QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul bistrita - nasaud

Judetul BISTRITA - NASAUD

Informatii generale


Asezare In partea central-nordica a Romaniei, pe cursul superior al Somesului Mare, inglobeaza zona de contact a Podisurilor Somesan si Transilvaniei cu regiunea muntoasa a masivelor Rodnei, Tiblesului si Calimani.

Vecini: La nord: Judetul Maramures, la vest: Judetul Cluj, la sud-est: Judetul Mures, la est: Judetul Suceava.
Suprafata 7.544 km2 (respectiv 2,2% din teritoriul tarii).

Populatie 633.629 locuitori.


Orase

Bistrita, resedinta de judet, cu 86.000 locuitori, situat pe Bistrita Ardeleana, intr-o depresiune intracolinara la 365 m altitudine. Alte orase: Beclean, Nasaud, Sangeorz Bai.


Relieful

Este dominat de regiuni deluroase cu masive muntoase (cuprind Muntii Tiblesului in nord-vest, si Rodnei in nord - cu vf. Ineu, de 2280 m, inspre Maramures si Muntii Bargaului in nord-est, unde legenda spune ca isi avea castelul Dracula si Calimani, in sud-est, in partea dinspre Moldova) si de Podisul Transilvaniei (culmi si dealuri ale Podisului Somesan, Campiei Transilvaniei si Subcarpatilor Transilvaniei), in sud-est.


Clima

Este continental-moderata, cu diferentieri in functie de relief, astfel ca in zonele inalte din Muntii Rodnei temperatura medie anuala este de 00C, iar in zona deluroasa din sud-est este de 90C, cu precipitatii variabile, cu vanturi predominante din vest. Temperatura medie in ianuarie este de -2 - - 100C iar in iulie de 10 - 200C.


Cursurile de apa

Sunt reprezentate de bazinul Somesului Mare (cu afluentii sai, Sieul si Salcuta), orientat est-vest, acopera tot teritoriul judetului, urmat de Bistrita Ardeleana, Rebra, Tiblesul.


Obiective turistice


Munti

Muntii Rodnei. Parcul National Muntii Rodnei, intins pe o suprafata de 46.400 ha, Rezervatie a Biosferei inca din 1979, isi datoreaza importanta si renumele atat geologiei si geomorfologiei muntilor cat si prezentei a numeroase specii de fauna si flora, endemite si relicte glaciare. Sub aspect turistic, Muntii Rodnei ofera o larga paleta de trasee montane cat si numeroase partii de schi neamenajate sau zone pentru sporturi extreme. Muntii Caliman. Parcul National Muntii Caliman, maret edificiu vulcanic caracterizat prin masivitate si fenomene vulcano-carstice curioase, cu o suprafata de aproximativ 2.000 km2, intins pe aproape 60 km de la est la vest, isi datoreaza unicitatea existentei craterelor uriase, pana la 10 km, faunei si florei bogate si diverse, cu multe specii rare. Muntii Bargau (cu vf. Heniul Mare de 1.611 m), o zona turistica de mare atractie prin prezenta conurilor vulcanice si a padurilor nesfarsite care formeaza un peisaj de un pitoresc aparte. Muntii Tiblesului, cu inaltimi modeste, de pana la 1.800 m (Vf. Magura Tiblesului - 1.842 m) situati la nord-vestul judetului Bistrita-Nasaud, inchid latura de nord a Carpatilor Orientali, lasand libera trecerea spre depresiunea Maramuresului prin pasul Setref.


Pesteri

Pestera „Izvorul Tausoarelor” (langa Rebrisoara, in apropierea vf. Barlea din Muntii Rodnei, pe versantul stang al vaii Izvorul Tausoarelor), cea mai adanca pestera din Romania, detine recordul de denivelare in Romania prin cei 432 m ai sai. Lungimea galeriilor subterane este de 16,5 km. De asemenea, prezinta un sistem hidrografic subteran interesant, rar intalnit si o fauna variata ce ii confera o mare valoare stiintifica. Pestera „Jgheabul lui Zalion”, la obarsia Paraului Orb, are o diferenta de nivel de 242 m ce o situeaza pe locul II in Romania. Alte pesteri: Pestera Magliei, pe versantul drept al paraului Izvorul Magliei, „Pestera Zanelor” (la 1.435 m altitudine).
Vai si chei

Cheile si Valea Bistritei ardelene ofera un peisaj incantator de-a lungul celor 65 km pe care ii strabate, incepand de la 1.562 m altitudine-Muntii Calimani. Apele sale cristaline se pravalesc printre brazii falnici sculptand chei inguste cu pereti abrupti si formand „Cascada Diavolului”-la intrarea in chei. Valea Repedea, o rezervatie complexa (zoologica, floristica si faunistica) pe o lungime de 7 km printre formatiunile vulcanice ale Muntilor Calimani, suprafata sa fiind presarata cu stancarii impresionante care au diferite infatisari („ciuperci”, „apostoli”, „stalpi”) si dau locurilor un farmec aparte.


Lacuri

Lacul Lala Mare (langa vf. Ineu, la 2.279 m altitudine), unul dintre cele mai frumoase lacuri alpine din Romania. Lacul Cobilita (in Muntii Bargaului), lac de baraj artificial, singura amenajare care are resurse si functiuni privind asigurarea apei, lungimea lacului fiind de 7.400 m iar altitudinea maxima de 1.100 m si cu un volum de apa de 75,12,mil. m3. Alte lacuri: Lacul Lala Mica, Lacul Ineu, Lacul Cetatele (sau „Taul Caianului”), langa Caianul Mic, ocrotit de lege, Lacul Colibita, baraj artificial in Muntii Bargaului, „Taul zanelor”, o rezervatie complexa.


Rezervatii si monumente ale naturii

Parcul National Muntii Rodnei, Rezervatie a Biosferei, este cuprins pe o suprafata de 46.400 ha, din care 80% pe teritoriul jud. Bistrita-Nasaud. Parcul National Muntii Caliman, intins pe aproape 60 km, cu o suprafata de aproximativ 2.000 km2. Parcul dendrologic de la Arcalia (la 17 km vest de Bistrita, langa satul Arcalia), de 16 ha, unde cresc peste 150 de arbori si arbusti din diferite zone ale globului: brad argintiu, molid caucazian, salcam japonez. „Piatra Corbului”, rezervatie geologica si floristica, (la 5 km de Budacul de Sus), in Muntii Calimani. Masivul de sare de la Saratel, rezervatie geologica, (la 12 km sud-vest de Bistrita). „Rapa cu papusi” (langa Domnesti), rezervatie geologica ce cuprinde diferite concretiuni sculptate de natura de-a lungul erelor geologice. „Rapa Mare” (langa Budacul de Sus, la 20 km sud-est de Bistrita), rezervatie paleontologica. Alte rezervatii si monumente ale naturii: Poiana cu narcise, in Masivul Saca. Statiuni turistice Sangeorz Bai (la 56 km de Bistrita si la 31 km de Nasaud), frumoasa statiune balneoclimaterica situata intr-o depresiune (la 465 m altitudine), inconjurata de maguri vulcanice, acoperite cu paduri de fag. Are bogate izvoare de apa minerala „Hebe”, fiind mentionata documentar inca din 1770. Clima este continental moderata, submontana, cu veri racoroase si ierni lipsite de geruri mari, temperatura medie oscileaza in jurul valorii de 70C. Dintre instalatiile de tratament mentionam: instalatii pentru electro si hidroterapie, buvete pentru cura interna cu ape minerale, instalatii pentru aplicatii calde de namol si parafina. Caile de acces sunt: feroviare-gara Sangeorz Bai, pe linia Ilva Mica-Rodna Veche, rutiere DJ 171 de la Nasaud. Colibita, situata la 830 m altitudine, la 18 km de Prundul Bargaului. Fosta statiune climaterica, actualmente cea mai cautata zona turistica unde acum exista peste 100 de vile, case de vacanta si cabane asezata pe malul de acumulare hidroenergetica Cobilita. Zona turistica Piatra Fantanele - Pasul Tihuta (Muntii Bargaului) sau Pasul Bargaului, la 1.227 m altitudine, care trece pein satul Piatra Fantanele, dispune de partii de schi amenajate cu telescaun si teleschi, partii de saniute. De aici se deschide o spelnida panorama asupra mutilor din jur,prin care au calatorit eroii celebrului roman „Dracula“, scris de Bram Stoker dupa vechea legenda transilvaneana, legenda care a facut inconjurul lumii, infiorand milioane de oameni. In viziunea Bram Stoker aici era regiunea unde ingrozitorul vampir isi avea castelul, regiune descrisa astfel: „un tinut din ce in ce mai salbatic si mai pustiu. Multe prapastii mari si ametitoare, multe cascade, de parca natura ar fi serbat candva un carnaval“.
Vestigii istorice

Ruinele Cetatii Ciceului de la Ciceu - Corabia (1203 - 1204), aici a existat o puternica cetate a Evului Mediu, stapanita de multi domnitori moldoveni, incepand cu Stefan cel Mare in 1489, pana in timpul lui Alexandru Lapusneanu. Ruinele Castrului roman de la Ilisua (sec. II - III d.H.), ansamblu cu mai multe faze de construire. Turnul Dogarilor din Bistrita (1465 - 1575), are trei niveluri si o inaltime de 35 m si este singurul dintre turnurile cetatii feudale Bistrita care s-a mai pastrat. Alte vestigii istorice: Ruinele castrului roman de la Orheiu Bistritei (sec. II-III d.Hr.), de mari dimensiuni, Ruinele cetatii Rodnei din Rodna (sec. X), a avut un rol important in perioada Evului Mediu.


Edificii religioase

Biserica evanghelica din Bistrita (sec. XV), in stil gotic (ulterior modificata in stilul Renasterii), pastreaza strane sculptate in 1516, precum si o colectie de covoare orientale din sec. XVI. Turnul bisericii domina orasul prin inaltimea sa (75 m). Alte edificii religioase: Biserica ortodoxa din Bistrita (1270 - 1280), functiona initial ca biserica a fostei manastiri minorite, Biserica Beclean (sec. XV), Biserica evanghelica Tarpiu de la Dumitra (1488), Biserica Evanghelica Herina (1250 - 1260), construita in stil romanic, Biserica Rodna (sec. XIII), Manastirea de la Vad din Ciceu, ridicata de Stefan cel Mare, in stil moldovenesc.


Edificii culturale

Ansamblul Sugalete din Bistrita (in piata centrala latura nordica), un sir de cladiri (sec. XV - XVI), in stil gotic si renascentist (caracteristice prin galeria de la parter ce reuneste numeroase bolti). Casa Argintarului din Bistrita (sec. XVI), construita in stilul Renasterii, astazi adapostind o sectie a Muzeului judetean. Muzeul memorial „George Cosbuc” din George Cosbuc, (la 12 km de Nasaud), amenajat in casa in care s-a nascut marele rapsod George Cosbuc (1866 - 1918), ilustreaza aspecte din viata si activitatea poetului taranimii. Muzeul memorial „Liviu Rebreanu” din Nasaud, cartierul Liviu Rebreanu, expune obiecte personale, documente, fotografii ale remarcabilului scriitor.


Monumente si statui

Statuia lui Andrei Muresanu din Bistrita (in Piata Centrala), in amintirea revolutionarului de la 1848, persoana marcanta a culturii romanesti, autorul versurilor actualului imn de stat al Romaniei („Desteapta-te romane”). Statuia poetului George Cosbuc din Bistrita (in parcul orasului).


Etnografie

Universul etnografic al acestei zone este de o varietate uimitoare, mergand de la arta populara (bogata si plina de fantezie) la tezaurul folcloric (extrem de divers) si la interesantele datini si obiceiuri ale satelor judetului. Din acest univers amintim cateva localitati: Bargau (covoare si olarit). Bistrita Bargaului (tesaturi si cusaturi multicolore). Ilva Mare (port cu numeroase cusaturi multicolore). Sant (numeroase case cu porti de piatra, adevarat muzeu de arta populara).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }