QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul teleorman

Judetul TELEORMAN

Informatii generale


Asezare:  In partea de sud a Romaniei, in partea centralistica a Campiei Romane, intre paralele 43037’ si 44031’ latitudine nordica si intre meridianul 24039’ si cel de 25048’ longitudine estica.

Vecini:  La sud: Dunarea si Bulgaria, la nord: Judetele Arges si Dambovita, la vest: Judetul Olt, la est: Judetul Giurgiu.

Suprafata:  5.790 km2 (respectiv 2,5% din teritoriul tarii).

Populatie:  470.000 locuitori.


Orase

Alexandria, resedinta de judet, cu 59.000 locuitori, pe malul raului Vedea, la 88 km sud-vest de Bucuresti, oras relativ tanar. Alte orase: Rosiorii de Vede, Turnu Magurele, Videle, Zimnicea (cea mai sudica asezare din tara noastra).


Relieful

Apartine in intregime Campiei Romane si cuprinde Campia Burnasului vestic sau Campia Calmatuiului (intre Olt si Vedea) si Campia Gavanu Burdea si Boian, in nord, cu altitudini mai inalte (39 m in sud si 150 m in nord), avand o usoara inclinare de la nord spre sud si de la vest spre est, acoperita cu loesseide, in care apar crovuri (depresiuni) si vai cu meandre adancite.


Clima

Are un caracter temporat continental de silvostepa, ce amplitudini termice mari, cu precipitatii neuniforme si scazute, cu ploi torentiale vara si perioade secetoase in tot timpul anului, cu umezeala aerului, in intervalul cald al anului, mai mare ca in Baragan, cu vanturi dominante din est si vest.

Cursurile de apa

Sunt reprezentate de Teleorman, Vedea, Calmatuiul si mai redus in nord-est, paraul Glavacioc, dar si de Olt in sud-vest, si Dunare in sud, care formeaza o lunca larga, favorabila agrementului.


Obiective turistice


Vestigii istorice

Ruinele Cetatii Romane Turris de langa Turnu Magurele, pe malul stang al Dunarii, in sec. II d.Hr., exista o puternica fortificatie. Pe ruinele acesteia a fost ridicata cetatea lui Constantin cel Mare (sec. IV d.Hr.). Cetatea medievala Turnu, suprapusa peste cea romana, a fost construita de Mircea cel Batran (1386 - 1393). Vestigiile unei cetati dacice la Zimnicea (sec. IV i.Hr.), de tip dava, peste care s-au suprapus urmele asezarii feudale Dzimnikes. Alte vestigii istorice: Vestigiile castrului roman de la Islaz (sec. II d.Hr.), Ruinele Curtii boieresti de la Balaci.


Edificii religioase

Manastirea de la Plaviceni, satul Dudu, ctitorie din 1646 - 1649 a marelui Vornic Dragomir, detine un valoros ansamblu de picturi murale. Catedrala „Sf. Alexandru“ din Alexandria, construita in stil bizantino-romanic. Aici se afla si mormantul domitorului Alexandru Ghica, intemeietorul orasului resedinta de judet. Alte edificii religioase: Biserica Balaci, inaltata in 1684 de Constantin Balaceanu.


Edificii culturale

Muzeul „Rascoalei Taranilor din 1907“ de la Rosiorii de Vede, detine un mare numar de exponate privind cauzele si desfasurarea marii miscari taranesti din primavara lui 1907. Alte edificii culturale: Casa memoriala „Zaharia Stancu“ de la Salcia, Casa memoriala „Marin Preda“ de la Silistea, langa Rosiorii de Vede.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }