QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Raportul dintre stiinta administratiei si stiinta dreptului administrativ

RAPORTUL DINTRE STIINTA ADMINISTRATIEI SI STIINTA DREPTULUI ADMINISTRATIV

Complexitatea fenomenului administrativ a facut ca din secolul al XVIII-lea si in special al XEX-lea sa apara din ce in ce mai necesara structura unei stiinte cu obiect si metode proprii de studiu in masura sa aprofundeze acest fenomen.

Din acest motiv in majoritatea statelor cu traditie in studiul fenomenului administrativ se observa o abordare a acestui fenomen prin prisma a doua stiinte pe de o parte,stiinta dreptului administrativ ca stiinta juridica chemata sa faca o abordare a fenomenului din punct de vedere al dreptului public cu aplicare in special asupra drepturilor si obligatiilor, asupra raporturilor juridice specifice dintre administratorii si administrati si asupra raspunderii administrative a acestora, iar pe de alta parte,stiinta administratiei ca o stiinta sociala.
De remarcat este faptul ca si una si alta, din punct de vedere al obiectului de studiu, isi propune sa examineze si sa clarifice fenomenul administrativ, sa stabileasca participantii la raporturile administrative si efectele acestora, principiile care guverneaza raporturile dintre guvernanti si guvernati,etc.

Indiferent ca din punct de vedere al succesiunii temporale sau in functie de sistemul social in care ne propunem sa o examinam,stiinta administratiei sau stiinta dreptului administrativ au fost abordate una cu prioritate fata de cealalta sau una in lipsa alteia, ambele stiinte si-au manifestat intotdeauna utilitatea si oportunitatea in contextul sistemului de drept in care au aparut si au evoluat. Intrepatrunderea acestor doua stiinte a condus in anumite tari ia dizolvarea uneia in alta cu toate ca au unghiuri de abordare a obiectului de studiu si metode, respectiv domenii distincte de cercetare. De altfel,cele prezentate nu exclud posibilitatea de a folosi si termenul de 'stiinte administrative', dar cu un alt sens sau alta acceptiune.

Astfel Jerzy Starosiak, arata ca termenul stiinte administrative' poate desemna intregul grup de stiinte care studiaza ansamblu organizarii si activitatii organelor administrative,adica grupul de stiinte care cuprinde intreaga problematica a dreptului administrativ si teoria lui, intreaga problematica a diferitelor ramuri ale politicii administrative,intreaga stiinta a administratiei, precum si capitolele corespunzatoare ale sociologiei, psihologiei,

Cu alte cuvinte, aceasta denumire ar cuprinde cercul larg al stiintelor privitoare la administrare. Acest cerc de stiinte este atat de larg,incat ar fi greu sa i se stabileasca in mod precis limitele,

Dintr-o analiza comparativa a mai multor sisteme de drept din Europa si a celui din SUA se poate observa ca raportul dintre cele doua stiinte- ale administratiei si a dreptului administrativ-este un raport de complementaritate. Ambele stiinte examineaza prin metode proprii fenomenul administrativ, organele administratiei, competenta acestora,principiile de organizare si functionare si problemele de eficienta a activitatii executive. Toate acestea conduc la concluzia ca diferenta dintre cele doua stiinte nu este data de obiectul de studiu, care il reprezinta administratia, ci 'de optica diferita a cercetarii'.

Aceste doua stiinte nu se opun, dimpotriva, chiar privite din perspectiva ca una este o stiinta juridica, iar cealalta o stiinta sociala, vom avea imaginea de ce ele nu pot exista una fara cealalta. Orice activitate examinata din punct de vedere al conditiilor de eficienta sau organizare si functionare a organelor administratiei, din punct de vedere al competentei acestora nu poate fi rupta sau independenta de principiile de stat sau de reglementarile legale care determina cadrul lor de functionare. Asadar, stiinta administratiei este cea care ofera stiintei dreptului administrativ principiile de baza si permite individualizarea particularitatilor acestei ramuri de drept. Totodata cercetarea strict juridica a activitatii administrative nu poate fi realizata izolat de mediul social,economic, politic in care aceasta se desfasoara, fara intelegerea modului de exprimare la un moment dat Aceste doua ramuri ale stiintei se completeaza reciproc, prin urmare sarcina fundamentala a stiintei administratiei, spre deosebire de raporturile juridice din sfera administrativa trebuie sa se prezinte tocmai asa cum se prezinta si nu altfel, si de a indica in ce fel sa fie folosite posibilitatile pe care le creeaza dreptul in vederea obtinerii unor efecte economice sau sociale optime.

Privit dintr-o perspectiva istorica raportul dintre cele doua stiinte ne permite a distinge doua orientari:

>   o tendinta potrivit careia suntem in fata a doua stiinte cu obiect de
studiu diferit(pe de o parte, cea care studiaza raportul dintre stat si
cetatean, iar pe de alta parte stiinta administratiei redusa doar la o
simpla stiinta ce studiaza sarcinile administratiei).Aceasta tendinta
caracterizeaza perioada cuprinsa inainte de al doilea razboi mondial.>   cea de a doua tendinta ,resimtita mai ales dupa al doilea razboi
mondial, sub influenta ideologica americana, se axa in studiile sale pe
problema eficientei organizarii activitatii executive, recunoscand
coexistenta celor doua stiinte cu obiect si metode proprii de studiu,care
asa cum preciza Charlews Debbasch'coexista rational'.

In Romania primul care a realizat o delimitare a celor doua stiinte a fost profesorul Constantin Disscscu. Acest autor a apreciat ca 'stiinta administratiei stabileste principiile rationalitatii administratiei de stat avand un caracter dinamic in permanenta evolutie si cautand solutii noi pentru viitor, precum si un caracter larg cercetand diferite domenii de activitati sociale, pe cand dreptul administrativ formeaza numai o parte a stiintei administratiei.

Continuator al acestuia,Paul Negulescu si-a dedicat toata activitatea didactica demonstrarii trainicie! celor doua stiinte, necesitatii crearii unei orientari proprii, unitare in Romania si a unui invatamant de specialitate, respectiv a unui Institut de cercetare. Potrivit opiniei profesorului Negulescu 'stiinta administratiei este o ramura speciala a stiintelor politice, cu caracter practic, care tinde mai mult sa formeze administratori, pe cand dreptul administrativ,studiind normele dupa care se conduce activitatea administrativa degajeaza in mod stiintific principiile care guverneaza raporturile dintre administratiune si administrati”

Chiar inainte de inceputul acestui secol scoala romanesca se inscria intre cele mai progresiste curente ideologice si doctrine ale vremii imbogatind teoria cunoasterii cu ideile sale privind necesitatea recunoasterii celor doua stiinte interdependente cu obiect si metode proprii de cercetare, indisolubil legate prin fenomenul socio -juridic analizat,respectiv fenomenul (faptul) administrativ.

Asa cum se arata in literatura de specialitate stiinta dreptului administrativ este, in anumite situatii'inchisa' in obiectul stiintei administratiei, iar in alte situatii stiinta administratiei este inchisa in obiectul dreptului administrativ. In alti termeni, intre aceste doua ramuri ale stiintelor sociale are ioc o permanenta inversare de roluri, ele completandu-se reciproc, dar pastrandu-si fiecare propria sa fizionomie si autonomie:stiinta dreptului administrativ de ramura a stiintei juridice, iar stiinta administratiei de stiinta sociala de sinteza ce nu are, ca esenta caracter juridic'.

Complementaritatea dintre cele doua stiinte se observa si practic in necesitatea ca specialistul in stiinta administratiei si functionarii din administratia publica sa aiba o formatie profesionala preponderent juridica.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }