QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Izvoare ale dreptului comunitarIzvoare ale dreptului comunitar

Prin Tratatele constitutive statele membre au urmarit sa creeze intre ele atat o uniune cat mai stransa economic si politic dar si o ordine proprie de drept integrata in sistemul juridic al statelor membre.

Existenta unui sistem propriu dotat cu puteri publice asemanatoare oricarui sistem national, a unui sistem de norme diverse si ierarhizate precum si a organelor proprii ce vegheaza la realizarea si respectarea dreptului comunitar au permis Curtii Europene de Justitie sa statueze ca Uniunea Europeana dispune de propria ordine de drept si jurisdictie[1].
Prin trasaturile generale care o particularizeaza - este o ordine de drept interna si o ordine de drept integrata in sistemul juridic al statelor membre - ordinea de drept comunitara se deosebeste in chip fundamental de ordinea de drept internationala care se bazeaza pe relatiile dintre state si cooperarea acestora.

Ordinea de drept comunitara - intocmai ca orice ordine de drept intern - rezulta din diferentierea normelor in raport de izvorul lor formal si din ierarhizarea normelor in raport de autoritatea ce le-a fost conferita. Folosind drept criterii diferentierea normelor in raport de izvorul lor formal si ierarhizarea normelor in raport de autoritatea conferita, dreptul comunitar se poate imparti in patru categorii: dreptul comunitar originar, dreptul comunitar derivat, dreptul comunitar complementar si dreptul comunitar jurisprudential.


#n decizia data in cazul Costa vs ENEL se arata ca reglementarile cuprinse in Tratatul de la Roma constituie o sursa independenta si originala de drept a carei aplicare nu poate fi impiedicata de considerente ridicate de dreptul national fara ca insasi baza legala a Comunitatii Europene sa fie pusa sub semnul intrebarii. A se vedea C. Leicu, op. cit., p. 39.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }