QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Organizarea santierelor de constructii-montajOrganizarea santierelor de constructii-montajO etapa de cea mai mare importanta in cadrul procesului investitional o constituie executarea lucrarilor de investitii, fapt care impune o pregatire si organizare corespunzatoare, asigurate prin:1) schema generala de organizare a santierului;

2) proiectul de organizare a executarii lucrarilor de constructii-montaj.

Organizarea santierelor cuprinde complexul de masuri tehnice-organizatorice care se iau in vederea realizarii lucrarilor de investitii la termenele planificate si in limita sumelor aprobate, masuri care vizeaza reducerea duratelor de executie si a costului lucrarilor, precum si cresterea calitatii acestora. Masurile executarii se stabilesc anticipat, dar pot fi luate si pe parcursul lucrarilor de constructii. In cadrul organizarii santierelor se realizeaza o serie de lucrari de constructii cu caracter definitiv sau de natura baracamentelor si amenajarilor provizorii si totodata se efectueaza unele cheltuieli care nu se materializeaza in obiecte de constructii provizorii sau definitive.

Ca atare, santierul este definit prin totalitatea factorilor de productie (forta de munca, mijloace de munca, valori materiale, obiecte ale muncii) arondati, pentru realizarea unui anumit obiect de investitii, pe amplasamentul stabilit, pentru inceperea lucrarilor in vederea infaptuirii obiectivului.

In afara de aceste lucrari, pentru organizarea santierelor se efectueaza o serie de cheltuieli nematerializate in obiecte de constructii provizorii sau definitive, legate de transportul muncitorilor la si de la locul de munca, demontarea si remontarea obiectelor de organizare provizorii, chirii etc.

1. Schema generala de organizare a santierului se integreaza in proiectul tehnic, se elaboreaza de catre proiectant, ea reprezentand faza I de proiectare a organizarii santierului avand scopul de a preciza solutiile de executie si toate elementele necesare acestora, inclusiv esalonarea duratelor de executie si volumul diferitelor utilitati.

In cadrul schemei generale de organizare, unitatea de proiectare elaboreaza

a) graficul coordonator al esalonarii lucrarilor de investitii in timp, pe stadii fizice si valorice, cu nominalizare pe categorii de executanti;

b) lista metodelor de executie indicate pentru fiecare obiect si stadiu fizic, cu precizarea modului de executare, fiind insotite de schite si calcule;

c) planul general de organizare a santierului in cadrul caruia se dau solutiile de executare a lucrarilor si instalatiilor provizorii necesare servirii santierului.

Prin schema generala de organizare, proiectantul are in vedere, stabilirea surselor de aprovizionare cu materiale necesare, Posibilitatile de recrutare a fortei de munca, solutiile tehnologice Pentru executarea lucrarilor de baza, necesarul de utilaje, de forta de munca, legaturile santierului cu caile de comunicatii si cu retele de utilitati (energie, apa, gaze etc). Tot in cadrul acestei faze de Proiectare a organizarii santierului se includ si piesele desenate (Planul general de amplasare a obiectelor de investitii in aplasamentul fixat etc).

2. Proiectul de organizare a executarii lucrarilor de constructii-montaj constituie cea de a doua faza a proiectarii organizarii de santier, prin care se adancesc si oo detaliaza solutjj|e indicate in schema generala de organizare a santierului. Principalele elemente cuprinse in proiect (piese desenate, grafice, diagrame piese scrise, tabele) constau in:- graficul general de executie a obiectivului;

- tehnologia de executie adoptata pe obiecte si pe categorii de lucrari;

- graficul necesarului de forta de munca

- graficul necesarului de materiale;

- graficul necesarului de utilaje si mecanisme de constructii;

- solutii privind cazarea personalului;

- solutii privind amplasarea obiectelor de organizare a santierului (birouri, magazii, depozite etc);

- necesarul de utilitati privind organizarea santierului;

- planul general de organizare a santierului cu precizarea amplasamentelor constructiilor provizorii.

Proiectul de organizare a executiei lucrarilor de constructii-montaj se elaboreaza de catre unitatea de constructii, dupa adjudecarea contractului de achizitii publice de lucrari si contractarea lucrarilor.

Prin proiectul de organizare se stabilesc: termenele de infaptuire a lucrarilor de investitii in cadrul graficului calendaristic, pe etape intermediare si in mod corelat cu executia lucrarilor conexe si colaterale.

Tot prin proiectul de organizare se stabilesc metodele de executie, solutiile constructive, ordinea de aplicare a acestor solutii in cadrul fluxului tehnologic si mijloacele tehnice necesare. Pe baza solutiilor tehnico-constructive adoptate prin proiectul de organizare a lucrarilor se stabileste in continuare necesarul de materiale de constructii, inclusiv sursele de aprovizionare, cat si solutiile de alimentare a santierului cu energie electrica si termica, cu apa etc.

Prin fluxul tehnologic adoptat, proiectul de organizare da indicatii concrete pentru amplasarea si organizarea sectiilor anexe: ateliere de confectii metalice, baze si statii de utilaje etc., in vederea crearii conditiilor pentru executia lucrarilor de baza. Cu acelasi prilej se stabilesc traseele de legare a santierului cu caile de comunicatie, retelele de apa si energie electrica si se fac precizari pentru amplasarea magaziilor si a depozitelor, precum si a constructiilor administrativ-gospodaresti necesare in perioada de executare a lucrarilor.

Stabilirea necesarului de forta de munca constituie un alt obiectiv important care se realizeaza prin proiectul de organizare. Necesarul de forta de munca se stabileste in structura pe calificari, in corelatie cu graficul de executare a lucrarilor si, o data cu aceasta, sunt precizate solutiile de cazare adoptate si necesarul de constructii provizorii afectate cazarii, sau posibilitatile de inchiriere a unor spatii. In aceasta directie este recomandata folosirea cu prioritate a unor spatii existente, libere si numai ca ultima solutie se trece la realizarea unor noi dotari.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }