QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Orientarea geografica a volumului comercial al romaniei la uniunea europeana
ORIENTAREA GEOGRAFICA A VOLUMULUI COMERCIAL AL ROMANIEI LA UNIUNEA EUROPEANA

Din punct de vedere geografic, comertul exterior romanesc cu Uniunea Europeana s-a caracterizat printr-o maxima diversificare, fiind totodata extrem de variat si neuniform. In anii limita ai perioadei studiate ponderile detinute de tarile Uniunii Europene care efectuau comert cu Romania s-au schimbat, dar nu atat de mult incat sa modifice fundamental configuratia geografica a schimburilor noastre comerciale externe. Din randul tarilor membre ale Uniunii Europene, cea mai mare parte a relatiilor comerciale ale tarii noastre se deruleaza cu Italia, Germania, Franta si Marea Britanie. In comertul exterior romanesc cu Uniunea Europeana, exporturile noastre cu aceste tari detin o pondere covarsitoare: in 1992 de 69,89%, in 1997 de 80,23% si in 2002 de 80,43%.

In anul 1992, cele mai multe exporturi ale Romaniei au fost directionate catre Germania, care s-a situat pe locul intai cu o pondere de 31,20%, in 1997, aceasta fiind devansata de Italia (34,45%) care si-a mentinut pozitia de ordinul I si in anul 2002 cu un procent de 37,20%. Pana in 1997, cand a devansat Germania care detinea o pondere de 29,76%, Italia se situa pe locul doi cu 17,26% din comertul nostru exterior.
Franta si Marea Britanie si-au mentinut constant pozitiile de ordinul III si IV in cei trei ani mentionati. Astfel, exporturile Romaniei catre Franta nu au cunoscut o evolutie evidenta, variatiile fiind foarte mici: in 1992 11,14%, in 1997 9,75% si in 2002 11,34%. In schimb, Marea Britanie fluctueaza de la 10,29% in 1992, la 6,27% in 1997, ajungand la 8,64% in 2002 (vezi tabelul nr.8).

Cele mai putine exporturi au fost orientate catre Lxemburg, Finlanda, Portugalia si Danemarca.Tabel nr. 8

Ponderea exportului Romaniei in tarile Uniunii Europene

in%-

Tara
Austria
Belgia
Danemarca
Franta
Finlanda
Germania
Grecia
Irlanda
Italia
Luxemburg
Olanda


Portugalia
M. Britanie
Spania
Suedia
Total
Sursa: Calculat dupa Anuarele Statistice ale Romaniei pe anii 1996 si 2001 si

Buletinul Statistic de Comert Exterior nr. 12/2002.In 2002, cel mai mare volum al exportului romanesc s-a indreptat catre Italia (3460,7 milioane dolari SUA), urmata de Germania cu 2162,8 milioane dolari SUA si Franta cu 1055,2 milioane dolari SUA (situatie relevata din punct de vedere procentual si de graficul . ). Principalele marfuri exportate in Italia au fost: articole si accesorii de imbracaminte, incaltaminte, produse din fonta si otel, produse laminate plate, aluminiu, motoare si generatoare electrice, mobilier; in Germania: articole de imbracaminte, mobila, parti si accesorii de autovehicule,lemn si panouri fibrolemnoase, incaltaminte, obiecte din sticla etc., iar in Franta: produse petroliere, articole si accesorii de imbracaminte, incaltaminte, tevi, conducte si profile tubulare, aluminiu, mobila etc.


In ceea ce priveste importurile romanesti in perioada 1992-2002, acestea au provenit din aproape toate tarile Uniunii Europene, insa participarea fiecareia dintre ele la acest flux comercial a fost extrem de inegala. Principalele tari de provenienta ale importurilor Romaniei au fost Germania, Italia, Franta si Marea Britanie. Ponderea lor in totalul importurilor romanesti din Uniunea Europeana se ridica in 1992 la 76,45%, in 1997 la 78,86%, coborand usor in 2002 la 78,32%. Primul loc l-a ocupat Germania in anii 1992 si 1997 cu o pondere de 31,96%, respectiv 31,25%, loc pe care in 2002 il cedeaza Italiei a carei pondere a atins 35,42%. Franta si Marea Britanie s-au situat pe locurile III si IV, astfel: Franta cu ponderi de 18,38%, 10,94% si 10,93%, iar Marea Britanie de 7,27%, 6,55% si 6,54 % (vezi tabelul 9).


Tabelul 9

Ponderea importului Romaniei in tarile Uniunii Europene

- in %-

Tara
Austria
Belgia
Danemarca
Franta
Finlanda
Germania


Grecia
Irlanda
Italia
Luxemburg
Olanda
Portugalia
M. Britanie
Spania
Suedia
Total

Sursa: Calculat dupa Anuarele Statistice ale Romaniei pe anii 1996 si 2001 si

Buletinul Statistic de Comert Exterior nr. 12/2002.In anul 2002, cele mai mari valori le-au detinut importurile romanesti provenind din Italia (3692,7 milioane dolari SUA), Germania (2650,9 milioane dolari SUA) si Franta (1139,4 milioane dolari SUA). Aceasta ierarhizare a tarilor de provenienta a importurilor romanesti, insa din punct de vedere al ponderii detinute in total import, situatia este relevata si de graficul alaturat. Principalele marfuri importate din Italia au fost: produse petroliere, medicamente, polimeri de etilena, policlorura de vinil, tesaturi din lana, bumbac si din fibre sintetice, accesorii de imbracaminte confectionate, bare si profile de aluminiu, aparate si instrumente optice etc., din Germania: instrumente si aparate pentru analize fizice si chimice, tractoare, autovehicule speciale, aparate electrice pentru telefonie, accesorii de imbracaminte, tesaturi din fire artificiale, branzeturi etc., iar din Franta: aparate de emisie pentru telefonie, aparate electrice pentru telefonie, transformatoare electrice, masini pentru prelucrarea cauciucului, fire sintetice, medicamente, uleiuri de motoare etc. Cele mai mici importuri, in 2002, au provenit din Luxemburg (6,3 milioane dolari SUA), Portugalia (49 milioane dolari SUA) si Finlanda (54,7 milioane dolari SUA).

Concluzionand, se poate afirma ca incepand din 1997, comertul exterior al Romaniei a atins o stabilitate geografica substantiala pe relatia UE, tara noastra orientandu-si schimburile comerciale externe in functie de conjunctura economica existenta pe pietele mondiale. Desi comertul exterior romanesc cu Uniunea Europeana este stabil geografic, el se incadreaza intr-un context mai putin favorabil intrucat se efectueaza pe o baza ineficienta, in special datorita deficitului de productivitate fata de principalii parteneri comerciali europeni, cat si datorita devansarii permanente a exporturilor de catre importatori. Pentru corectarea acestor deficiente se impune ca ajustarea geografica sa fie insotita si de o schimbare adecvata in structura bunurilor si serviciilor exportate.
Buletinul Statistic de Comert Exterior nr. 12/2002.

Bianca Pauna, Catalin Pauna, Comertul exterior al Romaniei evolutii recente si un diagnostic structural, Oeconomica, nr. 1/2001.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }