QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Structuri europene si modele de prevenire a criminali¬tatii
Structuri europene si modele de prevenire a criminali­tatii


1. Generalitati

Necesitatea de a consacra eforturi particulare prevenirii criminalitatii se face simtita in toate tarile membre ale Consiliului Europei. Cresterea criminalitatii si efectele limitate ale represiunii au relevat ca e mai bine sa se intervina pentru evitarea comiterii infractiunilor decat sa se afecteze postfactum resurse considerabile pentru masuri represive.
Prevenirea nu poate fi eficienta daca nu se mobilizeaza in mod sistematic si coordonat toate resursele sociale. Aceasta este ratiunea pentru care, in ultimele doua decenii, unele tari membre ale Consiliului Europei au creat organisme nationale, cu structuri si forme variate, vizand planificarea si coordonarea activitatilor de prevenire, la toate nivelurile.

Aceste organisme, constituite din reprezentanti ai diferitelor servicii publice si private si din diverse sectiuni sociale, pun in aplicare programe de prevenire si de cercetare in acest domeniu si ofera sfaturi utile autoritatilor care poarta raspunderea directa in combaterea criminalitatii.

In multe state, politia, fiind considerata principalul factor de responsabilitate in activitatea de prevenire, a creat in structura sa servicii de coordonare ale acestei activitati, mobilizand in dese randuri si alte organisme.

In alte state, prevenirea este asigurata si de politie, dar si de alte autoritati, fara a fi asigurata o coordonare sistematica a diverselor activitati.[1]


Structuri europene de prevenire a criminalitatii


A. in statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene

AUSTRALIA


Institutul Australian de Criminologie

Este centrul national pentru studiul criminalitatii si justitiei penale in Australia si pentru diseminarea informatiilor justitiei penale. Institutul se inspira din informatiile care ii sunt furnizate de o mare varietate de surse si opiniile sale politice sunt impartiale si independente.

O parte vasta din sarcinile sale au legatura cu prevenirea infractiunilor. Institutul, de asemenea, gazduieste Secretariatul pentru Premiile Australiene pentru Prevenirea Criminalitatii si Violentei.

Forumul Ministerial pentru Prevenirea Criminalitatii din Australia si Noua Zeelanda

A rezultat din Strategia Nationala Antiinfractionala, care a fost stabilita de catre Liderii Forumului Premierilor si Sefilor de Ministere in 1994. La aceasta intalnire, Liderii au fost de acord cu valoarea prevenirii criminalitatii ca un mijloc de identificare a criminalitatii si au recunoscut valoarea cooperarii dintre diferitele jurisdictii care alcatuiesc sistemul federal australian.

Fiecare premier si ministru-sef a identificat un ministru „conducator“ care sa preia pe viitor activitatea Strategiei Nationale Antiinfractionale. Ministrii „conducatori“ au fost alesi dintr-o categorie de portofolii care includ procurorii generali, justitie si politie.

Federatia Australiei s-a alaturat Strategiei Nationale Antiinfractionale in 1996 si Noua Zeelanda s-a alaturat in 2000, cand numele grupului de „Conducatori“ a fost schimbat in Forumul Ministerial pentru Prevenirea Criminalitatii din Australia si Noua Zeelanda.

Prevenirea Criminalitatii „ Victoria“

Este o agentie organizata in 2002 pentru a dezvolta si implementa o prevenire comprehensiva a criminalitatii si o strategie impotriva violentei si pentru a furniza informatii si a sprijini cele mai bune modele de aplicare a prevenirii criminalitatii.

Programul National de Prevenire a Criminalitatii

Guvernul Federatiei impartaseste ingrijorarea comunitatii privind criminalitatea si violenta si impactul lor asupra vietii oamenilor. Obiectivele Programului National de Prevenire a Criminalitatii sunt: sa identifice si sa promoveze metode inovatoare de reducere si prevenire a infractionalitatii si frica de criminalitate. Programul include atat initiative de cercetare cat si practice, inclusiv proiecte nationale pilot, activitati locale de prevenire, activitati de comunicare si pregatire. O proportie semnificativa a fondurilor programului sunt destinate initiativelor de interventie urgenta pentru oamenii tineri si familiile lor.


CANADA


Consiliul Canadian de Prevenire a Criminalitatii

Criminalitatea in Canada a fost abordata prin masuri reactive: arestare, condamnare, incarcerare si reabilitare a infractorilor. Acest mod de abordare, desi important, nu este suficient pentru a preveni criminalitatea si, din acest motiv, Guvernul Canadei a pus in aplicare Strategia Nationala privind Siguranta Comunitatii si Prevenirea Criminalitatii.

Aceasta Strategie are ca scop reducerea infractionalitatii si victimizarii, identificand cauzele lor primare printr-o abordare a dezvoltarii sociale.

Prevenirea criminalitatii printr-o dezvoltare sociala este o abordare activa, pe termen lung. Ea este directionata catre inlaturarea acelor factori personali, sociali si economici care ii conduc pe unii indivizi la savarsirea actelor criminale sau sa devina victime ale infractiunilor.

Strategia Nationala investeste in proiecte care se adreseaza factorilor de risc asupra vietii oamenilor, cum ar fi abuzul, violenta, lipsa educatiei si abuzul de droguri si alcool.


NORVEGIA


Consiliul National de Prevenire a Criminalitatii

Consiliul a fost infiintat in 1980. In ultima perioada de timp, acesta s-a concentrat pe masuri tehnice de securitate. Treptat, initiativele s-au transformat in forme dinamice de prevenire a criminalitatii.

Pe parcursul ultimilor ani, eforturile Consiliului au fost, in principal, concentrate asupra copiilor si tinerilor. Astazi, Consiliul este format din reprezentanti ai institutiilor academice, comunitatilor locale, organizatiilor de tineret, politiei, serviciilor din penitenciare, procurorilor publici, agentiilor de asigurari, presei, precum si ai ministerelor centrale care au in responsabilitate prevenirea criminalitatii. Aceasta reflecta functia de coordonare a Consiliului in ceea ce priveste prevenirea criminalitatii. Administratia Consiliului este subordonata Ministerului de Justitie.


STATELE UNITE ALE AMERICII


Consiliul National de Prevenire a Criminalitatii

Este o organizatie non-profit, a carui misiune este de a permite oamenilor

sa creeze comunitati mai sigure si mai atente la fenomenul infractional, prin identificarea cauzelor criminalitatii si a violentei, si de a reduce conditiile favorizante savarsirii de infractiuni.

Serviciul National de Legatura cu Justitia Penala

Este un oficiu de cliring al informatiilor, sponsorizat de catre Federatie, pentru oricine este implicat in cercetare, politica si practica legata de justitia penala si juvenila si controlul drogurilor.

Serviciile on-line si resursele sunt disponibile pentru oricine din lume interesat in aceste domenii.Institutul National de Justitie

Este agentia pentru cercetare si dezvoltare, apartinand Departamentului de Justitie al S.U.A., si este singura agentie federala dedicata numai cercetarii controlului infractionalitatii si a solutiilor justitiei.

Institutul National de Justitie furnizeaza informatii obiective, independente, non-partizane, clare si instrumentele pentru a intampina provocarile criminalitatii si justitiei, in special la nivel local si al Statelor.

In parteneriat cu ceilalti, misiunea Institutului este de a preveni si de a reduce criminalitatea, de a imbunatati executarea legii si administrarea justitiei si de a sustine siguranta publica.

Folosind disciplinele sociale si stiintele naturii, Institutul cerceteaza natura si influenta criminalitatii si delincventa; dezvolta tehnologiile aplicate, standardele si instrumentele pentru practicienii justitiei penale; evalueaza programele existente si reactiile la criminalitate; testeaza conceptele complet noi si modelele de program in domeniu; ajuta partenerii programului si organele de justitie; disemineaza informatiile catre publicul larg.

Institutul National de Justitie - Centrul International

Pentru a reactiona la globalizarea criminalitatii, Institutul National de Justitie a creat Centrul International in 1997. Centrul aprovizioneaza comunitatile si jurisdictiile din Statele Unite si de peste hotare cu resurse importante pentru a ajuta specialistii, cercetatorii si legiuitorii sa faca fata acestor noi provocari.


B. In statele care sunt membre ale Uniunii Europene


BELGIA


Secretariatul Permanent pentru Politica de Prevenire a Criminalitatii

A fost fondat in 1994 si este un departament al Ministerului de Interne al Belgiei, cu sarcina de. a elabora si coordona politica de prevenire a criminalitatii.

Activitatile Secretariatului sunt structurate pe cinci linii principale:

- coordonarea politicii de prevenire locala;

- profesionalizarea participantilor la prevenire;

- imbunatatirea conceptului de prevenire a criminalitatii;

- cresterea vigilentei in randul cetatenilor;

- documentare si informare.

Aceasta implica, mai ales, cautarea unor moduri creatoare si eficace pentru prevenirea unui domeniu vast al criminalitatii.


DANEMARCA


Consiliul de Prevenire a Criminalitatii

A fost infiintat in 1971, cu sarcina de a lucra pentru prevenirea criminalitatii, inauntrul cadrului legislativ existent.

Chiar de la inceput, a fost de acord cu faptul ca prevenirea criminalitatii ar trebui sa se sprijine pe larga intelegere sociala, cunoastere si experienta practica.

Astazi, mai mult de 40 de organizatii si unitati de administratie au reprezentanti in Consiliu.

Activitatea Consiliului este coordonata de un secretariat pus la dispozitie de catre Inaltul Comisar al Politiei Nationale.

Secretariatul ofera un sprijin consultativ considerabil pentru activitatile locale. Pentru a fi eficace, politicile daneze de prevenire a criminalitatii afirma ca actiunea trebuie sa fie locala, interdisciplinara si bazata pe parteneriat.

Consiliul include diferite organizatii publice sau private. La nivel local, initiativele de prevenire sunt multisectoriale si implica diversi participanti, ca de exemplu sistemul de educatie, serviciile sociale, politia, organismele locale, asociatiile de afaceri si sporturile.

Majoritatea municipalitatilor daneze au astazi stabilite comitete locale pentru cooperare intre scoli, servicii sociale si politie.


GERMANIA


Forumul pentru Prevenirea Criminalitatii

Forumul, care este o fundatie caritabila, este serviciul national si centrul de informatii pentru prevenirea criminalitatii in Germania.

Scopul fundatiei este acela de a promova prevenirea criminalitatii in toate domeniile care vizeaza societatea. Ea intentioneaza ca, prin masuri preventive, sa fie redusa criminalitatea, ca raul cauzat prin infractiuni sa fie micsorat si ca sentimentul public general de siguranta sa creasca in intensitate.

Domeniile principale de activitate ale Forumului sunt: dirijarea studiilor in domeniul prevenirii primare a infractiunilor cu violenta, precum si urmarirea proiectului „Vecinatati sigure“, pentru a garanta siguranta in zonele unde oamenii traiesc si isi desfasoara activitatea.

Un punct focal suplimentar este stimularea cooperarii cu comertul si industria, pentru a preveni coruptia si infractiunile economice.

Activitatea principala a fundatiei implica publicarea ziarului de specialitate „Forumul de prevenire a criminalitatii“, administrarea paginii de Internet si co-responsabilitatea pentru organizarea anuala a Conferintei Germane de Prevenire.

Biroul Federal de Investigatii Criminale - Politia pentru Prevenirea Criminalitatii

In 1994, a fost infiintata o divizie specializata distincta, denumita „Politia pentru Prevenirea Criminalitatii si pentru Relatiile Publice“.

Divizia are in responsabilitate Baza de informatii pentru prevenire. Aceasta baza de informatii reprezinta o compilatie a informatiilor despre protagonistii nationali si internationali, activitati, proiecte si modele in domeniul prevenirii criminalitatii.           

Tintele urmarite cuprind identificarea cresterilor si a punctelor focale, incluzand deficientelor in domeniul prevenirii criminalitatii, identificarea unor teme relevante pentru cercetarea legata de prevenire, incluzand initierea si implementarea proiectelor de cercetare. De asemenea, furnizeaza un Forum pentru schimbul national si international de cunostinte de specialitate intre politie si alte institutii interesate in prevenirea infractiunilor.

Baza de Informatii pentru Prevenire este in permanenta actualizata si extinsa. In fiecare an, sunt publicate proiecte selectionate din randul unor proiecte de la nivel de stat si Federatie, precum si volume pe teme specifice.


ESTONIA
Consiliul National de Prevenire a Criminalitatii

In Estonia, patru ministere participa la activitatea de prevenire a criminalitatii prin acest Consiliul (Ministerul de Justitie, Ministerul de Interne, Ministerul Educatiei si Ministerul Afacerilor Sociale).

In fiecare an, ministerele intocmesc proiectul planului anual de prevenire a criminalitatii, care este supus aprobarii Guvernului.

Planul anual este intocmit in conformitate cu Strategia Nationala de Prevenire a Criminalitatii.

La nivelul administratiei locale, activitatea de prevenire a criminalitatii inseamna promovarea lor pe plan local pentru a mari gradul de siguranta al localnicilor.

Pentru o mai buna coordonare a activitatii, unele provincii si administratiile locale si-au infiintat propriile consilii de prevenire a criminalitatii.


FRANTA


Delegatia Guvernamentala de la Oras

Delegatia a continuat misiunea de prevenire prin integrarea acestei activitati ca unul dintre elementele care fac parte din dezvoltarea urbana si din lupta impotriva excluderii sociale.

Delegatia reuneste reprezentanti ai Departamentului de Integrare si alte departamente implicate. Cele 5 obiective fundamentale ale sigurantei urbane si ale politicii de prevenire a criminalitatii sunt:

- sa ajute adultii in a-si prelua responsabilitatile privind autoritatea si educatia;

- sa previna viciile;

- sa previna recidivitatea;

- sa imbunatateasca informarea, asistenta si sprijinul victimelor;

- sa imbunatateasca siguranta in zone specifice, ca de exemplu comertul, transportul si scolile.


IRLANDA


Consiliul National al Criminalitatii din Irlanda

Consiliul a fost infiintat in aprilie 2001.

Rolurile cheie ale Consiliului sunt: de a se concentra asupra prevenirii criminalitatii, cu accent particular pe cauzele de baza ale criminalitatii si dezvoltarea de parteneriate si apropieri practice care sa fie eficace, la nivelul comunitatii; de a se concentra direct pe cresterea „informarii publice“ si a cunoasterii infractiunilor; de a studia „teama de infractiune“; de a identifica prioritatile cercetarii si de a intreprinde cercetari pe plan local.


LITUANIA


Centrul pentru Prevenirea Criminalitatii

Pe 8 octombrie 1997, Centrul a fost inregistrat ca o institutie non-profit. Scopurile si obiectivele lui sunt: sa dezvolte politici bazate stiintific pentru prevenirea criminalitatii si eliminarea conditiilor si imprejurarilor dezvoltarii criminalitatii, ca politica prioritara si strategica de control al criminalitatii; sa initieze, organizeze si coordoneze programe si masuri de prevenire a criminalitatii, in conformitate cu reformele legale, sociale, economice si alte reforme implementate in Lituania; sa dezvolte si sa implementeze un sistem eficient de prevenire a criminalitatii in Lituania, care sa permita previziunea si stoparea criminalitatii prin reducerea nivelului ei si prin imbunatatirea protectiei drepturilor si intereselor populatiei.


OLANDA


Departamentul Ministerului de Justitie Olandez pentru Politici de Prevenire, de Tineret si de Sanctionare

Acest departament este insarcinat cu prevenirea infractiunilor, modul si raspunsul legii penale la criminalitate si protectia adolescentilor.

Platforma olandeza de combatere a criminalitatii

O trasatura particulara a abordarii olandeze a prevenirii criminalitatii este colaborarea dintre Guvern si lumea afacerilor. In 1992 Guvernul a fost de acord sa se infiinteze Platforma Nationala de Combatere a Criminalitatii.

In aceasta platforma, sub conducerea ministrului justitiei si a presedintelui Federatiei Olandeze a Angajatorilor, sunt reprezentate organizatiile publice si comunitatile de afaceri.

Expertii in securitate si justitie penala s-au reunit in grupe operative sub supravegherea Platformei. Platforma promoveaza cooperarea dintre Ministerele: Justitiei, de Interne, Afaceri Economice, Transporturilor, Finantelor si comunitatea de afaceri (companiile de asigurari, vanzarile cu amanuntul etc.).

Ministerul de Interne si Ministerul Justitiei pot sa aduca rezultatele evaluarii proiectelor de succes la acest forum pentru a atrage alte ministere sa adopte programe speciale care pot sa reduca infractionalitatea.


AUSTRIA


Ministerul de Interne austriac are in componenta Departamentul Politiei Austriece.

Acest departament a fost infiintat in 1974. Sarcina lui principala este sa informeze populatia in general despre toate tipurile de masuri de prevenire a criminalitatii. Informatiile oferite sunt, in primul rand, despre tipurile oportuniste de infractiuni zilnice.

Pe pagina de Internet a departamentului, informatiile sunt prezentate in urmatoarea ordine: criminalitate pe Internet, spargeri din locuinta, informatii pentru adulti - potentiale victime, criminalitate stradala, furturi de si din autovehicule, furturi de biciclete, fraude cu carduri de credit, abuzul de droguri, frauda si infractiuni sexuale asupra femeilor si copiilor.


SLOVENIA


Institutul de Criminologie din cadrul Facultatii de Drept

Institutul a fost infiintat ca primul institut de criminologie din fosta Yugoslavie. A fost fondat de Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Ljubljana si, desi a devenit curand independent, a mentinut intotdeauna legaturi puternice cu facultatea fondatoare.

Chiar de la inceput, activitatile principale ale institutului au fost: cercetarea, predarea si diseminarea informatiilor si organizarea bibliotecii si a serviciului de documentare.
FINLANDA


Consiliul National Finlandez pentru Prevenirea Criminalitatii

Este o agentie experta in prevenirea criminalitatii si de cooperare, fondata de Ministerul Justitiei din Finlanda. Scopul ei este de a reduce raul cauzat prin infractiune si de a creste securitatea. Activitatile Consiliului Finlandez se concentreaza pe implementarea Programului National de Prevenire a Criminalitatii, adoptat de Consiliul de Stat pe 4 martie 1999.

Preocuparea principala a programului este prevenirea criminalitatii locale si Consiliul sprijina astfel de activitate locala prin furnizarea indrumarii specializate, informarea reprezentantilor semnificativi despre program si participarea la luarea deciziilor legate de suportul financiar furnizat de Ministerul Justitiei al Finlandei.

Politica pentru actiune consta, in primul rand, in masuri proiectate sa scada oportunitatile infractiunilor. In al doilea rand, consta in masuri destinate prevenirii transformarii unor indivizi in infractori. In al treilea rand, exista masuri destinate intreruperii unei activitati infractionale care deja a inceput.


SUEDIA

Consiliul National Suedez pentru Prevenirea Criminalitatii

Consiliul National Suedez pentru Prevenirea Criminalitatii este o agentie in subordinea Ministerului de Justitie. Sarcina lui principala este de a incuraja masurile de prevenire a criminalitatii prin activitati de evaluare, cercetare, dezvoltare si informare inauntrul domeniului politicii penale.

Consiliul este, de asemenea, raspunzator pentru statisticile oficiale juridice. Consiliul este un centru de informare „asupra criminalitatii, aprovizionand Guvernul Suedez, Parlamentul“ si alte agentii apartinand sistemului juridic, cu informatii, in special referitoare la: masurile de prevenire a infractiunilor, criminalitate si rata criminalitatii, infractori si motivele lor, efectele reformei politicii penale. Masurile de prevenire a criminalitatii, infractiunile cu violenta, cele legate de droguri, economice, rasiste, violenta asupra femeilor si infractiunile zilnice au intaietate.


REGATUL UNIT


Concernul pentru Criminalitate

Este o organizatie nationala, independenta pentru reducerea criminalitatii. A fost infiintat in 1988, cu ajutorul administratiei centrale.

Misiunea lui este de a lucra cu agentii, ca de exemplu departamentele guvernamentale, politie, autoritati locale, agentii pentru tineret, locuinte si voluntare, pentru a ajuta la reducerea criminalitatii si pentru a crea comunitati mai sigure.

A cercetat si dezvoltat modalitati dovedite de a reduce problemele infractiunilor speciale. A organizat si condus proiecte nationale si locale, bazate pe buna practica dovedita.

Activitatea Concernului se bazeaza pe increderea ca oricine, indiferent de varsta, sex sau rasa, ar trebui sa fie in stare sa isi conduca viata, lipsit de incidenta sau teama de criminalitate.

El furnizeaza sfaturi si ajutor pentru o serie vasta de agentii profesionale si voluntare, pentru a sprijini activitatea lor de reducere a criminalitatii si a fricii de infractiuni in cadrul comunitatilor locale.

Peste 60 de proiecte din Anglia si Tara Galilor sunt derulate de Concernul pentru Criminalitate, din care multe sunt concentrate pe tineret si vecinatate.


Modele contemporane de prevenire a criminalitatii


Abordarea moderna a criminalitatii se adreseaza „contextelor comportamentale in care apar infractiunile si atitudinile prevalente care fac delictele mai usor de comis“[2].S-a constatat ca eforturile de a creste competenta sociala si stima de sine a populatiei in ansamblul sau, are efecte benefice extinse si dincolo de persoane aflate in situatii de risc. In aceasta situatie se impune o prezentare a utilitatii programelor de prevenire, pentru a oferi toate informatiile necesare, dar si a preveni abuzurile din partea unor impostori.

Modelul medical de prevenire s-a dovedit fecund si pentru criminologie. In medicina, prevenirea primara cauta sa reduca incidenta bolilor prin prevenirea aparitiei de noi cazuri; prevenirea secundara incearca sa detecteze cat mai devreme posibil tulburarea pentru a oferi un tratament eficient acesteia; prevenirea tertiara cauta sa inlature aparitia incapacitatilor si a handicapurilor ce pot fi asociate bolii de baza. Deci intreaga activitate de prevenire tinteste spre a preveni sa se intample ceea ce inca nu a aparut : instalarea unei tulburari in cazul preventiei primare, continuarea si inrautatirea tulburarii in cazul preventiei secundare si incapacitatea si handicapul in cazul preventiei tertiare.

Privite individual, programele de prevenire sunt de o mare diversitate – pentru minori si familie, pentru comunitati mai mari sau mai mici, pentru tineri in pericol si pentru infractori versati, pentru suporterii competitiilor sportive, pentru imigranti etc. – dar la o analiza prin prisma obiectivului principal urmarit, programele sunt orientate spre infractor, spre victima, spre mediu sau spre comunitate.

Astfel, programele centrate pe infractor pot fi „dure“ (inchisoarea este eficace pentru recidivisti) sau „blande“ (mediere, reparatie, munca in folosul comunitatii).Specificul acestor programe consta in aceea ca sursa comportamentului infractional este localizata la nivelul individului, in structura personalitatii sale.

Programele centrate pe victima vizeaza protectia acesteia sau a bunurilor sale printr-o serie de masuri fizice, achizitionarea de dispozitive, evitarea expunerii la contactul cu infractorii. In principal, se pune accentul pe situatiile in care victima se afla in locuri publice (in piete, la banca, in magazine, in parcuri) si mai putin in spatiul privat (crima din spatele usilor inchise).

Sfaturile de prevenire a criminalitatii se invart in jurul crimei publice. Si in timp ce politia si sistemul justitiei penale incep incet sa se implice, violenta privata este in continuare privita ca ceva diferit fata de violenta publica. Sfatul de prevenire a criminalitatii, incluzand multe din sfaturile pentru evitarea agresiunii sexuale, se focalizeaza pe domeniul public. Este mai usor sa dai sfaturi privind verificarea banchetei din spate a masinii sau sa nu astepte in statii de autobuz slab iluminate, decat a se gasi modalitati pentru a sfatui femeile sa nu aiba incredere in barbatii asa-zisi „de incredere“.
I.G.P.R.-Concepte, principii si modele europene de prevenire a criminalitatii, Ed. M.I. 1993

Hough M. Si N.Tilley: „Getting the Grease to the Squeak. Research Lessons for Crime Prevention“,Home Ofice, Police Research Group, London 1997
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }