QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Principiile planului Schuman mai sunt de actualitate? Argumentati.





Principiile planului Schuman mai sunt de actualitate? Argumentati.


Cunoasterea foarte buna a principiilor Planului Schuman din curs.


Aceste principii mai sunt de actualitate in ceea ce priveste prioritatea integrarii economice in raport cu cea politica, precum si realizarea unei integrari sectoriale care sa conduca la o integrare economica totala. Aceste principii pot cunoaste o importanta revigorare in urma aderarii masive a statelor din Europa Centrala si Estica, state care urmeaza a se integra treptat in piata comuna.




Cu privire la Planul Schuman

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, proiectul francez a reprezentat un mod nou si constructiv, realist si pragmatic, de a organiza Europa, o sansa istorica pentru pacea durabila a batranului continent. Rezultatele sale imediate au constat in reconcilierea statelor europene, reorganizarea siderurgiei europene, dar mai ales, relansarea eforturilor de unificare europeana.

Un prim obiectiv al Planului Schuman si al intregii Europe dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost asigurarea unei paci durabile (acesta este si astazi un obiectiv al UE, doar ca amenintarile la adresa pacii sunt altele: polarizarea sociala, discrepantele de dezvoltare, terorismul, etc.).

Reconcilierea reala dintre statele europene[1] si dezvoltarea de interese comune reprezentau garantia necesara in acest sens (continua sa fie un obiectiv al UE, dar el se aplica mai ales in privinta statelor nou intrate in UE sau a statelor din Balcani, potentiale viitoare candidate la UE).

Prevenirea razboiului a fost conceputa prin cooperarea functionala dintre state, preponderent in domeniul economic, prin crearea de interese si implementarea de actiuni comune, in cadrul unei organizatii de integrare, supranationala. Pentru inceput, integrarea economica a fost sectoriala, in segmentul carbunelui si otelului, dat fiind rolul acestor materii prime in sustinerea unui razboi, dar si in dezvoltarea economica. Prin fuziunea intereselor Frantei, Germaniei si a celorlalte state europene care acceptau principiile Planului Schuman, razboiul va deveni 'nu doar inimaginabil, ci chiar imposibil' intre statele europene.



Planul Schuman a marcat o schimbare de optica esentiala in abordarea unitatii europene si a angajat-o definitiv pe calea comunitara. Pornind de la realitatile concrete ale Europei anilor 1950, Robert Schuman si Jean Monnet au preferat o metoda aparent modesta, dar realista si eficienta. Integrarea urma sa inceapa in domeniul economic, cel mai putin sensibil la inerentele sacrificari ale suveranitatii statale si viza doar un segment: carbunele si otelul. Pe de alta parte, necesitatile economice erau mult mai imediate si mai stringente in comparatie cu obiectivele politice. Unificarea economica constituia solutia ideala pentru consolidarea capacitatii economice si tehnice a statelor membre, in conditiile competitivitatii internationale.



Planul Schuman s-a remarcat prin pragmatism prudent si functionalism. El a urmarit crearea unei solidaritati de fapt. Experienta acumulata in promovarea ideii europene, dar si experienta istorica a statelor europene, au fost din plin valorificate. Popoarele europene nu erau inca pregatite pentru o federatie europeana, iar sentimentul national reprezenta o importanta componenta a culturii lor. Proiectele anterioare de federatii si confederatii esuasera. Totusi, constructia europeana devenise necesara si, mai ales, contextul intern si international era favorabil, accentuand importanta sa. Europa Occidentala isi pierduse dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pozitia centrala pe care o ocupase in mod constant in istoria universala. Emergenta celor doua superputeri mondiale, SUA si URSS, arunca in umbra Europa de Vest. Statele vest-europene, de regula de dimensiuni mici si mijlocii, aveau nevoie de o noua forma de cooperare politica si integrare economica, care sa le asigure un rol de prima marime pe scena politica internationala (situatie valabila si in prezent). Europa apuseana trebuia sa se adapteze mersului istoriei.



Atentie: principiile Planului Schuman nu si-au pastrat intregral actualitatea, intrucat societatea europeana a evoluat, iar in prezent sunt noi provocari la adresa constructiei comunitare. Dar, in linii generale, constructia comunitara din prezent functioneaza dupa aceleasi principii.





'Alaturarea natiunilor europene implica eliminarea vechii opozitii dintre Franta si Germania. Orice actiune intreprinsa trebuie sa aiba in vedere in primul rand aceste doua tari' (Declaratia lui Robert Schuman).





Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }