QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Incendiul izbucnit la padurea din brigada sibisel, ocolul silvic orastie, judetul hunedoara
INCENDIUL IZBUCNIT LA PADUREA DIN BRIGADA SIBISEL, OCOLUL SILVIC ORASTIE, JUDETUL HUNEDOARA


Date despre obiectiv

Brigada silvica SIBISE apartine Ocolului silvic Orastie, subordonat Inspectoratului Silvic al judetului Hunedoara si este impartita in mai multe bazine silvice intre care si bazinul Plosearu cu o suprafata totala impadurita de 478 ha plantatie mixta de pin, fag si molid in varsta de 8 la 18 ani si o densitate intre 4000 si 4500 puieti la hectar.
Unitatile de amenajament 64 si 65 la care a izbucnit incendiul sint amplasate la 26 km de compania de pompieri Orastie, pe versantii de N si S ai varfului Delut cu cota de 1150 m si panta de 35 si 40 la S. Erau impadurite astfel: Unitatea 64 pe o suprafata de 38,7 ha, cuprinzand 60% fag regenerat natural cu diametrul maxim de 4 cm si inaltimea 3 m si 40% molid plantat, in varsta de 13 ani, diametrul 4 cm si inaltimea 3 m; Unitatea 65 pe o suprafata de 11,8 ha, cuprinzand 80% molid plantat de 13 ani, cu diametrul de 4 cm si inaltimea de 2 m si 20% fag, regenerat natural, de 13 ani, cu diametrul de 2 cm si inaltimea de 2 m. Terenul este stancos, iar stratul fertil superficial avea grosimea intre 10 si 40 cm fiind format din cetina, frunze de copaci si radacinis.

Cele doua unitati de amenajament sint plantatii mixte cu molidul intercalat intre foioase, fiind izolate la N si S de unitatile de amenajament limitrofe prin vaile paraurilor Delut la S si Plosearu la S, precum si prin drumuri de munte cu latimea de 23 m, care in conditiile lipsei unui vant puternic pot constitui obstacole impotriva propagarii incendiilor.

Cea mai apropiata localitate cu posibilitati de acces la bazinul silvic Plosearu este satul Sibisel situat la 8 km de locul incendiului. La 5 Iun de bazinul Plosearu este amplasat cantonul silvie, dotat cu pichet de incendiu si unde erau cazate echipele de muncitori care executau intretinerea si paza plantatiilor.

Drumul de la compania de pompieri Orastie pana la locul incendiului este practicabil in tot cursul anului si este tron-sonat astfel: 6 km sosea asfaltata, 11 km drum imbunatatit si 1) km drum forestier, pe acest ultim tronson avand o panta de 8.

Sursa de apa pentru incendiu, paraul Plosearu, are debit suficient pentru a asigura cantitatea de apa necesara lichidarii focarelor cu mijloacele din dotarea pichetelor de incendiu. Masinile de lupta nu puteau fi folosite pentru lichidarea incendiului, neavand posibilitatea amplasarii la sursa de apa decat la o distanta de 3,5 km, precum si datorita pantelor mari (35 40) si diferentei de nivel.

Cantonul silvic Sibisel era dotat corespunzator cu mijloace de interventie pentru incendiile de paduri.

Interventia pentru stingerea incendiului

1. Prima interventie

Observand incendiul, echipa de 40 muncitori aflati la lucrari in apropiere de Dealul Groapa s-a deplasat la locul incendiului luand masuri pentru localizarea acestuia, iar padurarul s-a deplasat in localitatea Sibisel de unde a anuntat telefonic pe seful Ocolului Silvic Orastie, apoi s-a reintors la locul incendiului pentru a conduce operatiile de localizare si lichidare a acestuia.

Seful Ocolului silvic Orastie, impreuna cu 11 muncitori silvici, s-a deplasat la ora 16.30 catre locul incendiului, mobilizand din localitatea Sibisel 40 de persoane. Ajuns la locul incendiului, a executat recunoasterea si organizarea interventiei pentru stingere, dupa care, in jurul orei 18.45 a anuntat compania de pompieri Orastie despre producerea incendiului.

In urma actiunii hotarate a fortelor mobilizate de seful Ocolului silvic Orastie, incendiul este localizat la ora 21.10 pe o suprafata de aproximativ 4 ha. La ora 24.00 cand nu au mai aparut focare active, fortele principale s-au retras, ramanand in supraveghere 12 persoane civile si 5 muncitori silvici, avand la dispozitie un tractor cu remorca.

In ziua de 19.07.1987, deoarece incendiul a reizbucnit, descoperindu-se aproximativ 30 de focare, s-au mobilizat noi forte cuprinzand pompieri militari, muncitori silvici si cetateni din localitatea Sibisel, care au continuat actiunea de stingere pana la ora 20.00 cand incendiul a fost lichidat. Pentru a preintampina reizbucnirea incendiului au ramas in supraveghere 25 muncitori silvici, dispunand de un tractor cu remorca.

2. Interventia Grupului de pompieri Hunedoara

La primirea anuntului de incendiu, comandantul de pluton din compania Orastie, de serviciu in ziua de 18.07.1987, a raportat la grup despre acesta si a hotarat sa se deplaseze la locul incendiului cu 1 A.O.I., 1 A.P.O.A. Ecoman 12215 si 8 militari in termen. Dupa parcurgerea distantei de 26 km, a sosit la locul incendiului la ora 20.45. La sosirea garzii de interventie, incendiul se manifesta mai intens pe creasta varfului Delut pe o suprafata de circa 0,7 ha la litiera si pe circa 23 ha la litiera si izolat la coronamentul unor molizi aliati pe directia de propagare a incendiului. impreuna cu seful Ocolului silvic Orastie, comandantul garzii de interventie a stabilit masuri pentru localizarea si lichidarea incendiului. Ulterior, a sosit la locul incendiului si comandantul companiei Orastie care, dupa executarea recunoasterii, a luat masuri pentru localizarea incendiului la limita dinspre unitatea amenagistica 66 si jumatatea unitatii .

La ora 24, dupa executarea recunoasterii, stabilindu-se ca nu mai sunt focare active, a-a organizat supravegherea locului incendiului de catre personalul silvic, iar garda de interventie a fost scoasa din dispozitiv cu toate foitele, inapoindu-se la subunitate.

In ziua de 11.07.1987, fiind anuntata despre reizbucnirea incendiului, garda de interventie a companiei de pompieri Orastie s-a deplasat la locul incendiului sub comanda comandantului de companie. La locul interventiei s-a deplasat si comandantul Grupului de pompieri al judetului Hunedoara care, preluand comanda, a aprobat masurile luate si a ordonat realizarea unei fasii de izolare si supravegherea continua a zonei limitrofe cu unitatea .V). Cu fortele avute la dispozitie a organizat 3 sectoare de interventie si puncte de observare in zonele limitrofe cu suprafata incendiata, precum si schimbarea periodica a echipelor de interventie.Ca urmare a actiunii ferme si bine organizate a fortelor participante la interventie sub comanda comandantului grupului si cu sprijinul conducerii ocolului silvic si al primarului comunei Beriu, incendiul a fost lichidat la ora 20. Dupa o noua recunoastere, constatandu-se lichidarea completa a focarelor de incendiu, s-aii luat masuri de supraveghere in continuare a zonei incendiate de catre personalul silvic, comandantul interventiei hotarand retragerea fortelor din dispozitiv.

Ca urmare a incendiului au ars puiet de fag si molid pe o suprafata de 1 ha si litiera pe o suprafata de circa 3 ha. Au fost salvate aproximativ 478 ha plantatie mixta de pin, fag si molid cu puieti intre 8 si 18 ani, suprafata la care a existat pericolul; propagarii incendiului.

Concluzii si invataminte

Din analiza cauzelor si imprejurarilor in care a izbucnit incendiul, precum si a modului cum s-a intervenit pentru localizarea si lichidarea acestuia au rezultat urmatoarele :

incendiul a fost observat si anuntat cu mare intarziere la subunitatea de pompieri datorita neorganizarii serviciului de patrulare si a serviciului telefonic la Ocolul silvic Orastie;

prima interventie s-a desfasurat neorganizat si fara participarea tuturor fortelor prevazute in planul de autoaparare, datorita cunoasterii superficiale a acestuia si neinstruirii personalului;

organele locale de conducere, ca si comanda grupului nu au acordat atentia necesara acestui eveniment, deplasandu-se la locul incendiului numai a doua zi cand au fost solicitati de inspectoratul silvic judetean;

interventia nu a avut continuitate, pe timpul noptii limitandu-se doar la masuri de supraveghere;

atat fortele inspectoratului silvic judetean, cat si ale grupului de pompieri nu s-au echipat corespunzator pentru interventie cu mijloace necesare, neavand statii radio, mijloace de iluminat, motopompe ELTIM, care puteau fi folosite cu succes la interventie in conditiile specifice locului de izbucnire a incendiului ;

plantatia mixta cu soiuri intercalate de puieti a influentat pozitiv actiunea de interventie, deoarece gradul de combustibilitate diferit al puietilor a micsorat viteza de propagare a incendiului;

pentru a asigura reusita unor astfel de actiuni se im pune reactualizarea si reinstruirea permanenta a echipelor de interventie si a intregului personal;

serviciul de patrulare trebuie organizat si verificat permanent asupra respectarii itinerariului, stabilindu-se prioritar observarea punctelor vulnerabile;

se impune ca cel putin o data pe an, sa se organizeze o aplicatie tactica de prevenire si stingere a incendiilor la fondul forestier, cu participarea tuturor factorilor de raspundere si a fortelor prevazute in plan, in scopul antrenarii acestora in aplicarea, atributiilor ce le revin.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }