QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Managementul agentie de turism

MANAGEMENTUL AGENTIE DE TURISM


1. Conceptul de agentie de turism (agentie de voiaj)


Agentia de voiaj joaca un rol esential in continua expansiune in lumea voiajului si a turismului. Referitor la agentiile de voiaj, in tarile cu activitate turistica sustinuta, aceasta reprezinta o intreprindere independenta sau o retea de sucursale, avand ca obiect rezervarea si comercializarea de bilete la mijloacele de transport (60 - 80 % din cifra de afaceri in Franta), vanzarea produselor turistice (voiaje forfetare) realizate de catre toururile-operatoare etc. In sens mai larg, tour‑operatorul insusi este un agent de voiaj.
Fara agentia de voiaj ar fi , practic, imposibil pentru calator si turist sa cumpere cele mai convenabile servicii de transport la cele mai competitive preturi, cele mai convenabile toururi, croaziere, pachete de servicii turistice si alte produse legate de voiaj.

In dictionarul de turism, Charles J. Metelka (1986) sustine ca voiajul inseamna  a face o calatorie dintr-un loc in alt loc, cu orice mijloace de transport pentru niste scopuri bine definite, cu sau fara revenire la punctul initial de plecare. Deci voiajul este mai mult decat un simplu transport. Se afirma ideea ca turismul si voiajul includ relatii si fenomene asociate cu calatoriile si vizitele temporare ale indivizilor.

Desi multe firme turistice furnizeaza bunuri si servicii direct catre clienti, fara ajutorul unor intermediari, cea mai mare parte a operatiilor de pe piata turistica se realizeaza prin intermediul agentiilor de voiaj si a toururilor operatoare.

Agentiile de voiaj fac rezervari de calatorii pentru clienti, vand bilete de transport si alte servicii in numele producatorilor de servicii.

Ele sunt comercianti cu amanuntul, adica vand servicii de voiaj furnizate catre consumatorul final. Afacerile agentiilor de voiaj sunt scindate aproape egal intre voiajul de afaceri (52%) si voiajul personal (48%). Circa 21% din vanzarile lor se refera la pachetele de servicii turistice. Este clar faptul ca agentiile de voiaj au o influenta considerabila asupra clientilor si prin aceasta asupra vanzarilor altor firme ce servesc calatorii. Marea majoritate a clientilor ce calatoresc in scopuri turistice cer informatii agentului lor de voiaj referitoare la alegerea unui pachet de servicii turistice, selectarea hotelului, realizarea unui itinerariu.

Toururile-operatoare, in calitatea lor de angrosisti de voiaje, cumpara spatii si servicii de la firmele ce servesc turistii (hoteluri, restaurante, intreprinderi de agrement). Ele vand apoi serviciile acestor firme catre consumatori adesea prin agentii de voiaj detailiste in schimbul unui comision de vanzare. Angrosistii de voiaj (American Express) adesea isi vand propriile toururi si en-detail prin intermediul sucursalelor, dar ei lucreaza si cu agentii en‑detail care vand pachete de servicii turistice pe piata locala.

In acelasi timp, intreprinderile turistice cauta sa realizeze propriile lor pachete de servicii turistice, oferind un pret cu amanuntul mai mic decat suma preturilor tuturor serviciilor, in conditiile in care clientul le-ar cumpara separat.

Conform Conventiei Internationale de la Bruxelles, organizatorul de voiaje reprezinta orice persoana care in mod curent se angajeaza in numele sau sa procure altei persoane, care ar plati un pret global, un ansamblu grupat de prestatii de transport si alte servicii in legatura cu deplasarea spre o anumita destinatie.

In Romania, sucursalele de vanzare a produselor turistice sunt numite agentii de turism. Spre deosebire de agentiile de voiaj din alte tari, comercializarea biletelor la mijloacele de transport este la inceputurile sale. Problema principala ar fi cea a cedarii unor comisioane de catre transportori in favoarea vanzatorului (in Franta 6,7% pentru transportul intern, 10 % pentru transportul international).

Agentiile de turism sunt unitati comerciale care ofera si vand servicii turistice asigurate de prestatori directi – hoteluri, restaurante, unitati de transport, de tratament – in baza unor contracte sau conventii. Agentiile de turism comercializeaza de regula pachete de servicii care grupeaza in cadrul aceluiasi program serviciile prestate de mai multi prestatori si se ocupa de publicitatea si promovarea acestora in scopul realizarii unui profit.

Serviciile turistice ce fac obiectul de activitate al agentiilor de turism sunt urmatoarele:

organizarea, promovarea si vanzarea de programe si actiuni turistice in tara si in strainatate: excursii, sejururi, vacante, manifestari cultural-artistice, sportive, stiintifice si religioase, alte actiuni interne si internationale;

rezervarea si comercializarea serviciilor de cazare, masa, transport, agrement, tratament si cura balneara, asistenta turistica (ghizi), inchirieri de autoturisme cu sau fara sofer, obtinerea de vize turistice;

rezervarea si comercializarea de bilete la mijloacele de transport, spectacole si manifestari artistice, sportive sau la alte activitati de divertisment si agrement in cadrul sejurului sau programului turistic.

Astfel, activitatile realizate de agentia de voiaj vizeaza, in principal:

Vanzarea de bilete pentru orice mijloc de transport, terestru, maritim sau aerian se face cu indeplinirea urmatoarelor conditii:

– cunoasterea tarifelor si a breviarelor respective (furnizate gratuit de catre transportator);

– cunoasterea biletelor si a conditiilor de emitere;

– cunoasterea orarelor de serviciu a diferitelor mijloace de transport;

– efectuarea periodica a inventarului biletelor vandute si varsarea sumelor incasate (minus comisionul) transportorului.

Vanzarea de servicii turistice

Izolate – agentia se ocupa cu rezolvarea si vanzarea unor servicii izolate

Complexe – voiaje generice si voiaje forfetare. Acestea pot fi: individuale si colective (fiind in general insotite de unul sau mai multi functionari ai agentiei); cu itinerariu propus de client si cu itinerariu propus de agentie.

Voiajul colectiv (sau de grup) este conceput, in primul rand, din punct de vedere al itinerariului si al pretului (costul optim); ulterior se determina cota individuala de participare, pe care clientul le poate obtine in timpul voiajului, platind separat.

Organizarea unui voiaj consta in elaborare a unui deviz estimativ pentru determinare pretului de vanzarea in pregatirea si furnizarea tuturor serviciilor de transport, de primire si de agentie.

Concomitent are loc vanzarea unor servicii complementare: servicii de schimb valutar, emiterea de travelers cheques (cecuri de calatorie).


2. Conceptul de tour-operator


Tour-operatorii pot fi considerati angrosistii industriei turistice. Produsul lor este pachetul de servicii (programul de tour). Tour-operatorii ofera servicii de transport, cazare in hotel si transfer la si de la aeroport. Turistul plateste un pret mai mic pentru acest pachet decat daca incearca sa faca toate aceste aranjamente pe cont propriu. In plus, la caracteristicile de baza, pachetul de servicii cuprinde si servicii de agrement, plimbari, inchirieri de masini si alte servicii.

Primul tour, in acceptiunea moderna, a fost realizat de Thomas Cook in 1841 (care poate fi considerat organizatorul primei excursii). Cook a oferit pachete de servicii in intreaga lume, ideea castigand teren foarte repede, nu numai in Anglia, dar si in alte tari europene si in SUA. Firma lui Thomas Cook a ramas lider in domeniul turismului. Principalul sau rival a fost si este compania “American Express”. Cele doua companii functioneaza ca angrosisti de servicii si ca agentii de voiaj detailiste; aceasta inseamna ca vand servicii pe care le distribuie direct publicului, prin propriile lor filiale si agentii. American Express, de exemplu, este implicat in multe activitati. Ea a fost prima companie care a emis cecurile de calatorie.

Pe langa tour-operatori activeaza si liniile aeriene propriu-zise. Multe dintre ele sunt angajate in afacerile hoteliere, precum si in transporturi. Aceasta situatie le avantajeaza pentru ca propun pachete proprii de servicii de transport aerian si de cazare hoteliera.

Companiile maritime sunt, de asemenea, tour-operatori. Croazierele sunt o forma de tour (deplasare) cu vaporul, apeland in acelasi timp la hotel pentru asigurarea cazarii. Croaziera este aproape singura forma de serviciu turistic oferita de companiile maritime, liniile maritime regulate ramanand de domeniul trecutului.

Puternica dezvoltare a turismului din ultimii ani, in special in Europa, este, in parte, rezultat al cresterii numarului firmelor ai caror manageri s-au ocupat cu initierea, organizarea si promovarea toururilor.

Expansiunea rapida a tour-operatorilor a generat schimbari in managementul si in metodele de operare ale firmelor. Astfel, a devenit necesara o baza financiara mai solida pentru plata “cash” a preturilor curselor charter de catre grupurile tour. Unii tour-operatori au fost absorbiti de catre corporatiile mari cu activitate diversa, altii intretin legaturi cu liniile charter particulare sau cu lanturile hoteliere, altii s-au implicat in dezvoltarea statiunilor turistice.

Exista doua tipuri de toururi:

tourul tip pachet de servicii turistice – reprezinta tourul cu toate rezervarile facute in avans. Poate include atractiile zonei sau serviciile de agrement local. Atractiile importante includ: soarele, marea si activitati sportive.

tourul cu ghid (condus) care include peisajul sau alte atractii speciale; aceste toururi sunt insotite de un ghid cunoscator al aranjamentelor si activitatilor calatoriei. Persoana care conduce astfel de toururi este ghidul. El este poliglot, comunica bine cu oamenii si rezolva o varietate de probleme ridicate nu numai de aranjamente de calatorie, dar si de ducerea lor la bun sfarsit. El trebuie sa rezolve probleme privind bagajele pierdute si servicii hoteliere nesatisfacatoare, imbolnaviri neprevazute si probleme interpersonale in cadrul grupului. El este in acelasi timp si psiholog si specialist in voiaje.

In functie de scopul propus, toururile sunt: de ordin educativ, istoric, religios, stiintific, de tratament, cultural, etnic etc.


3. Personalul si structura organizatorica a unei agentii de turism


Structura personalului unei agentii de voiaj la nivelul turismului international se compune din:

Personalul administrativ – indeplineste sarcini de gestiune generala (contabili, casieri, etc.), precum si alte sarcini administrative.

Personalul de specialitate este format din:

– personalul cu functii de conducere;

– personalul destinat vanzarilor;

– personalul de executie.

Cerintele managerilor sunt:

– cunoasterea de limbi straine;

– experienta in activitate;

– capacitatea de a fi un bun animator;

– capacitatea de a conduce personalul, de a suscita entuziasm;

– capacitatea de a forma “echipe” cu vanzatorii si ceilalti executanti, de a da nastere la coeziune.

Cerintele pentru personalul destinat vanzarilor sunt:

– cunoasterea in profunzime a serviciilor vandute;

– perfecta cunoastere a cel putin doua limbi straine;

– sa inspire incredere si simpatie;

– prezenta si educatie ireprosabila;

– intelegere si toleranta in confruntarile cu clientii cei mai neavizati;

– spirit de initiativa si adaptare la cele mai insolite cerinte;

– capacitatea de a intui imediat psihologia clientului.

Cerintele pentru personalul de executie (constituit din personalul care nu lucreaza decat cu clientii) constau intr-o buna cunoastere a limbilor straine si a tipurilor de servicii care se vand.

Personalul de asistenta turistica format din:Curierii sau sefii de grup (managerii tourului) insotesc turistii in voiaje punandu-le la dispozitie serviciile comandate cu anticipatie de catre agentie, pentru ca voiajul sa se desfasoare conform programului fixat, iar clientii sa nu aiba nici o preocupare vizand organizarea tourului.

Ghizii turistici se ocupa cu intampinarea turistilor in localitatile de destinatie pentru a-i insoti in vizitarea acestora, aratandu-le frumusetile naturale, obiectivele arheologice, artistice, folclorice si istoria localitatilor.

Interpretii se ocupa cu intampinarea clientilor in localitatile de sosire sau de tranzit, punandu-se la dispozitia lor pentru a-i ajuta in diferite operatiuni ce trebuie efectuate pentru a putea sa continue calatoria.

Din componenta unei agentii de voiaj de dimensiuni mari putem mentiona:

Biroul dezvoltare cu rolul de asigurare a cresterii vanzarilor. La conducerea acestui birou trebuie sa se afle un expert in relatiile publice, care sa cunoasca in profunzime mediul de afaceri vizat de agentie, sa fie o persoana influenta si cu conexiuni in cadrul comunitatilor de afaceri.

Acest birou trebuie sa aiba intocmit un fisier general al intreprinderilor si persoanelor cu care au stranse legaturi de afaceri pentru a le putea expedia programe, scrisori, oferte, etc. O vasta documentatie trebuie sa stea la dispozitia biroului (ghiduri profesionale, anuare publice si private, buletine tehnice etc.), pentru a fi posibila cunoasterea nu numai a numelor si titlurilor diverselor persoane ce trebuie contractate, dar si importanta pe care acestea o au in mediul lor.

Biroul distributie organizat pe doua sectoare cu atributii specifice:

Sectorul contracte

– incheie contracte cu furnizorii de servicii de transport;

– stabileste conditiile si tarifele de vanzare a biletelor, ca si comisioanele agentiei;

– intocmeste toate instructiunile cu privire la vanzarea biletelor, la contabilizarea si plata lor;

trateaza toate problemele de principiu cu furnizorii in ceea ce priveste aplicarea exacta a normelor contractuale.

Sectorul bilete (titluri de calatorie):

– se ingrijeste de atragerea biletelor si de distribuirea acestora catre filiale si sucursale, impreuna cu materialul de emitere (tarife, orare, manuale, breviare etc.), cand nu este altfel stabilit in contract;

– se ingrijeste de intocmirea registrelor de bilete si raspunde de gestionarea biletelor.

Biroul turism organizat in doua sectoare :

1. Sectorul productie realizeaza urmatoarele trei activitati principale:

programare generala care se ocupa cu studiul programelor de voiaj (exceptand congresele), care cuprind urmatoarele operatiuni:

formarea itinerariului;

alcatuirea devizului estimativ al costului pe baza informatiilor si tarifelor preluate din documentatia agentiei sau din acordurile speciale facute cu filialele, furnizorii sau agentii corespondente, pentru serviciile prestate si pentru preturile aplicate fiecarui tip de serviciu;

formarea de contingente (rezervari anticipate ale mijloacelor de transport sau ale camerelor de hotel in limitele contractuale);

efectuarea eventualelor plati anticipate in numerar pentru rezervarea contingentata de servicii (ca in cazul voiajelor spre localitati ce nu au o capacitate receptiva suficienta si unde hotelurile cer plati anticipate, deseori insemnate, pentru rezervarea camerelor);

modalitati de executare si de vanzare a voiajelor;

programul provizoriu sub forma diverselor tipuri de publicatii (brosuri, pliante, reviste etc.).

Activitati operative care vizeaza realizarea efectiva a programelor turistice.

Activitati care vizeaza organizarea de congrese si pelerinaje si, in general, de programe cu caracter profesional si religios.


2. Sectorul receptie – consta in organizarea serviciilor de primire si de acces si cuprinde urmatoarele activitati principale:

incheierea de contracte cu hoteluri si restaurante;

incheierea de contracte cu furnizorii altor tipuri de servicii, sali de conferinte, agentii de spectacole etc.;

incheierea de contracte cu agentiile corespondente, adica acele agentii de voiaj care opereaza in localitatile in care nu exista birouri ale agentiei, pentru furnizarea serviciilor de primire, de acces si servicii diverse (rezervari de locuri in mijloace de transport etc.).


Biroul de servicii complementare compus din:

Sectia servicii bancare care:

emite si vinde cecuri de calatorie;

emite carti de credit;

efectuarea schimbului valutar.

Sectia asigurari diverse si expedieri bagaje care:

emite si vinde polite de asigurare (bagaje, avion);

se ocupa de organizarea generala a serviciului de expediere a bagajelor.

Sectia servicii diverse care incheie acorduri pentru vanzarea de bilete la spectacole, articole de librarie (ghiduri, harti topografice si automobilistice), suveniruri.


Biroul tarife si documentare format din:

Sectia tarife care intocmeste, tipareste si difuzeaza breviare si tabele de tarife pentru servicii turistice de orice tip, pentru uzul diverselor filiale ale agentiei.

Sectia documentare care intocmeste, tipareste si difuzeaza pentru fiecare localitate de interes turistic documentatii cuprinzand toate informatiile necesare pentru organizarea optima a serviciilor si pentru un serviciu optim de informare a clientelei; procurarea de orare, anuare, publicatii editate de furnizorii de servicii si de intreprinderi turistice pe care le difuzeaza periodic catre filiale si sucursale, pentru o optima desfasurare a activitatii agentiei.


Biroul publicitate format din:

Sectia contracte care incheie contracte si pregateste planurile publicitare, devizele si comenzile pentru publicitate.

Sectia redactionala pregateste nu numai mesajele publicitare, dar se ocupa si de inserarea textelor publicitare in publicatiile agentiei si urmareste redactarea si tiparirea publicatiilor: reviste, rubrici de stiri, brosuri etc.


4. Baza de date constituita de agentiile de turism
Intr-o agentie de importanta medie, cu caracter international, documentatia trebuie sa aiba in vedere:

tarile vizate ca destinatie turistica;

serviciile de transport pentru ajungerea la destinatie;

serviciile turistice de prestat.

Documentatia este constituita din totalitatea informatiilor referitoare la:

localitatile de interes turistic;

localitatile de interes profesional.

Pentru fiecare localitate sunt necesare urmatoarele informatii cu caracter general si profesional:


a) informatii generale

informatii istorice, geografice (populatie, hidrografie, clima, flora si fauna), politice, religioase, moneda curenta, unitati de masura, drapel si limba vorbita etc.;

caile de acces si itinerariile cele mai obisnuite pentru a ajunge in tara pe cale terestra, maritima, aeriana;

strazi nationale, autostrazi, canale de navigatie, cai ferate, porturi, aeroporturi;

plaje, insule, lacuri, munti cu dotari de sejur si de odihna;

companiile maritime si aeriene (nave si avioane de linie, nave de croaziera) care circula in tara si spre exterior;

formalitati vamale;

gastronomie, mancaruri nationale, vinuri, alte bauturi specifice, ape minerale;

tratamente balneare, diverse sporturi;

manifestari folclorice, artistice, festivaluri;

restaurante si alte unitati de alimentatie publica, teatre, sali de spectacole renumite;

obiective turistice si dotari pentru conferinte si congrese;

dotare hoteliera, in general, case de vacanta, camine, camping.


b) informatii profesionale

instructiuni pentru vizitarea tarii intr-o saptamana, 10 zile, 15 zile, o luna;

lista hotelurilor existente (anuare);

itinerariile vizitelor si excursiilor cele mai renumite in principalele localitati turistice;

tipuri de servicii de primire in localitati;

indicarea limbilor vorbite in localitati:

lista toururilor efectuate cu transport auto (excursii, circuite) sau cu diverse alte mijloace;

lista si calendarul croazierelor si voiajelor turistice aeriene;

tipuri si conditii de inchiriere de mijloace auto in diverse localitati;

instructiuni cu caracter valutar, vize, pasapoarte si certificate sanitare.


5. Realizarea unui tour turistic (voiaj forfetar)


1. Alegerea destinatiilor urmarite prin tourul-turistic vizeaza, de cele mai multe ori, zonele turistice de renume. In vederea realizarii tourului firma trebuie sa adune un important volum de informatii prin care va reusi sa realizeze o buna planificare a tourului respectiv (vezi baza de date).

2. Organizarea propriu-zisa a tourului respectiv – cele mai multe toururi se organizeaza sub forma pachetelor de servicii turistice si se fac cunoscute prin intermediul pliantelor, brosurilor ce prezinta, pe scurt, gama serviciilor oferite. Organizarea efectiva a unui tour ridica numeroase probleme:

distanta si amplasarea geografica – agentiile de turism trebuie sa ia in considerare toate elementele ce tin de destinatia respectiva;

realizarea unui echilibru intre activitatea organizata si evenimentele care au loc in destinatia respectiva si timpul liber aflat la dispozitia turistului pe care si-l va organiza singur .

Tourul turistic trebuie sa ofere un echilibru combinand optiunile in grup cu cele ale individului.

situatia cazarii – este o sursa de probleme pentru ca planificatorii tourului nu pot realiza in totalitate tipul de cazare dorit. Hotelurile trebuie alese in functie de distantele ce trebuie parcurse si atractiile turistice din zona respectiva;

membrii tourului turistic – reusita organizarii in grup trebuie sa tina cont de caracterul membrilor, realizand o adaptare la varsta turistilor, preocupari, educatie;

bugetul tourului respectiv – unele economii pot fi incluse in pregatirea tourului referitoare la activitatea de cazare etc.

Orice element adaugat tourului respectiv conducere la cresterea pretului, de aceea organizatori tourului trebuie sa compare atractia turistica a elementelor respective cu cresterea de preturi care se va realiza prin includerea acestor elemente.stabilirea pretului tourului-turistic – majoritatea agentiilor de turism si a tour-operatorilor considera ca numarul de 15 turisti reprezinta minimul dimensiunii unui grup. In cadrul toururilor tip pachete de servicii se considera drept dimensiune minima 25 de persoane. Orice scadere a dimensiunii grupului sun aceasta limita conduce la cresterea pretului pe turist. Preturile trebuie sa se inscrie intre limitele minime si maxime ale pretului tipului respectiv de program turistic intr-o anumita perioada a anului, sa se ia in calcul cheltuielile promotionale pe care le presupune tourul respectiv, mai ales in conditiile in care promovarea unui nou tour-turistic necesita o asemenea cheltuiala.

Influente inflationiste si modificarea cursurilor de schimb.

In final, pretul tourului-turistic reprezinta o medie a cheltuielilor complete, avand in vedere si comisionul ce revine agentiei. In directia cresterii incasarilor, unele agentii adauga unele articole care pot fi vandute odata cu tourul respectiv. Acestea se refera la vanzarea de asigurari, harti si ghiduri turistice, transportul bagajelor etc.


6. Operarea programelor de tour-turistic


De regula, exista trei modalitati principale prin care un program de tour‑turistic poate fi realizat si oferit clientilor:

I.    realizarea programului de tour-turistic de catre un tour-operator de renume si vinderea acestuia prin intermediul agentiilor de turism. Aceasta maniera reduce riscurile de nevindere a tourului-turistic respectiv de catre agentiile de turism, dar in acelasi timp, contribuie la scaderea incasarilor agentiilor de turism;

II.  organizarea propriu-zisa a tourului turistic – aceasta activitate complexa necesita cunostinte complexe in domeniul turismului si apoi realizarea unei campanii proprii a tourului turistic. Aceasta modalitate presupune un risc mai mare, cheltuieli mai mari, dar poate conduce la cresterea incasarilor agentiei;

III.folosirea exclusiva a serviciilor oferite de toururile-operatoare din destinatia turistica respectiva.

Atunci cand va fi folosit serviciul angrosistului, renumele acestuia va influenta vinderea si realizarea tourului-turistic respectiv.


7. Coordonarea pachetelor de servicii turistice


Organizarea efectiva a tourului-turistic necesita o buna cunoastere a actiunilor ce urmeaza a fi realizate si existenta unei bune coordonari a acestor tipuri de servicii. Participantul la tourul-turistic va fi informat prin brosura tourului sau a programului turistic.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania a realizat un model cadru privind continutul programului de vanzare a produsului turistic. Progamul de tour-turistic trebuie sa contina elementele:

perioada de desfasurare a tourului respectiv;

itinerariile cu rutele stabilite si destinatiile;

mentionarea numarului de cazari;

pretul global corespunzator serviciilor oferite si acontul ce trebuie achitat la inscriere;

cantitatea si calitatea serviciilor furnizate;

mijloace de transport utilizate;

categoriile hotelurilor;

numarul de locuri;

vizite cu ghid;

prezenta sefului de grup;

termenele pentru inscriere;

termenele si conditiile pentru renuntari, penalizari, rambursarea avansului;

conditiile de anulare a voiajului din partea agentiei de turism.

8. Realizarea brosurii tourului


Cand faza de negociere cu diferitii prestatori a fost incheiata, organizatorul de tour editeaza si difuzeaza gratuit o brosura care prezinta produsele turistice propuse.Conceperea brosurii

prezentarea brosurii trebuie sa fie ingrijita pentru ca determina, in parte, succesul voiajului propus;

catalogul va reproduse stilul organizatorului, dar va fi adaptat clientelei acestuia: tanara si relaxata, varstnica si preocupata de confort, bogata sau cu venituri medii, familiala sau individuala etc.;

brosurile contin tot mai des texte semnate de jurnalisti, ambasadori ai tarilor de destinatie sau scriitori;

organizatorul va folosi fotografii de calitate; cu cat tara este mai putin atragatoare, cu atat fotografiile trebuie sa inveseleasca realitatea;

tirajul este in functie de reteaua de distributie si de numarul prezumat al clientilor;

brosura contine, in general, o parte centrala sau finala ce prezinta preturile, detasabila si care va putea fi inlocuita anual, fara a modifica toata brosura.


2. Promovarea brosurii

Brosurile pot fi distribuite fie prin agentii de voiaj, fie prin reteaua proprie – circuitul scurt. In primul caz trebuie urmarita aprovizionarea si verificarea daca brosurile sunt prezentate clientului. De asemenea, reprezentatul organizatorului va vizita agentiile pentru a le prezenta diferitele voiaje descrise in brosura. Agentul de voiaj va prezenta clientului, in primul rand, produsele organizatorului care, in schimb, ii va acorda un comision. In cazul in care agentie distribuitoare nu are in vedere privilegierea anumitor organizatori, reprezentatul acestora din urma va cauta mijloace de stimulare a angajatului agentiei. Cel mai bun mijloc este oferirea unui voiaj promotional la un pret modic sau gratuit.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }