QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate istorie

Raportul dintre legenda si realitate

Pe la jumatatea sec VII i.Hr. populatia primelor asezari a inceput sa ocupe versantii colinelor si vaile dintre ele , unde se va ridica mai tarziu Fortul roman . Nici popularea acestor teritorii nu poate fi considerata drept intemeierea orasului propriu-zis . In perioada respectiva , comunitatile isi intarira numai legaturile si , poate , unele dintre ele se unira . Pe baza noilor sapaturi , aparitia Forului roman , de data aceasta ca un centru al vietii economice si politice , trebuie fixate in primul patrar al secolului VI i.Hr. Cam tot in aceeasi perioada, Capitoliul , care fusese probabil o colina nelocuita se transforma in citadela noului oras. Asadar , arheologii inclina sa dateze aparitia Romei la inceputul secolului VI i.Hr.Originile numelui acestui oras nu este cunoscuta . In literature s-au facut incercari de a-l deduce din radacinile anumitor cuvinte grecesti . S-a presupus , de asemenea , ca ar fi de origine etrusca . Pentru moment insa , toate acestea nu sunt decat ipoteze , insuficient fundamentate .
Cea mai veche perioada din istoria Romei aste numita de obicei “perioada regalitatii” . Traditia legendara pretinde ca aceasta ar fi durat aproximativ doua secole si jumatate . Nu putem considera , de asemenea , ca regii Romei , incepand cu Romulus , dupa legenda intemeietorului Romei , ar fi fost personalitati istorice . Chiar daca insa , evenimentele concrete relatate de traditie sunt in mare masura legendare , examinand critic si prudent datele , putem totusi trage concluzii cu privire la organizarea sociala a comunitatii romane in timpul perioadei regale .


In timpurile vechi , la Roma se mai pastrasera traditiile gentilice . Dupa traditie , toata populatia era alcatuita din 300 de ginti . Fiecare grupa de 10 ginti forma o curie si fiecare grupa de 10 curii – un trib . Asadar , existau 3 triburi , fiecare din ele reprezentand , probabil , un neam separat . Unii savanti considera ca unul dintre triburi a fost o uniune de ginti latine , al doilea – de ginti sabine , iar al treilea – probabil de ginti etrusce . Cele 300 de ginti amintite mai sus formau poporul roman (populus romanus) . Din acesta nu puteau face parte decat membrii unei ginti care prin ginta lor erau membri ai curiei si ai tribului .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }