QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul BACAUJudetul BACAU

Informatii generale


Asezare: In partea de est a Romaniei, in mijlocul Moldovei, pe versantul rasaritean al Carpatilor Orientali, altitudinea maxima fiind data de vf.Grindasu-1.664 m, din Muntii Tarcau, iar cea minima, de 95 m in lunca Siretului.

Vecini; La nord: Judetul Neamt, la sud: Judetul Vrancea,la vest: Judetele Harghita si Covasna, la est: Judetul Vaslui.
Suprafata: 6.621 km2 (respectiv 2,8% din teritoriul tarii).

Populatie: 745.000 locuitori.


Orase

Bacau, resedinta de judet, cu 210.000 locuitori,situat la confluenta Bistritei cu Siretul, orasul nevrozelor si al nesfarsitelor ploi bacoviene, nu mai are azi acel cer de plumb obsedant din poezia lui Bacovia si nici aspectul de targ provincial plin de praf si uitare, ci a devenit o poarta deschisa catre noi frumuseti, o citadela de lumini si culori.

Alte orase:Buhusi, Comanesti, Darmanesti, Moinesti, Onesti, Slanic, Moldova, Targu Ocna.


Relieful

Este dispus in trepte, ce scad de la vest la est, cuprinzand culmi muntoase, puternic cutate (Muntii Vrancei la sud, Muntii Gosman (de 1.447m) si Muntii Tarcau (de 1.167 m), Oituz (de 1.167m), Berzunt (de 990 m), la nord, Muntii Ciuc la vest, Muntii Nemira la sud-vest, dealurile subcarpatice (Podisul Moldovei, de 400 - 500 m altitudine) si Depresiunea Tazlau-Casin (90 km), Depresiunea Comanesti, Lunca Siretului - treaptacea mai de jos si Podisul Barlad.


Clima

Prezinta o tranzitie gradata de la continentala pronuntata-in est, la cea continentala moderata-invest, variind in functie de treptele de relief (la munte si la dealuri e putin mai aspra decat in lunca), cu precipitatii variabile si vanturi dominante din nord, nord-vest. Temperatura medie anuala este de 8 - 90C, in ianuarie de -6 - -100C iar in iulie de 10 - 200C.


Cursurile de apa

Sunt reprezentate de principalul colector hidrografic Siretul, urmat de Trotus cu afluentii sai: Tazlau, Oituz, Casin, dar si de o parte a Bistritei.


Obiective turistice


Munti

Muntii Nemira, ascunsi in Carpatii Orientali, intre Muntii Ciucului si cei ai Vrancei, si plini de frumuseti naturale si monumente ale naturii cum ar fi: cheile si cascadele Doftanei, apa Barzautei(cu numeroase repezisuri si cascade), lacul Balatau, zone cu izvoare minerale (pe Valea Slanicului, pe Valea Oituzului si pe Valea Doftanei). Muntii Tarcau, cu existenta lor tacuta si demna, farmecul si maretia lor au fost descrise demari scriitori romani (Calistrat Hogas etc.).


Lacuri

Lacul Balatau, lac de baraj natural, monumental naturii , aflat la o altitudine de 530 m in Muntii Nemirei, (la 3 km de Salatruc), format in 1883 datorita alunecarilor de teren si ploilor puternice si prelungite din timpul verii. In prezent este foarte frecventat de pescari.Alte lacuri: Lacul de acumulare Poiana Uzului, la 520 m altitudine, Lacul Belci.


Rezervatii si monumente ale naturii

Parcul dendrologic Haghiac, pe valea Doftanei la 13 km nord-vest de Targu Ocna si 3 km vest de Doftana, rezervatie forestiera cecuprinde numeroase specii de plante, in special arbori: pinul Oriental, originar din China, Coreea, Japonia (intalnit foarte rar in Europa).Parcul de pe fostul Domeniu Ghica la Comanesti, parc de agrement care detine specii decorative foarte rare: paltinul de camp, molidul japonez, chiparosul de Sawara, platinul argintiu, artarul de Pensilvania.„Plaiurile si stancariile Nemirei”, aflate pe culmea principala a Muntelui Nemira, constituie o rezervatie naturala complexa unde cresc specii rare ca floarea de colt, iar in padurile de molid, in jurul izvoarelor: Tisa. Alte rezervatii si monumente ale naturii: Padurea Slanic Moldova, rezervatie forestiera de 571 ha, „Poiana Sarariei” in Targu Ocna, rezervatie botanica, Stejarul din Borzesti, arbore secular ocrotit de lege.
Statiuni turistice

Slanic Moldova (la 18 km sud-vest de Targu Ocna si la 84 km de Bacau), pe Valea Slanicului in Carpatii Rasariteni (la 530 m altitudine), o celebra statiune balneoclimaterica de importanta internationala („Perla Moldovei”), ce beneficiaza de variata bogatie a celor peste 20 de izvoare de ape minerale. Primele izvoare de aici au fost descoperite in 1801, iar valoarea terapeutica a apelor minerale de aici a fost confirmata prin numeroasele medalii de aur obtinute la diferite expozitii internationale, fiind comparate cu cele de la Karlovy-Vary, Aix-les-Bains. Regimul climatic este unul de tranzitie intre cel colinar si cel subalpin (cu veri nu prea calduroase si ierni blande).Vantul dominant este briza de munte, ce improspateaza atmosfera cu aerosoli rasinosi. Statiunea dispune de numeroase instalatii pentru tratament printre care: instalatii pentru cura interna cu ape minerale, instalatii pentru terapie respiratorie, instalatii pentru bai calde cu ape minerale, bazine pentru kinetoterapie, instalatii pentru electro si hidroterapie, sali de gimnastica medicala, mofete, cabinete pentru aplicatii de tratament cu Gerovital. Caile de acces: aeriene - cu avionul de la Bucuresti la Bacau si apoi cu auto, feroviare - gara Targu Ocna - Saline, pe linia Adjud - Ciceu, apoi cu autobuzul, rutiere - DN 12A de la Onesti sau de la Miercurea Ciuc, DN 11de la Bacau sau de la Brasov.


Vestigii istorice

Centrul tribal dac de la Poiana, mentionat cu numele de Piroboridava de catre Ptolemeu, (sec. Ii.Hr.) a fost o asezare infloritoare si a avut o cetate puternica. Alte vestigii istorice: Ruinele Curtii Domnesti de la Bacau (1481), urmele unei asezari dacice la Horgesti (sec. I i.Hr.-II d.Hr.), Ocnele romane dela Targu Ocna.


Edificii religioase

Biserica din Borzesti, ridicata de Stefan cel Mare (viteaz voievod care a facut vestita Tara Moldovei) in amintirea lui Gheorghita (1493), prietenul din copilarie al domnitorului, strapuns aici de sagetile tatarilor (dupa cum spune legenda). Manastirea Raducanu din Targu Ocna, construita de catre Radu Racovita (1664), detine sculptura si pictura de mare valoare artistica. Aicise afla mormantul lui Costache Negri (1812-1876), mare carturar si revolutionar patriot.Alte edificii religioase: Biserica „Precista” din Bacau, ridicata de Alexandru Voievod, fiul lui Stefan cel Mare (1490), Biserica in stil muntenescde la Casin (sec. XVII), construita de locuitorii veniti aici din Rucar si Dragoslavele, Biserica Radeana (1628), Manastirea Casin de la Casin (la16 km de Onesti), din 1655, Manastirea Ciolpani din Buhusi (sec. XII), Manastirea Runc din Buhusi(1457), Manastirea Tisa Silvestru din Secuieni(1723), Manastirea Bogdana din Stefan cel Mare (1670).Monumentul comemorativ de la Oituz, ridicat in amintirea luptelor purtate aici in primul razboi mondial, pasul Oituz fiind singurul punct in care trupele romane nu au cedat in cei doi ani de razboi (1916 - 1918).


Etnografie

Judetul Bacau este o zona etnografica care dispune de adevarate comori de arta populara ce poarta amprenta unei puternice originalitati. Principalele centre etnografice sunt: Brusturoasa (dulgherit, centru de tesaturi), Casin (dulgherit, tesaturi din in, canepa, lana), Oituz (centre de olarit si impletituri de alun), Salatruc (porti din lemn sculptat)


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }