestor considerente, multe din tarile lumii au adoptat masuri privind asigurarea calitatii suplimentelor nutritionale, pornind de la materia prima pana la produsul finit, stabilirea tipologiei, monitorizarea productiei si a comercializarii.

Deoarece s-a constatat o crestere a mediei efectelor adverse asociate consumului unora dintre suplimentele nutritionale, motiv de ingrijorare din partea consumatorilor si a profesionistilor din domeniul sanatatii, acestia au adus in discutie probleme legate de reglementarea insuficienta a industriei si nesiguranta unor astfel de produse.

Industria suplimentelor nutritionale a avut o evolutie spectaculoasa.

In Uniunea Europeana suplimentele nutritive comercializate si prezentate ca produse alimentare intra sub incidenta legislatiei elaborate de Prlamentul si Consiliul European.

Aceste produse trebuie sa fie livrate consumatorului numai in forma pre-ambalata.

In ceea cepriveste cantitatile minime, respectiv maxime de vitamine si substante minerale prezente in suplimentele alimentare, pe doza zilnica de consum, acestea trebuie stabilite in functie de:

  • nivelurile maxime admise de vitamine si minerale, stabilite prin evaluarea riscului pe baza datelor stiintifice general acceptate, luand in considerare, gradele variate ale sensibilitatii diferitelor grupe de consumatori;
  • aportul de vitamine si minerale din alte surse ale dietei.

Etichetarea, prezentarea si publicitatea nu trebuie sa atribuie suplimentelor nutritive proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor umane, sau sa faca referire la astfel de proprietati.

Eticheta unui supliment nutritiv comercializat in spatiul Uniunii Europene trebuie sa contina urmatoarele informatii:

numele categoriilor de nutrienti sau substante care se regasesc in compozitia produsului sau o referire la natura acestor nutrienti sau substante;

cantitatea de nutrienti sau substante cu efect nutritional sau fiziologic prezenta in produs, declarata sub forma numerica sau ca procent din valorile de referinta mentionate;

doza de produs recomandata pentru consumul zilnic;avertizarea sa nu se depaseasca doza zilnica recomandata, mentionata pe eticheta;

mentiune din care sa rezulte ca suplimentele alimentare nu trebuie sa fie folosite ca substitut pentru o dieta variata.

Daca un produs este comercializat pentru prima data, producatorul, sau in cazul in care acesta este fabricat intr-o tara terta, importatorul, va informa autoritatea competenta a statului membru CE in care este comercializat produsul respectiv, prin depunerea unui model de eticheta utilizat pentru acesta.

In Romania, regimul suplimentelor nutritionale este reglementat de actele normative elaborate de Ministerul Sanatatii si Familiei.

Suplimentele nutritive se administreaza numai pe cale orala si nu vor fi insotite de indicatii terapeutice.

Cerintele in ceea ce priveste productia, importul si comercializarea suplimentelor nutritionale sunt precizate in Ordinul 528/2001, care are drept scop protejarea consumatorului de practicile frauduloase.

Productia trebuie sa se realizeze din materii prime de calitate, garantate de furnizorul de materii prime prin buletine de analiza pentru fiecare lot, asfel incat sa fie asigurata protectia vietii si sanatatii consumatorului.

Este interzisa utilizarea de aditivi, adjuvanti tehnologici (excipienti) care nu se utilizeaza in produsele alimentare sau produsele farmaceutice.

Productia suplimentelor nutritionale trebuie sa aiba la baza regulile de buna practica de productie pentru alimente (in cazul prezentarii produselor sub forma uscata, deshidratata, concentrata, de ceai, de sirop sau extract alcoolic) si pentru medicamente (in cazul formelor de prezentare - capsule, tablete, drajeuri).

Produsul finit trebuie sa fie ambalat si etichetat respectand legislatia in vigoare. Produsele se vand numai in ambalajele originale si cu eticheta in limba romana.

In cazul in care prezentarea produsului este insotita de indicatii terapeutice, se impune inregistrarea acestuia la Agentia Nationala a Medicamentului.

Comercializarea suplimentelor nutritionale se face pe baza certificatelor de conformitate si de calitate emise de producator.

Publicitatea realizata in scopul comercializarii acestor produse nu trebuie sa contina informatii care pot insela consumatorul sau care prezinta produsului caracteristici de calitate necorespunzatoare compozitiei acestuia.

Atat suplimentele nutritive de productie interna, cat si cele provenite din import, pot fi comercializate pentru consumul uman numai dupa obtinerea avizarii din partea Ministerului Sanatatii si Familiei, prin Directia Generala de Sanatate Publica. Avizarea sanitara a suplimentelor nutritive este o conditie obligatorie pentru comercialiarea acestor produse pe piata si are drept scop asigurarea protectiei sanatatii populatiei prin desfacerea unor produse care intrunesc caracteristicile privind calitatea si siguranta acestora.

Avizarea sanitara poate fi solicitata de catre producator, importator sau reprezentantul autorizat al producatorului.

In Romania exista organisme specializate, care se ocupa cu supravegherea calitatii produselor si a distributiei acestora in afara sau in interiorul retelei farmaceutice. Astfel,  pentru suplimentele nutritive care se comercializeza in afara retelei farmaceutice, supravegherea este asigurata de Inspectia Sanitara de Stat din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei. Supravegherea calitatii si distributiei suplimentelor nutritive admise in reteaua farmaceutica este realizata de catre Directia Generala de Asistenta Medicala si Farmaceutica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei.

In nomenclatorul de produse este cupirnsa o gama variata de suplimente nutritionale, originale, obtinute prin tehnologii ecologice, utilizand ca materii prime  exclusiv plantele, extractele vegetale si produsele apicole. Aceste produse sunt conditionate sub forma de comprimate, granule, solutii si creme.

Ordinul MSF 282/2001 pentru aprobarea normelor privind suplimentele nutritive

Directiva 2002/46/EC a Parlamentului si Consiliului European (din 10 iunie 2002) - privind suplimentele alimentare.

Ordinul nr. 282/11.05.2001 pentru aprobarea normelor privind suplimentele nutritive si Ordinul nr. 528/31.07.2001 privind productia, importul si comercializarea unor produse din categoria nutrienti si/sau suplimente alimentare.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }