QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Actele GuvernuluiActele Guvernului

Guvernul isi exercita atributiile pe intreg teritoriul tarii in toate ramurile si domeniile de activitate ale administratiei publice el avand, deci, o competenta materiala generala.

In exercitarea atributiilor sale, Guvernul adopta hotarari si ordonante.

Hotararile Guvernului se adopta pentru organizarea executarii legilor, si, deci, trebuie sa fie conforme acestora. Ele pot avea caracter normativ sau individual.Ordonantele se adopta de catre Guvern in temeiul unei legi de abilitare in domenii care nu fac obiectul legilor organice1 [art. 107 alin.(3) coroborat cu art. 114 alin. (1) din Constitutie]. Legea de abilitare-trebuie sa prevada, in mod obligatoriu, domeniul si data pana la care se pot adopta ordonante. Ordonantele se adopta in limitele si conditiile stabilite de legea de abilitare. Daca legea de abilitare o cere, ordonantele se supun aprobarii Parlamentului, potrivit procedurii legislative, pana la implinirea termenului de abilitare. Nerespectarea acestui termen atrage incetarea efectelor ordonantelor.

Spre deosebire de hotararile Guvernului, care sunt adoptate in vederea organizarii executarii si executarii in concret a legilor, ordonantele sunt reglementari cu putere de lege prin care Guvernul 'legifereaza', putand modifica sau abroga legile ordinare.

Pana la aprobarea lor de catre Parlament, ordonantele pot fi modificate, revocate sau inlocuite de catre Guvern, intrucat pana la acea data ele isi pastreaza caracterul de acte administrative (cu putere de lege). Daca ordonantele sunt aprobate de catre Parlament, cu sau fara modificari sau completari, ele devin legi. in caz contrar, ordonantele isi inceteaza aplicabilitatea.In situatii exceptionale, Guvernul poate adopta ordonante de urgenta, fara abilitarea Parlamentului. Acestea intra in vigoare numai dupa depunerea lor, spre aprobare, la Parlament [art. 114 alin. (4)1 din Constitutie]. Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca in mod obligatoriu.

Ordonantele Guvernului au intotdeauna caracter normativ.

Hotararile si ordonantele adoptate de Guvern se semneaza de primul-ministru si se contrasemneaza de ministrii care au obligatia punerii lor in executare.

Hotararile si ordonantele se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, sub sanctiunea inexistentei acestor acte [art. 107 alin. (4) din Constitutie]. Hotararile cu caracter militar se comunica institutiilor militare interesate.

Guvernul adopta si acte politice care nu produc efecte juridice. Prin aceste acte, Guvernul isi exprima fata de anumite evenimente interne sau internationale, punctul de vedere.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }