QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Reglementarea procesual penala a cercetarii la fata loculuiREGLEMENTAREA PROCESUAL PENALA A CERCETARII LA FATA LOCULUI


In ceea ce priveste cercetarea la fata locului ca mijloc probator, aceasta este reglementata de Codul de Procedura Penala in titlul III Probe si mijloace de proba, capitolul II Mijloace de proba, sectiunea XII in articolul 129 care prevede:

Alin. 1. Cercetarea la fata locului se efectueaza atunci cand este necesar sa se faca constatari cu privire la situatia locului savarsirii infractiunii, sa se descopere si sa se fixeze urmele infractiunii, sa se stabileasca pozitia si starea mijloacelor materiale de proba siimprejurarilor in care infractiunea a fost savarsita.

Alin. 2. Organul de urmarire penala efectueaza cercetarea la fata locului in prezenta

martorilor asistenti, in afara de cazul cand aceasta nu este posibil. Cercetarea la fata locului se face in prezenta partilor, atunci cand este necesar. Neprezentarea partilor incunostiintate nu impiedica efectuarea cercetarii.

Alin. 3. Cand invinuitul sau inculpatul este retinut ori arestat, daca nu poate fi adus la cercetare, organul de urmarire penala ii pune in vedere ca are dreptul sa fie reprezentat si ii asigura, la cerere, reprezentarea.

Alin. 4. Instanta de judecata efectueaza cercetarea la fata locului cu citarea partilor si in prezenta procurorului, cand participarea lui la judecata este obligatorie.

Alin. 5. Organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate interzice persoanelor care se afla sau vin la locul unde se efectueaza cercetarea, sa comunice intre ele sau cu alte persoane, ori sa plece inainte de terminarea cercetarii.[1]

Urmele si celelalte mijloace de proba examinate cu ocazia cercetarii la fata locului ajuta la stabilirea unor date importante referitoare la obiectul, latura obiectiva subiectul si latura subiectiva ale infractiunii, prin care sa se raspunda la intrebari esentiale pentru aflarea adevarului, cum sunt: ce fapta s-a savarsit, unde, de ce si de catre cine. Cu privire la obiectul infractiunii, cercetarea la fata locului permite obtinerea de date referitoare la relatiile sociale incalcate si la obiectul material al infractiunii. Referitor la latura obiectiva a infractiunii, cercetarea la fata locului ofera posibilitatea de a stabilii modul concret in care s-a exteriorizat actiunea sau inactiunea, timpul, locul si alte date. Daca infractorul a actionat intr-un anumit mod specific si are antecedente penale similare, cercetarea la fata locului ajuta la adunarea datelor necesare pentru identificarea autorului infractiunii pe baza cartotecii modus operandi . Cu ocazia cercetarii la fata locului, latura subiectiva a infractiunii poate fi conturata prin datele ce se obtin cu privire la formele vinovatiei ( intentie sau culpa ). In ceea ce priveste subiectul infractiunii cercetarea la fata locului ofera o serie de date cu privire la persoana infractorului, cum ar fi: daca este barbat sau femeie daca este minor sau adult; daca auactionat unul sau mai multi autori; inaltimea etc.
Codul de Procedura Penala al Romaniei

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }