QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Expertiza si constatarea tehnico-stiintifica
Expertiza si constatarea tehnico-stiintifica


Prin savarsirea mai multor categorii de infractiuni la fasa locului se creeaza variate urme datorita modului in care se actioneaza, instrumentelor utilizate, pierderii anumitor obiecte si substante (martori muti).

Pentru examinarea acestor urme organul de urmarire penala dispune efectuarea constatarii tehnico-stiintifice, medico-legale sau expertizei corespunzatoare.

Rezultatul cercetarilor specialistilor este consemnat intr-un raport de constatare sau de expertiza sub forma de concluzii ce reprezinta mijloc de proba, depus la dosar.
Expertize: criminalistice, medico-legale, psihiatrice, contabile etc. art.116-117 C.pr.pen

Expertiza criminalistica: dactiloscopica, a scrisului, balistica etc.

Constatarea tehnico-stiintifica se dispune cand exista riscul disparitiei unor mijloace de proba sau de schimbare a unor situatii de fapt (art.112 113 C.pr.pen.). Ex. accidente de munca, circulatie rutiera etc.

Sunt efectuate de specialisti ce functioneaza pe langa institutia de care apartine organul de urmarire penala.

Pregatirea si depunerea expertizei sau a constatarii tehnico-stiintifice.

Organul judiciar examineaza utilitatea, selecteaza mijloacele materiale de proba, a mijloacelor materiale de comparatie, redacteaza apoi rezolutia sau ordonanta prin care dispune efectuarea expertizei sau raportului tehnico-stiintific (3 parti): partea introductiva; partea descriptiva; partea dispozitiva.Pune la dispozitie: mijloacele materiale, actele de urmarire penala, stabileste termenul.

Discutii cu expertul.

Concluziile expertului si aprecierea lor: Rezultatul se consemneaza intr-un raport de expertiza sau de constatare tehnico-stintifica care are trei parti: introductiva; descriptiva; concluzii de obicei se limiteaza la intrebari. In caz de indoiala dispune o noua expertiza. Concluziile nu sunt obligatorii, pot fi discutii admise sau respinse argumentat.

Raspunsurile pot fi: pozitive; negative; de probabilitate.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }