QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente transporturi

Porturile UkraineiPorturile Ukrainei


a) Portul Odessa este cel mai mare port comercial al Ukrainei. Localizare: 46 30' N si 30 46'E. Este situat pe coasta de NW a Marii Negre, in partea de SW a Golfului Odessa. Limitele portului: acvatoriul este delimitat la Sud de latitudinea 46 25'00" N de la linia coastei pana la intersectia cu meridianul de 30 54'00" E, longitudine ce constituie limita de Est; la Nord de paralelul de 46 32'00" N, pana la intersectia acesteia cu linia coastei, care reprezinta limita vestica a acvatoriului.Ancorajul in rada portului este prevazut in doua zone neadapostite numerotate astfel (harta):

Nr. 354 pentru nave de mare tonaj, tancuri petroliere si alte nave ce transporta marfuri periculoase;

Nr.355 pentru celelalte nave care asteapta intrarea in port in vederea operarii, bunkerarii, aprovizionarii sau efectuarii de mici reparatii.

Portul Odessa dispune de 38 dane de operare a diverselor marfuri, inclusiv ale terminalului petrolier, cu adancimi ale bazinelor portuare cuprinse intre 8 si 12 m. Este vizitat anual de circa 1200 nave.

Portul este deschis pentru navigatie in toate lunile anului, insa in iernile grele este necesara asistenta spargatoarelor de gheata incepand din a doua jumatate a lunii decembrie si pana in luna februarie.

Cresterea nivelului apei sau scaderii acestuia datorita vantului se inregistreaza numai la vanturi puternice si se situeaza in limitele de la 0,6 la 1 m. Variatii ale nivelului apei se pot observa si ca urmare a efectului de "seise", sub actiunea presiunii atmosferice si a vantului si pot dura de la de la cateva minute la citeva zile, avand un nivel maxim de 0,58 m.

Pilotajul in portul Odessa este obligatoriu.

Intrarea in portul Odessa este interzisa navelor care nu indeplinesc cerintele Conventiei Marpol 73/78, precum si tancurilor petroliere, navelor de transport gaze si produse chimice cu o vechime mai mare de 15 ani.

Dimensiunile maxime ale navelor care pot opera in port sunt: LOA (length overall = lungimea maxima) - 240 m, latime - 40 m, pescaj - 12 m. Remorcajul este obligatoriu pentru nave cu LOA>100 m.

Libera practica se acorda la acostare sau, uneori, la ancorare.

Pentru operare sunt folosite macarale de pana la 40 tf, precum si incarcatoare si macarale plutitoare de pana la 100 tf.

Informatiile pentru traficul portuar si semnalele de furtuna se transmit de catre "Odessa Port Control" pe canalele 14 si 16 VHF. Pentru operare in Portul Odessa si solicitarea serviciilor de pilotaj navele trebuie sa transmita un notice (o instiintare) la Odessa Radio cu 12 zile, 96 h, 24 h si 6 h inainte de intrarea in port.

Navele pot solicita orice reparatie la corp, punte si masini.


b) Portul Nicolayev este port maritim comercial situat la gura de varsare a raului Bug si in apropierea gurii de varsare a fluviului Nipru. Localizare: 46 56' N si 31 57' E.

Portul este deschis pentru navigatie in tot timpul anului, dar in timpul iernii, atunci cand se anunta gheturi, intrarea/iesirea in/din port este permisa in convoi sub escorta spargatoarelor de gheata. Gheturile apar in a doua jumatate a lunii decembrie si pot fi prezente pana in ultima jumatate a lunii martie.

O nava este considerata sosita la intrarea in rada interiora a portului. Timpul de stalii (Laytime) va incepe in conformitate cu uzul portului (Code of Customs of Nicolayev Commercial Sea Port).

Pilotajul in port si pe senal este obligatoriu pentru toate navele. Avizarile despre sosire si cererea de pilotaj vor fi facute cu 48 h, 24 h si 6 h inainte. De asemenea este necesar sa se transmita lungimea maxima a navei si pescajul. Pilotul se imbarca /debarca in zona de trafic a cercului cu centrul in punctul de latitudine 46 16' N si longitudine 30 57' E sau intr-un alt punct desemnat de Centrul de coordonare a traficului. Pentru ancoraj sunt stabilite doua zone in interiorul radei adapostite.

Navigatie pe senal este admisa numai pe timp de zi si trebuie avut in vedere ca adancimea sa este de 10,4 m, iar latimea de 100m.

Este permis accesul navelor avand pescajul de apa dulce de maximum 9,8 m si lungimea de 215 m. Este obligatoriu remorcajul pe senal pentru nave cu lungimea mai mare de 187 m, iar manevrele de acostare, plecare de la cheu si shifting se efectueaza numai cu asistenta de remorcaj.

Portul dispune de 12 dane de operare cu adancimi la dane de pana la 9,5 m. Operarea marfurilor se poate face cu macarale de pana la 40 tf sau cu macarale plutitoare de pana la 100 tf. In port se opereaza marfuri generale si in vrac. Capacitatea de depozitare este de 62000 t.

Portul are doua docuri uscate, iar navele care au nevoie de reparatii pot beneficia de orice tip de reparatie.


c) Portul Sevastopol

Localizare: 44 37' N si 33 32' E. Este situat pe coasta de SW a Peninsulei Crimeea si cuprinde portul comercial, portul de pescuit, baza navala de razboi si o serie de porturi mici.

Navigatia in port este deschisa tot timpul anului. Pilotajul este obligatoriu. Pilotul se imbarca la bordul navei comerciale cu 2 Mm inainte de intrare (latitudine 44 37'05" N, longitudine 33 27'08" E). Pe mare rea locul de imbarcare/debarcare a pilotului poate fi schimbat.

Ancorajul navelor se poate face in afara drumurilor de navigatie de la 1 Mm la 4Mm de coasta, intre paralele 44 36' N si 44 40'N, astfel:

-dupa harta nr 384 (adancimi de 13-33m)

-dupa harta nr 386 (adancimi de 70-82m)

-dupa harta nr 389 (adancimi de 50-64 m)

Intrarea in port este planificata cu 24 h inainte. Pe timpul noptii apropierea de port a navelor cu lungime mai mare de 120 m poate fi efectuata cu permisiunea Capitaniei portului. Navigatia pe senal se face cu o viteza de maximum 5 Nd, iar in acvatoriul portului cu maximum 9 Nd.

Dimensiunile maxime ale navelor sunt:

-la cheul de marfuri: pescajul 8,6m; lungimea:185m;

-la cheul de pasageri: pescajul 9,1 m, lungimea 200 m;

-la cheul tancurilor petroliere: pescajul 9,1m; lungimea 185 m;

Intrarea in port este aprobata cu 24 ore inainte. Cheul pentru operarea marfurilor este dotat cu cranice de 5 tf.

Orice tip de reparatii sunt posibile pt nave de pana la 40 000 tdw. Portul are un doc uscat pentru nave cu LOA de maximum 280 m.

d) In afara porturilor maritime de la Marea Neagra, Ukraina mai are 3 porturi maritimo-fluviale pe Dunare: Kilia si Izmail - pe bratul Chilia si portul Reni pe sectorul maritim al Dunarii, in apropierea varsarii raului Prut.

In portul Kilia pot opera nave cu pescajul maxim de 7 m, in portul Izmail cu pescajul de 7 m, cu exceptia Canalului Prorva unde pot intra nave cu un pescaj de 4-4,8 m, iar in Portul Reni pot intra nave de pana la 7,5 m pescaj.

Dintre porturile fluvial -maritime dunarene ale Ukrainei, cel mai mare este Reni, care cuprinde patru zone de operare a marfurilor:

-prima zona are 10 dane unde se opereaza o gama diversa de marfuri de import/export. Una din aceste dane este specializata pe transbordul de cereale.

-cea de-a doua zona cuprinde 15 dane unde sunt operate tevi, otel, echipamente industriale, containere, masa lemnoasa si tranzit de marfuri.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }