QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Primul-ministru
Primul-ministru

Potrivit Constitutiei precum si Legii nr. 90/2001 primul-ministru al Guvernului are o pozitie juridica deosebita, pozitie determinata de modul de desemnare si de inlocuire ca si de atributiile ce-i revin.

Primul-ministru conduce Guvernul si coordoneaza activitatea membrilor acestuia pentru indeplinirea atributiilor ce le revin, potrivit legii.

Atributiile Primului-ministru pot fi clasificate in urmatoarele categorii:1
a. A tributii de reprezentare

Astfel, potrivit art. 13 din Legea nr. 90/2001, primul-ministru reprezinta Guvernul pe plan intern, adica in relatiile cu celelalte autoritati si institutii publice din tara, partidele si aliantele politice, sindicatele si alte organizatii neguvernamentale, precum si in relatiile internationale.

b. Atributii in domeniul apararii nationale

Astfel, potrivit art. 14 din Legea nr. 90/2001, primul-ministru este vicepresedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si exercita toate atributiile care deriva din aceasta calitate.

c. Atributii privind numirea si eliberarea din functii publice
Potrivit art. 15 din Legea nr. 90/2001, primul-ministru numeste si

elibereaza din functie anumite persoane cu statut de functionari publici sau demnitari.

Acestea sunt:

conducatorii organelor de specialitate din subordinea Guvernului, cu exceptia persoanelor care au calitatea de membru al Guvernului;

secretarul general si secretarii generali adjuncti ai Guvernului (in cazul utilizarii acestor functii);

personalul din cadrul aparatului de lucru al Primului-ministru;

secretarii de stat;

alte persoane care indeplinesc functii publice, in cazurile
prevazute de lege;

d. Atributii privind relatiile cu ParlamentulIn acest sens, primul-ministru prezinta Camerei Deputatilor si Senatului rapoarte si declaratii eu privire la politica Guvernului si raspunde la intrebarile ori interpelarile2 care ii sunt adresate de catre deputati sau senatori. Primul-ministru poate desemna un membru al Guvernului sa raspunda la intrebarile si interpelarile adresate Guvernului de catre deputati sau senatori, in functie de domeniul de activitate ce formeaza obiectul interpelarii.

Intrebarile si interpelarile reprezinta principalele mijloace de informare utilizate de deputati si senatori in relatiile eu membrii Guvernului, prin care se solicita lamuriri sau explicatii asupra activitatii Guvernului sau a ministerelor. Obiectul interpelarilor il constituie probleme ale activitatii interne sau internationale, interesand politica generala a Guvernului. in schimb, intrebarile se pot limita ia activitati ale unui anumit ministru sau ale altor organe ale administratiei publice

c. Alte atributii prevazute in Constitutie si in alte legi

Astfel, de exemplu, potrivit art. 99 alin. (2) din Constitutie, primul-ministru contrasemneaza decretele emise de Presedintele Romaniei, in anumite domenii1.

In indeplinirea atributiilor sale, primul-ministru emite decizii, care pot avea caracter normativ sau individual. Ele produc efecte juridice numai dupa publicare sau comunicare celor interesati.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }