QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate alimentatie

Determinarea aciditatii margarineiDETERMINAREA ACIDITATII MARGARINEI


1.GENERALITATIObiect si domeniu de aplicare

Prezentul standard stabileste metodele pentru determinarea aciditatii margarinei, laptelui, produselor lactate acide (iaurt, lapte acidofil, lapte batut, kefir), smantanii, untului, grasimii de unt, untului topit, branzeturilor, laptelui concentrat cu zahar sau cu arome de fructe, a laptelui cu cafea sau cacao si inghetatei.Determinarea aciditatii se face prin:

metoda prin titrare fata de o solutie de referinta, care se aplica pentru lapte praf;

metoda curenta prin titrare, care se aplica pentru lapte si toate produsele lactate;

metoda cu alcool etilic, orientativa, care se aplica numai pentru lapte integral.

In caz de litigiu pentru laptele praf se aplica metoda prin titrare fata de o solutie de referinta, iar pentru lapte si celelalte produse lactate se aplica metoda curenta prin titrare.

Aciditatea laptelui si a produselor lactate se exprima in functie de felul produsului, in grade Thörner, grade de aciditate, procente de acid oleic sau indice de aciditate.


Definitii

1 grad Thörner (oT) reprezinta aciditatea din 100 cm3 produs, care se neutralizeaza cu 1 cm3 solutie de hidroxid de sodiu 0,1 n.

1 grad de aciditate reprezinta aciditatea din 100 g produs care se neutralizeaza cu 1cm3 hidroxid de sodiu solutie n (sau solutie de hidroxid de potasiu).

Indicele de aciditate a grasimii din margarina reprezinta cantitatea de hidroxid de potasiu, exprimata in miligrame, necesara pentru neuralizarea acizilor grasi liberi din 1 g grasime.

Reactivii folositi trebuie sa fie de calitate pentru analiza sau de calitate echivalenta. Apa trebuie sa fie distilata sau de puritate echivalenta, in text apa.


2. LUAREA SI PREGATIREA PROBELOR


Probele se iau conform standardelor si normelor tehnice interne ale produselor respective; cu respectarea prevederilor din STAS 9535/1-74.

Pregatirea probelor pentru analiza se face conform STAS 6343-81.

In cazul laptelui praf, determinarea aciditatii se face asupra laptelui reconstituit conform STAS 6343-81.
3. DETERMINAREA ACIDITATII SMANTANIIMetoda curenta prin titrare


Principiul metodei:

Aciditatea dintr-o cantitate anumita din proba pregatita pentru analiza se neutralizeaza, prin titrare, cu solutie de hidroxid de sodiu 0,1 n, in prezenta de fenolftaleina, ca indicator.

Reactivi:

Hidroxid de sodiu, solutie 0,1 n.

Amestec de alcool etilic si eter etilic: se amesteca volume egale de alcool etilic, 95-96% vol., cu eter etilic; se neutralizeaza in momentul folosirii cu solutie de hidroxid de sodiu 0,1 n in prezenta de fenolftaleina.

Fenolftaleina, solutie 2% in alcool etilic 96% vol.


Mod de lucru:

Se introduc 10 cm3 din proba intr-un balon conic.

Se aduauga 20-25 cm3 apa incalzita la 40-450C, cu aceeasi pipeta folosita la masurarea volumului de proba luat pentru determinare, precum si 3-5 picaturi de fenolftaleina.

Se amesteca bine si se titreaza cu solutie de hidroxid de sodiu, agitand mereu pana la aparitia coloratiei roz, care se mentine timp de 30 s.

Se efectueaza in paralel doua determinari din aceeasi proba pentru analiza.


Calcul:

Aciditatea smantanii se exprima in grade Thörner.

Aciditatea in plasma (in faza negrasa a smantanii) se calculeaza cu formula:

100 x As

Aciditatea in plasma (Ap) = [0 T]

100 - Gs

In care:

As - aciditatea smantanii, in grade Thörner;

Gs - continutul de grasine a smantanii in procente.

Ca rezultat se ia media aritmetica a celor doua determinari, daca indeplinesc conditiile de repetabilitate.


Repetabilitate:

Diferenta intre rezultatele a doua determinari paralele, efectuate de acelasi operator, din aceeasi proba, in acelasi laborator, nu trebuie sa depaseasca 1 grad Thörner.


Reproductibilitate:

Diferenta intre rezultatele a doua determinari efectuate de operatori diferiti, in laboratoare diferite, din aceeiasi proba, nu trebuie sa depaseasca 1 grad Thörner.4. DETERNMINAREA ACIDITATII MARGARINEI


Metoda curenta prin titrare


Principiul metodei:

Aciditatea dintr-o anumita cantitate din proba pregatita pentru analiza se neutralizeaza, prin titrare, cu solutie de hidroxid de sodiu 0,1n, in prezenta de fenolftaleina, ca indicator.


Reactivi:

Hidroxid de sodiu, solutie 0,1 n.

Amestec de alcool etilic si eter etilic: se amesteca volume egale de alcool etilic, 95-96% vol., cu eter etilic; se neutralizeaza in momentul folosirii cu solutie de hidroxid de sodiu 0,1 n in prezenta de fenolftaleina.

Fenolftaleina, solutie 2% in alcool etilic 96% vol.


Mod de lucru:

Se introduc intr-un pahar Berzelius 5 g margarina, canrarite cu precizie de 0,01g. Se incalzeste proba pe baia de apa la 45- 500C, se adauga 20 cm3 amestec de alcool si eter.

Se introduc in pahar 2 sau 3 picaturi solutie de fenolftaleina si se titreaza titreaza cu solutie de hidroxid de sodiu, amestecand continuu cu o bagheta, pana la aparitia coloratiei roz, care se mentine timp de 30 s.

Se efectueaza in paralel doua determinari din aceeasi proba pregatita pentru analiza.


Calcul si exprimarea rezultatelor:

Aciditatea margarinei, exprimata in grade de aciditate, se calculeaza cu formula: 


Aciditatea = V x 0,1 x 100 [grade de aciditate]

m

In care:

V - volumul solutiei de hidroxid de sodiu 0,1 n folosit la titrare in cm3;

m - masa produsului luat in lucru, in grame.

Ca rezultat se ia media aritmetica a celor doua determinari paralele care indeplinesc conditia de repetabilitate.

Repetabilitate:

Diferenta intre rezultatele a doua determinari paralele, efectuate de acelasi operator, din aceeasi proba, in acelasi laborator, nu trebuie sa depaseasca 0,2 grade de aciditate.

Reproductibilitate:

Diferenta intre rezultatele a doua determinari efectuate de operatori diferiti, in laboratare diferite, din aceeiasi proba, nu trebuie sa depaseasca 0,4 grade de aciditate.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }