QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Cadrul legislativ al turismului in Republica Peru

Cadrul legislativ al turismului in Republica Peru


Republica Peru reprezinta cea mai mare tara andina a Americii de Sud si are a treia suprafata ca intindere dupa Brazilia si Argentina.

Turismul in statul Peru s-a dezvoltat de la inceputul anilor 90 cand tara a beneficiat de stabilitate politica si o crestere economica precum si de investitii masive in infrastructura turistica.

Turismul este industria cu cea mai mare crestere la ora actuala avand o rata de crestere anuala de peste 25% raportat la ultimii 5 ani. Cele mai importante tari de resedinta a turistilor straini care au vizitat Peru sunt Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Franta, Germania, Argentina, Brazilia
Turismul este responsabil de strangerea a peste 7% din PIB-ul republicii iar ca orice domeniu al vietii economice este reglementat de legi si decrete.

Republica Peru nu are un minister al turismului de sine statator, activitatile din domeniul turismului sunt reglementate de Vice Ministerul Turismului, parte integrata a Ministerului Comertului Extern si al Turismului sau pe scurt MINCETUR.

Activitatile din cadrul Vice Ministerului Turismului au ca scop:

analizarea factorilor determinanti ai comportamentului turistic

imbunatatirea calitatii serviciilor turistice

promovarea si incurajarea investitiilor in turism

reglementarea de masuri de siguranta pentru turisti

incurajarea formarii continue pentru furnizorii de servicii turistice


Vice Ministerul Turismului are ca obiectiv asigurarea unui climat cat mai favorabil pentru investitii in acest sector prin eliminarea unui numar de inregistrari si documente si a unui tratament fiscal favorabil pentru investitorii din turism.

Un alt obiectiv major este imbunatatirea serviciilor turistice, pentru acest lucru au fost reglementate o serie de acte si regulamente pentru domeniile principale de activitate ca de exemplu regulamentul pentru agentiile de turism, regulamentul pentru spatiile de cazare sau regulamentul ghizilor montani.

Pentru siguranta turistilor si pentru asigurarea calitatii serviciilor turistice, Vice ministerul Turismului a creat Procuratura Provinciala pentru Turism pentru districtul metropolitan Lima. Acesta se ocupa cu solutionarea problemelor avute de catre turisti.


MINCETUR se ocupa si cu pregatirea personalului din turism in colaborare cu CENTROFUR (organismul care se ocupa cu pregatirea profesionala a adultilor) cursuri fiind organizate in principalele orase ale tarii si desfasurate pentru toate nivelurile de specializare.


Legea care reglementeaza activitatea turistica in statul Peru este legea cu numarul 29408 intrata in vigoare la data de 17.09.2009. Aceasta stipuleaza faptul ca turismul este un domeniu prioritar al economiei republicii Peru, obligativitatea aplicarii acesteia se rasfrange asupra intregii organizari administrative a statului respectiv guvernul national, guvernele regionale si guvernele locale.

Principiile dezvoltarii turistice, comform acestei legi sunt:

dezvoltarea sustenabila a turismului care trebuie sa includa integrarea patrimoniului cultural, natural si social si folosirea responsabila a resurselor turistice

reducerea discriminarii prin egalitatea de sanse si prin diversitatea culturala

sprijinirea investitiilor private ce conduc la creearea de noi locuri de munca si la cresterea calitatii serviciilor turistice precum si a calitatii folosirii resuselor turistice

descentralizarea. Dezvoltarea turismului implica participarea guverne-lor regionale si locale precum si a municipalitatilor locale.

Calitatea si competitivitatea serviciilor turistice Statul in colaborare cu diferitii actori din domeniul turistic trebuie sa promoveze calitatea si competitivitatea serviciilor turistice, trebuie sa sprijine dezvoltarea investitiilor pentru cresterea competitivitatii produselor turistice oferite turistilor precum si sa sprijine initiativa privata.

Cultura turistica Statul trebuie sa promoveze si sa sprijine conditiile ce permit dezvoltarea turistica dar fara a afecta cultura traditionala sau obiceiurile native ale populatieiConservarea. Dezvoltarea turismului nu trebuie sa afecteze nici sa distruga resursele naturale sau antropice ale tarii


Ministerul Comertului Exterior si al Turismului coordoneaza activitatea turstica prin intermediul unui organism interinstitutional denumit Comitetul Consultativ pentru Turism (CCT) acesta este un organism de coordonare a activitatii ministerului cu cea a sectorului privat si are urmatoarele functii:

- formuleaza recomandari despre actiunile, directiile de politica si normele juridice cu privire la activitatea turistica

- centralizeaza comunicatiile dintre sectorul public si cel privat pentru a realiza o politica comuna de dezvoltare a turismului

- propune regulamentul intern si modificarile acestuia Ministerului Turismului pentru aprobare

- propune actiuni pentru asigurarea sigurantei turistilor


Comitetul Consultativ pentru turism se va intruni atat in sesiuni ordinare cat si extraordinare prin convocare scrisa de catre presedintele comitetului. Sesiunile ordinare se desfasoara lunar iar cele extraordinare se pot desfasura oricand.

Membrii CCT pot sugera subiecte ce urmeaza a fi incluse pe ordinea de zi a sedintelor iar cvorumul pentru ca actele elaborate sa intre in vigoare este de doua treimi din numarul membrilor sai. Presedintele CCT are un vot decisive acesta fiind de fapt Viceministrul Turismului.


Legea generala a turismului stabileste si infiintarea unui registru national al resurselor turistice care contine o inventariere exacta, precisa si reala a tuturor resurselor turistice si ajuta la identificarea potentialului turistic al statului

Articolul 20 al legii 29408 precizeaza rolul MINCETUR in promovarea si dezvoltarea ofertei turistice a statului Peru, de asemenea promoveaza investitiile in turism prin acordarea unor facilitati fiscale si neobligativitatea platii impozitelor pe o perioada cuprinsa de la 3 la 5 ani.

Zonele prioritare pentru dezvoltarea turistica, comform aceleiasi legi sunt cele care abunda de resurse naturale si antropice, cum ar fii regiunile andine, leaganul civilizatiei inca precum si regiunile ecuatoriale unde se poate dezvolta cu precadere eco-turismul.

Toti turistii, indiferent daca sunt straini sau domestici, trebuie sa beneficieze de aceleasi servicii turistice precum si de aceeasi protectie.

Ministerul Comertului Exterior si Turismului promoveaza dezvoltarea unei oferte turistice bazate pe resursele umane competente, pentru aceasta impulsioneaza dezvoltarea invatamantului turistic bazat pe calitate si profesionalism.

Articolul 42 al aceleiasi legi reglementeaza promovarea turistica a ofertei statului Peru, promovare care intra in sarcina Comitetului Pentru Promovarea Turismului din Peru (PROMPERU) organismul national si international ce se ocupa cu promovarea planului strategic de turism al statului PeruArticolul 47 al legii 29408 precizeaza ca Ministerul Turismului si Comertului Exterior formuleaza politica dezvoltarii resurselor umane din turism pentru cresterea calitatii serviciilor turistice precum si cresterea gradului de ocupare a locurilor de munca din acest domeniu al economiei peruane. Se definesc si standardele de competenta a personalului din turism pentru a satisface intr-o maniera cat mai profesionista a cererilor din domeniul turismului.


Articolul 45 al Legii Generale a Turismului reglementeaza turismul social in Republica Peru, turism care cuprinde toate categoriile defavorizate ale populatiei: persoane cu dizabilitati, copii, elevi si studenti, indigeni si alte categorii ale populatiei care din motive economice, sociale sau culturale nu au access la servicii turistice.

Implementarea acestui program este coordonata de Ministerul Turismului si Comertului Exterior prin rezolutie speciala, in colaborare cu institutiile publice si private pentru a facilita accesul acestor categorii de populatie la servicii turistice de calitate.

Legea nr. 28529 din 29 mai 2005 reglementeaza statutul ghidului turistic in Republica Peru definind ghidul turistic ca persoana care potrivit atestarii sale poate asigura in bune conditii desfasurarea unui program turistic.

Atributiile gidului de turism sunt urmatoarele:

aduce la cunostiinta turistilor informatii despre traditiile, obiceiurile si ritualurile locurilor ce urmeaza a fi vizitate

supravegherea in permanenta a grupului de turisticontribuirea la conservarea si protejarea monumentelor arhitectonice, parcurilor si rezervatiilor naturale

asigurarea in bune conditii a serviciilor de cazare, de transport si de alimentatie pentru turisti

Drepturile ghidului de turism sunt urmatoarele:

access gratuit la muzee, monumente arhitecturale, rezervatii naturale si parcuri nationale

accesul la formare profesionala continuua

gratuitate la transport si la cazarea in unitatile de primire turistica

Obligatiile ghidului de turism sunt:

cunoasterea a cel putin unei limbi de circulatie internationala

asigurarea protectiei turistilor pe parcursul desfasurarii programului turistic

detinerea atestatului de calificare profesionala


In calitatea sa de tara mega-diversa Republica Peru reuneste conditiile pentru a promova si dezvolta intr-o maniera sustenabila turismul rural, ca parte a diversitatii ofertei turistice comform Planului National de Dezvoltare a Turismului

Majoritatea intreprinzatorilor din turism identifica oportunitati de afaceri in mediul rural, cu sprijinul autoritatilor locale si nationale. Aceste intreprinderi au aparut si s-au dezvoltat cu success in unele cazuri, cu insucces in altele in principal din cauza faptului ca au omis cateva principii de baza pentru dezvoltarea turistica.

Principalele elemente care vin impreuna sa furnizeze dovezi pentru dezvoltarea turismului in mediul rural sunt pe deoparte existenta unor spatii imense in acest mediu, cu resurse naturale si culturale foarte diversificate iar pe de alta parte reevaluarea si schimbarea preferintelor locuitorilor din mediul urban care din ce in ce mai mult incep sa manifeste un interes crescut pentru protejarea mediului natural si a culturii traditionale.

Dezvoltarea acestor tendinte a facut ca viata rurala, in versiunile sale diferite, sa se dezvolte astfel trasatura distincta a produselor turistice rurale este de a oferi turistului ocazia de a se bucura de mediul fizic si uman si pe cat posibil sa ofere acestuia posibilitatea de a participa la activitatile, traditiile si stilul de viata al oamenilor din aceea comunitate rurala.

Obiectivele turismului rural in Republica Peru sunt:

consolidarea capacitatii de planificare si de gestionare a resurselor naturale si antropice din mediul rural

promovarea participarii comunitatii locale, promovarea rolului femeii si a tinerilor

ocuparea fortei de munca in mediul rural si imbunatatirea veniturilor in randurile populatiei rurale

reducerea migratiei populatiei rurale catre mediul urban

promovarea si consolidarea identitatii nationale


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }