QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Durata de realizare a investitiei si esalonarea in timp a cheltuielilor
Durata de realizare a investitiei si esalonarea in timp a cheltuielilorIn perioada de executie a obiectivelor de investitii sunt imobilizate in investitii neterminate, cantitati mari de resurse materiale, umane si financiare.
Referitor la caracterul imobilizarilor de resurse pe perioada de sxecutie distingem:

a) imobilizari in stocuri de materiale, utilaje, instalatii pentru investitii;

b) imobilizari in investitii neterminate, constituite din resurse intrate in opera in cadrul obiectivului neterminat.

Pentru aceasta categorie de imobilizari sunt reglementari financiare care urmaresc o dimensionare stricta a stocurilor si implicit compensarea pierderilor generate.

Investitiile neterminate au loc datorita duratei mari de constructii si volumului mare de resurse angrenate in procesul de investitii.

Se pot adopta masuri de executie mai rapida a obiectivului de investitii, fapt ce implica cheltuieli suplimentare.

Pentru a stabili prioritatile de executie a mai multor lucrari de constructii, instalatii, drumuri etc., dintr-un obiectiv de investitii este necesar sa stabilim o serie de principii cu privire la alegerea succesiunii economice, din punctul de vedere al fiecarui participant la realizarea investitiei (investitor, beneficiar, antreprenor, subantreprenor).

a) Principiul minimizarii costurilor

Acest principiu are in vedere folosirea unor metode clasice de organizare a executarii lucrarilor de constructii-montaj si anume: metoda succesiva si metoda in lant

- Metoda succesiva presupune organizarea executiei lucrarilor de asa maniera incat frontul de lucru sa fie deschis in mod esalonat, dupa terminarea fiecarui obiect. Aceasta metoda prezinta avantajul ca necesita un numar redus de muncitori, dar are dezavantajul unei durate relativ mari a lucrarilor.

- Metoda in lant presupune organizarea executarii lucrarilor in mod continuu, uniform si prin sincronizarea proceselor de lucru. In acest caz, frontul de lucru este impartit in sectoare; brigazile complexe sau specializate au componenta constanta; se asigura executarea lucrarilor in intervale egale de timp la fiecare sector, intrucat complexul de lucrari din fiecare sector este delimitat in cicluri separate de executie. In esenta, o formatie de lucru executa aceleasi lucrari, trecand de la un sector la altul, in lant sincronizat.

Clasificarea lanturilor are in vedere o serie de criterii: particularitatile lucrarilor de constructii, ritmicitatea, structura lucrarilor etc. Particularitatile lucrarilor de executat impun organizarea executarii acestora in lant linear sosele, retele etc) sau in lant pe sectoare (constructii de locuinte).Folosirea metodei de lucru in lant permite cresterea productivitatii muncii si a calitatii lucrarilor datorita specializarii formatiilor de lucru, asigurarii continuitatii in munca, folosirii rationale 9 utilajelor si mecanismelor de constructii, reducerii costului lucrarilor Si a duratei de executie.

b) Principiul organizatoric

Conform acestui principiu, cea mai buna succesiune de executie a obiectelor de constructii este aceea care permite scurtarea duratei de edificare a obiectivului de investitii, a optimizarii alocarii ^surselor si a functiei cost-durata. Efectele obtinute sunt de mai Nulte feluri, insa printre cele mai importante se pot enumera:

- reducerea imobilizarilor de fonduri de investitii;

- reducerea cheltuielilor cu organizarea de santier.

Pentru evaluarea proiectelor, un rol important il are atat durata de realizare a investitiei, cat si esalonarea cheltuielilor pe intreaga perioada de executie.

Sumele afectate investitiilor se cheltuiesc in perioade de timp diferite, potrivit specificului lucrarilor, astfel:

- intr-un timp scurt, in cazul achizitiei de utilaje in vederea inlocuirii celor uzate;

- intr-un timp mai indelungat in cazul lucrarilor de constructii-montaj.

Durata imobilizarii fiecarei sume se socoteste din momentul cheltuirii sale pana la punerea in functiune a obiectivului. Astfel, investitiile cheltuite in primul an (I1) vor sta imobilizate pe durata (d), din cele din anul al doilea (I2) pe perioada d-1, s.a.m.d.

Atunci, sumele cheltuite care devin imobilizate, sunt multiplicate cu timpul, folosind formula urmatoare:

1) In cazul cheltuirii resurselor la inceputul perioadei:


unde:

d - durata efectiva de executie a obiectivului

h - anul de referinta in care are loc imobilizarea de cheltuieli de investitii

A - imobilizarile de cheltuieli


2) In cazul cheltuirii resurselor la mijlocul perioadei:

3) In cazul cheltuirii resurselor la sfarsitul perioadei:


Marimea pierderilor depinde de volumul de investitii afectate, durata realizarii obiectivului proiectat si modul de esalonare in timp a cheltuielilor de investitii.

Esalonarea optima a investitiilor pe durata executiei obiectivului are implicatii profunde asupra eficientei acestuia.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }