QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Constituirea consiliului local

Constituirea consiliului local

Constituirea consiliului local se face in termen de 25 de zile de la data alegerilor, iar convocarea consilierilor pentru sedinta de constituire a consiliului se face de catre prefect. Legea nr. 215/2001, republicata, precizeaza ca sedinta este legal constituita daca participa cel putin majoritatea consilierilor locali alesi si validati. Daca aceasta prezenta nu este asigurata, se va tine sedinta planificata de drept peste 3 zile, in aceleasi conditii. Daca nici la a doua convocare sedinta nu se poate constitui legal, se va proceda la o noua convocare, de catre prefect, peste trei zile, in aceleasi conditii. Daca nici aceasta majoritate nu se realizeaza, atunci intervine solutia declararii vacante/.Instanta in aceasta situatie declara vacante locurile consilierilor care au lipsit nemotivat, daca acestia nu pot fi inlocuiti de supleanti, urmand sa se organizeze noi alegeri de completare peste 90 de zile. Hotararea instantei, care are acest obiect poate fi atacata, de cei in cauza, la instanta de contencios administrativ, in termen de cinci zile de la comunicare.

Legea mentioneaza ca absenta consilierilor de la sedinta se considera motivata in caz de boala, care a necesitat spitalizarea, facand imposibila deplasarea, a unei deplasari in strainatate in interes de serviciu sau in ipoteza unor evenimente de forta majora [art. 31 alin.(5)].

Lucrarile sedintei de constituire sunt conduse de cel mai in varsta consilier, asistat de doi consilieri dintre cei mai tineri.

Mandatul de consilier, potrivit art. 56 din Legea administratiei publice locale, Legea nr. 215/2001, republicata, se suspenda de drept, numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv. Legea cere ca autoritatea competenta, Parchetul sau instanta de judecata, dupa ce a luat masura arestarii preventive, sa comunice aceasta masura, de indata, prefectului, care, prin ordin, constata suspendarea mandatului.

Suspendarea mandatului dureaza pana la solutionarea definitiva a cauzei, iar ordinul de suspendare, la randul sau, se comunica, de indata, consilierului in cauza.

In cazul in care consilierul suspendat a fost gasit nevinovat, are dreptul la despagubiri, in conditiile legii.

Legea privind statutul alesilor locali nu vine cu dispozitii suplimentare, ea contine, pur si simplu, un text de trimitere: 'Exercitarea mandatului de catre primar, de catre consilieri locali sau judeteni se suspenda de drept in cazurile si dupa procedurile stabilite de Legea administratiei publice locale''(art. 56).

Mandatul de consilier poate inceta inainte de termen, in caz de:

a. demisie;

b. incompatibilitate;c. pierderea drepturilor electorale;

d. schimbarea domiciliului in alta unitate administrativ-teritoriala;

e. deces;

f. lipsa nemotivata la mai mult de 3 sedinte ordinare consecutive
ale consiliului;

g. imposibilitatea de a fi exercitat pe o perioada mai mare de 6 luni;
h. in cazul in care s-a constatat, prin hotarare judecatoreasca ramasa

definitiva, dupa validarea mandatelor, ca alegerea s-a facut prin frauda electorala sau prin orice alta incalcare a Legii privind alegerile locale;

i. in caz de condamnare prin hotarare judecatoreasca definitiva la o pedeapsa privativa de libertate;

j. in caz de punere sub interdictie judecatoreasca.

Incetarea de drept a mandatului de consilier se constata prin hotarare a consiliului local, iar in caz de demisie, acesta are posibilitatea de a reveni asupra acesteia, pana la adoptarea hotararii1.

Mai este de mentionat ca tot in sedinta de constituire, consiliul poate alege din randul membrilor sai, pe durata intregului mandat, comisii pentru diferite domenii de specialitate, ale caror sarcini se stabilesc prin regulamentul consiliului, vice-primarii putand face parte din aceste comisii. Comisiile isi aleg un presedinte si un secretar, analizand si avizand proiectele de hotarari din domeniul lor de activitate.

Legea ingaduie consiliilor locale sa-si organizeze din proprie initiativa sau la initiativa primarului, comisii speciale de analiza si verificare, pe perioada determinata, componenta si obiectivele acestor comisii stabilindu-se prin hotarare a consiliului local, iar membrii comisiei trebuie sa actioneze 'in limitele stabilite prin hotarare' [art. 54 alin.(7)].Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }