QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Principalele prevederi ale Acordului de Asociere al Romaniei la Uniunea Europeana
Principalele prevederi ale Acordului de Asociere  al Romaniei la Uniunea Europeana


Acordul de Asociere al Romaniei la Uniunea Europeana a luat in considerare legaturile traditionale intre tara noastra cu aceasta, precum si necesitatea de a intari aceste legaturi si de a stabili relatii durabile, bazate pe reciprocitate, care sa permita Romaniei sa ia parte la procesul de integrare europeana intarind si amplificand relatiile stabilite in trecut.

In Preambulul Acordului se mentioneaza faptul ca, acordul are in vedere vointa Uniunii de a acorda un sprijin decisiv pentru realizarea reformei si de a ajuta Romania sa faca fata consecintelor economice si sociale ale ajustarii structurale.
Obiectivele acestei asociere sunt urmatoarele:

sa asigure un cadru adecvat pentru dialogul politic intre parti, care sa permita dezvoltarea unor legaturi politice stranse;

sa promoveze dezvoltarea comertului, precum si relatiile economice armonioase intre parti, sprijinind astfel dezvoltarea economica a Romaniei;

sa asigure o baza pentru cooperarea economica, sociala, financiara si culturala;

sa sprijine eforturile Romaniei de dezvoltare a economie, de desavarsire a tranzitiei la o economie de piata si de consolidare a democratiei;

sa creeze institutii adecvate pentru a face fata efectiv demersului de asociere;

sa asigure un cadru pentru integrarea graduala a Romaniei in Comunitatile Europene.


In acest scop, Romania va actiona pentru indeplinirea conditiilor necesare.

Principiile generale ale asocierii se concretizeaza in :

aranjamentul partilor de a se abtine de la introducerea, pana la intrarea efectiva in vigoare a Acordului, a unor reglementari care s-ar afla in contradictie cu prevederile deja negociate;

asimetria in acordarea reciproca de concesii comerciale, concretizata in faptul ca ansamblul Comunitatii Europene isi va indeplini angajamentele cu precadere in prima parte a perioadei de tranzitie, in timp ce concesiile la care a convenit Romania vor fi puse in aplicare, in majoritate, in a doua parte a tranzitiei;

disponibilitatea partilor ca dupa intrarea in vigoare a Acordului sa procedeze la revederea perioadei si ameliorarea concesiilor reciproce, inclusiv la accelerarea calendarului de aplicare a acestora;

stabilirea, pentru realizarea asocierii, a unei perioade de tranzitie la maximum 10 ani, segmentata in doua etape egale si trecerea la a doua etapa sa se faca in urma examinarii prevederilor Acordului in prima etapa.

Realizarea primului obiectiv al Acordului - dialogul politic - va avea ca efect facilitarea integrarii depline a Romaniei la Uniunea Europeana, contribuind la apropierea pozitiilor partilor in probleme de securitate, intarirea securitatii si stabilitatea in intreaga Europa. Dialogul politic[1] va fi realizat prin proceduri si mecanisme specifice (intalniri la nivelul superior, canale diplomatice etc.).

Acordul de asociere prevede pentru realizarea obiectivului dezvoltarii comertului si a unor relatii economice armonioase intre parti, crearea unei zone de comert liber, specificandu-se conditiile de implementare a acestui obiectiv pe grupe de produse (industriale, agricole, produse piscicole).

Referitor la produsele industriale s-au prevazut conditiile obligatorii atat pentru Romania cat si pentru tarile comunitare privind taxele vamale pentru produsele exportate de Romania si cele importate din Uniunea Europeana, taxele vamale fiind consemnate in anexele acordului.

Pentru reducerea taxelor vamale la produsele exportate de Romania si pentru cele importate au fost prevazute termene fixe, ajungandu-se la abolirea totala a acestora.

In ceea ce priveste produsele agricole de baza, Uniunea urma sa elimine restrictiile cantitative la importul produselor agricole originare din Romania, iar Romania sa elimine restrictiile cantitative la importul produselor agricole originare din Uniune. De asemenea, tinand cont de necesitatea unei armonizari crescande intre politicile agricole ale celor doua parti, ambele parti fiind de acord cu unele consultari regulate, in cadrul Consiliului de Asociere cu privire la strategia si modalitatile de aplicare a politicilor lor.Prevederi asemanatoare au fost mentionate si pentru produsele piscicole originare din Romania si Uniune, care sunt supuse reglementarii C.E.E. privind organizarea comuna a pietei in sectorul produselor piscicole.


Un capitol special in Acordul de Asociere al Romaniei la Uniunea Europeana este consacrat unor prevederi comune care se aplica comertului cu toate produsele, exceptand cazurile cand se stipuleaza altfel in acord sau in protocoale adiacente acestuia.

Cele mai importante din prevederile comune se refereau la faptul ca odata cu intrarea in vigoare a acordului in comertul dintre cele doua parti nu vor fi introduse noi taxe vamale la import sau la export sau taxe cu efect echivalent, iar cele care se aplica nu vor fi majorate.

Acordul prevede de asemenea masuri adecvate impotriva incalcarii intelegerii asumate pentru fiecare parte semnatara, precum si necesitatea de a ajusta progresiv orice monopol de stat cu caracter comercial astfel incat sa se asigure ca, pana la sfarsitul celui de-al cincilea an de la intrarea in vigoare a acordului sa nu mai existe nici o discriminare intre cetatenii Romaniei si ai statelor membre, referitoare la conditiile in care marfurile se achizitioneaza si se comercializeaza. Consiliul de Asociere este organul ce va fi informat in legatura cu masurile adoptate pentru punerea in aplicare a acestui obiectiv.

In acord au fost stipulate de asemenea si realizarea cooperarii economice, sociale, financiare si culturale. In acest sens se acorda inlesniri privind dreptul la munca, mobilitatea fortei de munca si mai ales un tratament nu mai putin favorabil decat al propriilor cetateni si companii comunitare ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei. Aceste inlesniri se refera la activitatile economice, care includ in special activitati cu caracter industrial, activitati cu caracter comercial, meserii si activitati ale liberilor profesionisti, activitati bancare etc.

In domeniul cooperarii financiare, s-a prevazut ca Romania sa beneficieze de asistenta financiara, fiind detaliate toate formulele, sursele de acoperire si conditiile in care se acorda si cum se gestioneaza acestea.

In domeniul cooperarii culturale s-a convenit ca acestea sa se desfasoare in unele domenii ca: schimbul necomercial de opere de arta si artisti; traduceri libere, conservarea si restructurarea monumentelor; pregatirea personalului de specialitate; organizarea evenimentelor culturale de orientare europeana.

Referitor la realizarea obiectivului privind cooperarea economica, in acord au fost inscrise o serie de mentiuni de natura sa permita cresterea eficientei economice a Romaniei. In acest context o atentie deosebita s-a acordat masurilor privind partile, capitalul, concurenta si altor prevederi cu caracter economic, a caror respectare este de natura sa apropie momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Armonizarea legislatiei prezente si viitoare a Romaniei cu cea a Uniunii Europene este considerata de cele doua parti ca o conditie importanta a integrarii tarii noastre in structurile comunitare. Partile si-au propus sa creeze masuri prin care Romania si Uniunea stabilesc relatii de cooperare economica menite sa contribuie la dezvoltarea Romaniei si la cresterea potentialului sau, cooperare care va intari legaturile economice existente. Masurile de cooperare se refera la cooperarea industriala, promovarea si protectia investitiilor, standardele agroalimentare si aprecierea conformitatilor lor, cooperarea in stiinta si tehnologie, invatamantul si pregatirea profesionala, agricultura si sectorul agroindustrial, energia, cooperarea in sectorul nuclear, mediul inconjurator, transporturi, telecomunicatii, servicii postale, servicii bancare etc.

Acordul propune infiintarea unui Consiliului de Asociere care supravegheaza realizarea celor prevazute, consiliu care se intruneste la nivel ministerial o data pe an si ori de cate ori este nevoie si care are drept sa ia decizii, obligatorii pentru parti. Totodata acordul prevede si infiintarea unui Consiliului Parlamentar de Asociere care cuprinde membrii Parlamentului Romaniei si ai Parlamentului European, comitet care se intruneste la intervale stabilite de el insusi pentru schimb de idei.

Acordul de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana a fost incheiat pe o perioada nelimitata, fiecare parte putandu-l insa denunta prin modificare catre cealalta parte, el incetandu-si aplicabilitatea la sase luni dupa data unei asemenea notificari.

Semnarea si aplicarea acestui acord constituie unul dintre cele mai importante momente ale perioadei de tranzitie la economia de piata. El constituie inceputul unei noi etape in ceea ce priveste relatiile noastre cu Uniunea Europeana si crearea cadrului institutional pentru integrarea economica graduala.

Incepand cu intrarea in vigoare a acordului, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a dobandit coordonate tot mai precise, evolutia in plan economic si politic avand caracteristicile unui proces orientat, coordonat si etapizat, in care ambii parteneri se angajeaza in realizarea unor pasi concreti.
Coord. Nicolae Suta „Comert international si politici comerciale contemporane”, Editura Eficient, Bucuresti, 2000, p. 495-502
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }