QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Canalul Panama
Canalul Panama

Este un canal important care traverseaza istmul Panama in America Centrala, legand Oc. Atlantic si Pacific. Constructia canalului a reprezentat unul din cele mai mari proiecte de inginerie intreprinse vreodata. A avut un impact enorm asupra navigatiei, deoarece navele nu mai trebuie sa treaca pe drumul periculos prin trecerea Drake si Capul Horn in punctul cel mai sudic al Americii de Sud. Prima incercare de constructie a avut loc in 1880 sub conducere franceza. Dupa ce aceasta incercare a esuat, lucrul a fost terminat in cele din urma de Statele Unite si canalul s-a deschis in 1914. Constructia canalului, de o lungime de 77 km, a fost presarata de probleme, cum ar fi bolile si enorme alunecari de teren.
De la deschidere canalul a avut un enorm succes si este in continuare un element indispensabil al navigatiei internationale. In fiecare an prin canal trec mai mult de 14000 de nave, transportand mai mult de 203 milioane de tone de marfa. Pana in 2002 circa 800.000 de nave trecusera deja prin canal. Canalul Panama face legatura intre Golful Panama din cadrul Oc. Pacific cu Marea Caraibilor si Oc. Atlantic. Din cauza formei de S a istmului Panama, canalul pleaca din sud-est, din capatul dinspre Pacific catre nord-vest, la capatul dinspre Atlantic. Pentru a evita orice confuzie, autoritatile au clasificat tranzitul prin canal spre nord (din pacific spre Atlantic) si spre sud (din Atlantic in Pacific). Prin canal pot trece vase, de la iahturi private mici pana la nave comerciale destul de mari. Dimensiunea maxima a vaselor care pot folosi canalul este folosita sub numele de Panamax, tot mai multe nave moderne depasesc aceasta limita, ele fiind cunoscute ca nave post-Panamax. O traversare obisnuita a canalului de o nava comerciala ia in jur de 9 ore. 14.011 vase au trecut prin canal in 2005, cu o capacitate totala de 278,8 milioane tone, cu o medie de aproape 40 de vase pe zi.

Canalul e format din doua lacuri artificiale, cateva canale artificiale si trei seturi de ecluze. Un alt lac artificial, Lacul Alajuela, are rol de rezervor pentru canal. Dispunerea canalului, din punct de vedere al unei nave care il traverseaza din Pacific catre Atlantic, este dupa cum urmeaza: Datorita geografiei locale, principala directie de navigatie este catre nord-vest, insa directia in general din Pacific catre Atlantic este spre est.

■ De la inceputul intrarii in canal, marcat cu balize, navele navigheaza 13,2 km pe canal, pana la ecluzele Miraflores trecand pe sub podul Americilor.

■ Sistemul de ecluze cu doua trepte de la Miraflores, incluzand peretele de apropiere, are 1,7 km lungime, cu o diferenta totala de altitudine de 16,5 m la jumatatea mareei.

■ Lacul Artificial Miraflores este urmatoarea etapa, de 1,7 km lungime si aflat la 16,5 m deasupra nivelului.

■ Ecluza Pedro Miguel, cu o singura treapta are 1,4 km lungime si ridica navele cu 9,5 m, pana la nivelul principal al canalului.

■ Taietura Gaillard (Culebra taie 12,6 km prin istm, la o altitudine de 26 m si trece pe sub Podul Centenar).

■ Raul Chagres (Rio Chagres), un curs de apa natural, modificat prin constructia unui baraj al lacului Gatun, curge catre vest circa 8,5 km, varsandu-se in Lacul Gatun.

■ Lacul Gatun, un lac artificial format prin construirea Barajului Gatun, duce navele pe o distanta de 24,2 km.

■ Ecluzele Gatun, un set de ecluze in trei trepte, de 1,9 km lungime, coboara navele inapoi la nivelul marii.

■ Un canal de 3,2 km lungime reprezinta sectiunea premergatoare ecluzelor din partea atlantica.

■ Golful Limon (Bahia Limon), un port natural urias, reprezinta un loc de ancorare pentru unele nave aflate la intrarea in canal si se intinde pe 8,7 km pana la Oceanul Atlantic.

Lungimea totala de la canalul de intrare in Pacific pana la iesirea in Atlantic este de 76,9 km. Cea mai mare diferenta de maree inspre Oc. Pacific este de la +3.35 m pana la 3.20 m; prin urmare, inaltimea castigata la Miraflores variaza intre 13,1m la flux si 19,7 la reflux. Diferenta de maree pe partea atlantica nu depaseste 60 cm. Nivelul normal al marii la capatul dinspre Pacific al canalului este in medie cu 20 cm mai inalt decat cel dinspre Atlantic. Golful Limon, pe partea atlantica, este un loc de ancorare adapostit, protejat de un dig. Totusi, spatiul din interiorul golfului nu mai este adecvat pentru numarul si dimensiunea navelor care folosesc canalul si multe nave asteapta la ancora in afara golfului. Locul de ancorare in partea pacifica este deschis, desi este protejat de topografia inchisa a Golfului Panama. Cea mai impresionanta parte a canalului este data de ecluzele sale. Sectiunile ecluzelor au o latime de 33,53 m si o lungime folosibila de 304,8 m. Adancimea apei in ecluza este variabila, insa cea mai mica adancime este de 12,55 m in partea sudica a ecluzelor Pedro Miguel. Aceste dimensiuni determina marimea maxima a navelor care pot tranzita prin canal. Toate ecluzele din canal sunt perechi; exista doua seturi paralele de ecluze in fiecare loc, permitand in principiu trecerea a doua nave in directii opuse simultan. Navele mari, nu pot traversa in siguranta pe la Taietura Gaillard; in practica traficul naval se desfasoara alternativ, folosind fiecare ‘’banda’’ a ecluzelor intr-o singura directie la un moment dat.Lacul Gatun si raul Chagres, canalizat sunt componente de baza a canalului, transportand navele pe o distanta apreciabila peste istm. Lacul are deasemenea rol de rezervor, stocand apa pentru a permite functionarea ecluzelor si in timpul sezonului secetos. Formarea lacului, adancimea si largirea raului sau facut prin constructia Barajului Gatun pe raul Chagres. Exista o mica ‘’scurtatura’’ prin canal, numita ‘’Taietura Banana’’, care permite usor, mai scurt; ea este folosita de navele apartinand canalului si de iahturi, precum si pentru a evita traficul naval greu. Mai multe insule se afla in cadrul sectiunii Lacul Gatun din Canalul Panama, cum ar fi Insula Barro Colorado, unde se afla cunoscutul Smithsonian Tropical Research Institute (STRI). Volumul apei utilizata de navele care trec prin ecluze, impreuna cu natura sezoniera a ploilor in Panama, face dificila mentinerea nivelului apei Lacului Gatun, in special in sezonul secetos. Din acest motiv, a fost construit Barajul Madden, peste raul Chagres, deasupra Lacului Gatun. Acest baraj a creat Lacul Alajuela, care asigura mai multa apa pentru canal.

CONCLUZIE :

Ruta de navigatie San Vicente – New York , este o ruta ampla, ce strabate numeroase zone ca Oceanul Atlantic, Canalul Panama si Oceanul Pacific. In acest capitol s-au descris zonele de navigatie, conditiile meteorologice, sistemele de informare.


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat