QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Atributii ale Presedintelui Romaniei ca sef al executivului
Atributii ale Presedintelui Romaniei ca sef al executivului


1. Atributiile in raport cu Guvernul si alte autoritati ale administratiei publice

Seful Statului, cum s-a aratat in primul capitol, este in acelasi timp si seful puterii executive, exercitand atributii in dubla sa calitate. Astfel, printre atributiile Presedintelui Romaniei ca'sef al executivului' mentionam: atributii in raporturile cu Guvernul, precum si cele de realizare a diferitelor servicii publice administrative de ordin national (ordine publica, aparare nationala, siguranta nationala etc).
Intre Presedinte si Guvern nu sunt stabilite raporturi de subordonare, insa sefului statului nu-i poate fi indiferenta nici activitatea Executivului, nici a Administratiei publice. Din acest punct de vedere, atributiile Presedintelui sunt insa relativ restranse.

Potrivit Constitutiei, in relatia - Presedintele Romaniei si Guvern, Presedintele are cinci atributii principale:

a. desemneaza un candidat pentru functia de Prim-ministru;

b. numirea Guvernului pe baza votului de incredere acordat de Parlament;

c. revocarea si numirea unor membri ai Guvernului, in caz de remaniere;

d. consultarea Guvernului cu privire la problemele urgente si de importanta deosebita;

e. participa la sedintele Guvernului, in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea Tarii, asigurarea ordinii publice, la cererea Primului-ministru si in alte situatii, potrivit articolului 87 din Constitutie.

f. poate cere urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru fapte savarsite in exercitarea functiei, precum si suspendarea din functie, in cazul in care s-a cerut urmarirea penala de catre Senat sau Camera Deputatilor.

In calitatea sa, Presedintele Romaniei conduce activitatea unor organe si autoritati ale administratiei publice centrale, care sunt autonome fata de Guvern. Astfel, potrivii; art. 92 alin.l din Constitutie, Presedintele Romaniei indeplineste si functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, avand dreptul, cum se mentioneaza si in Legea organica a Consiliului, sa convoace lucrarile acestuia (de regula, trimestrial sau ori de cate ori este nevoie) sa-i coordoneze si sa-i indrume intreaga activitate.In absenta Presedintelui, atributiile sale sunt indeplinite de vicepresedintele Consiliului (Primul-ministru ai Guvernului).

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii organizeaza si coordoneaza, potrivit art. 118 din Constitutie, activitatile care privesc apararea nationala si siguranta nationala, iar potrivit art. 62 litera 'f ' ci prezinta rapoarte Parlamentului, care ie examineaza in sedinta comuna a celor doua Camere.

Presedintele Romaniei mai are atributia de a propune numirea unor importanti functionari ai Administratiei Publice. Astfel, potrivit Legii nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, Presedintele Romaniei propune Parlamentului candidatul pentru functia de director general al acestui important organ si numeste pe cei trei adjuncti ai acestuia. De asemenea, potrivit prevederilor Legii nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, Presedintele Romaniei numeste judecatorii si procurorii financiari din cadrul Curtii de Conturi, iar, potrivit Legii nr. 48/1992 a audio-vizualului. Presedintele numeste doi membri ai Consiliului National al Audio­vizualului.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }