QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Actele administrative jurisdictionale

Actele administrative jurisdictionale


1. Natura si trasaturile actelor administrative jurisdictionale

Actele adm jurisdictionale sunt acte ale aut. adm care se caracterizeaza, in randul actelor adm, prin reunirea urmatoarelor trasaturi:

a. Actele adm jurisdictionale au ca obiect solutionarea unor litigii juridice, privind incalcarea unor reguli de dr sau a unor dr subiective.Organul de solutionare a conflictului isi desfasoara activitatea jurisdictionala pe baza principiului independentei, ceea ce inseamna ca organul jurisdictional nu poate fi influentat in modul de rezolvare a litigiului. Organul jurisdictional isi va alege o asemenea conduita, incat sa nu apara ca este incadrat intr-o anumita ierarhie adm.

Partile acestui litigiu sun pers fizice pe de o parte si organe adm pe de alta parte, fie atat de o parte, cat si de alte, organe adm.

b. Actele administrative jurisdictionale sunt elaborate si emise cu respectarea unor proceduri specifice, bazate pe contradictorialitatesi motivarea actului.

In lipsa unui cod adm, practica judiciara, doctrina si partial legislatia in materie au impus unele reguli de procedura adm, car au dr consecinta delimitarea intre activitatea executiva si cea jurisdictionala a organelor adm.

Aceasta trasatura se caracterizeaza prin: a. seiszarea organului competent,

b. contradictorialitatea partilor, c. motivarea actului adm jurisdictional ceea ce constituie o conditie de valabilitate, d. independenta judecatorilor in emiterea actului adm jurisdictional,

e. posibilitatea exercitarii cailor de atac impotriva actelor adm jurisdictionale ilegale.

c. Actul adm jurisdictional se bucura de stabilitate si de autoritate in sensul ca o data ce au fost pronuntate, solutiile presupun ca exprima adevarul iar modificarea sau anularea lor nu se mai poate face decat urmand caile de atac prevazute de lege.

Litigiul o data incheiat nu mai poate face obiectul unei alte reclamatii adm cu acelasi continut si intre acelasi partilitigiante.

Actele adm jurisdictionale sunt acele acte normative, ce se bucura de autoritate de lucru judecat, elaborate si emise de organe adm inzestrate prin lege cu solutionarea unor litigii a caror activitate jurisdictionala are la baza principiile independentei si contradictorialitatii.

Actul adm jurisdictional este actul jur emis de o autoritate adm cu atributii jurisdictionale in solutionarea unui conflict juridic, dupa o procedura bazata pe contradictorialitate si cu asigurarea dr la aparare.Anularea actului adm jurisdictional poate fi ceruta dupa caz, Tribunalului sau Curtii de Apel in prima instanta si in recurs Curtii de Apel sau Curtii Supreme de Justitie.

2. Acte administrative jurisdictionale in legislatia romana

Organizarea unei cai de atac adm si prealabile impotriva unor acte adm nu constituie o cond in a aprecia ca ne gasim in prezenta unor acte jurisdictionale. Se desprind 2 situatii.

- organe adm care in baza principiilor independente in rezolvarea si a contradictorialitatii in baza unor proceduri contencioase, solutioneaza litigii juridice prin hotarari investite cu o stabilitate asemanatoare puterii lucrului judecat si susceptibile la nevoie de a fe executate prin forta de constrangere a statului. Actele emise de aceste organe sunt acte adm jurisdictionale.

- acte adm fara caracter jurisdictional, pt care legea prevede o alta procedura jurisdictionala de verificare a legalitatii lor, decat cea prevazuta in L. 554/2204.

1. Ordonanta Guvernului nr. 121 din 28 august 1998 privind raspunderea materiala a militarului

Militarii raspund material indiferent daca dupa producerea pagubei, mai au sau nu calitate de militar.

2. Legea nr. 64 din 11 octombrie 1991 privind brevetele de inventie


3. Legea nr. 84 din 15 aprilie 1998 privind marcile si indicatiile geografice.


4. Legea nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi


5. Ordonanta Guvernului nr. 92 din 24 decembrie 2003 privind Codul de procedura fiscala
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }