QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente stiinte politice

Cooperarea economica NATOCooperarea economica NATO


Cooperarea economica in cadrul Aliantei se realizeaza in baza Art. 2 al Tratatului Atlanticului de Nord, care prevede ca partile "vor incerca sa elimine orice dezacord in politicile lor economice cu caracter international si vor incuraja colaborarea economica intre ele" . Comitetul economic al NATO, creat pentru a incuraja cooperarea in acest domeniu, este singurul forum al Aliantei destinat exclusiv consultarilor cu privire la dezvoltarile economice avand o influenta directa asupra politicii de securitate. Analizele si evaluarile comune ale acestor evolutii reprezinta elemente cheie ale coordonarii planurilor privind apararea Aliantei. Ele se refera la probleme precum, compararea cheltuielilor militare, evolutia industriei de aparare, resursele alocate pentru materializarea planurilor de aparare si garantarea investitiilor rentabile in domeniul economiei nationale.Cooperarea economica in sanul Aliantei pleaca de la principiul potrivit caruia cooperarea economica si conflictul economic sunt ireconciliabile. Tarile membre NATO trebuie deci, atat in domeniul economic cat si cel politic, sa colaboreze in mod activ si sa fie dispuse sa se consulte asupra unor subiecte de interes comun in momentul in care devin constiente de comunitatea lor de interese. Statele membre nu ignora ca scopurile si principiile art.2 al Tratatului sunt, in multe privinte, urmarite si puse in practica de alte organizatii si de catre acele instante internationale pentru care cooperarea economica constituie vocatia primordiala. Prin urmare NATO incurajeaza colaborarea intre membrii sai, de fiecare data cand apar probleme economice care prezinta un interes special pentru Alianta. Mai este cazul problemelor care au implicatii asupra securitatii si apararii. Alianta reprezinta astfel un forum care discuta aspectele diferite dar independente referitoare la probleme politice, militare si economice. Ea ofera in acelasi timp modalitatea de a initia actiuni specifice in domeniul economic cu scopul de a salvgarda interesele comune ale aliatilor.

In virtutea intereselor sale globale in materie de securitate si respectand evolutia prioritatilor sale, Alianta trebuie sa examineze o gama mare de probleme economice, unde se vor studia cheltuielile de aparare si tendintele bugetare din acest domeniu, fenomenul de restructurare a industriilor de aparare, tendintele cu privire la utilizarea in industria de aparare, precum si perspectivele privind cheltuielile de aparare, modul de abordare al acestora si influentele acestora asupra dimensiunii si structurii fortelor armate.

In concordanta cu Planul de lucru aprobat, activitatile desfasurate in sfera economica a cooperarii NATO cu tarile partenere s-au concentrat pe aspectele de securitate ale dezvoltarii economice, incluzand bugetele si cheltuielile de aparare precum si relatiile lor cu economia si restructurarea industriei de aparare. De asemenea, problemele economice ale apararii ocupa un loc important in Planul de Actiune al Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic pentru 1998-2000, publicat in ianuarie 1998. Planul de Actiune mentioneaza, in special, urmatoarele teme[2]:

- Gestionarea resurselor in materie de cheltuieli de aparare;

- Transparenta planificarii apararii si bugetelor;

- Trecerea de la armate bazate pe conscriptii la armate profesionalizate;

- Inchiderea bazelor militare;

- Restructurarea industriilor de aparare, inclusiv privatizarea lor.

Intre tarile aliate si statele partenere are loc deja un dialog fructuos cu privire la bugetele de aparare si la unele probleme, cum ar fi, formularea bugetelor de aparare, analizele costurilor si avantajelor reducerilor operate in sectorul apararii, planificarea si gestionarea programelor nationale de aparare, supravegherea la nivel legislativ a bugetelor de aparare, aspectele economice ale armatelor bazate pe conscriptie / in armatele profesioniste, precum si rolul sectorului privat in domeniul apararii. Aspectele economice privind bugetele si cheltuielile de aparare vor ramane elemente fundamentale ale cooperarii dintre NATO si tarile partenere. In acest context, eforturile pe care tarile NATO le depun pentru a aplica criterii economice in cazul gestionarii bugetelor de aparare, ar trebui sa prezinte un interes special. Tarile NATO de exemplu, isi comunica experientele in domeniile urmatoare:

- principii noi de gestionare, rezultate din acelea din sectorul comercial si care vizeaza crearea unor agentii de aparare insarcinate sa asigure bunuri si servicii in limitele unui buget dat;

- extinderea concurentei la serviciile de aparare, sub forma unor studii de piata si finantari externe;

- imbunatatirea metodelor de limitare a costurilor si reexaminarea prioritatilor in contextul unei reduceri a resurselor alocate.

Cooperarea economica este la fel de importanta in contextul restructurarii industriei de aparare. Conversia acestei industrii reprezinta unul din domeniile specifice de interes reciproc pentru consultari si cooperarea intre NATO si Rusia, pe de o parte, si intre NATO si Ucraina, pe de alta parte.

Spre deosebire de institutiile financiare specializate, NATO nu are mandatul sau resursele necesare pentru a finanta programele speciale de cooperare economica. Cu toate acestea, Alianta incearca sa promoveze dialogul si schimburile de date cu privire la experienta cu expertii din tarile partenere insarcinati cu gestionarea procesului de restructurare. Incurajarea acestui tip de cooperare demonstreaza clar, din ce in ce mai mult, ca nu exista un model unic pentru restructurarea industriilor de aparare. Chiar daca exista unele probleme si provocari comune, fiecare tara are interesul de a respecta directiile care ii sunt specifice, tinand seama de mediul sau politic, social si economic. Pentru a intelege mai bine acest dualism si a trage concluziile potrivite, accentul cade in special pe analiza informatiilor practice cu privire la experienta din domeniul restructurarii apararii. Aceasta parte a activitatilor cuprinde studii de caz individuale si are la baza experienta unor numeroase agentii competente in domeniu ale administratiilor nationale si serviciile privind gestionarea societatilor private si publice, precum si a autoritatilor locale si regionale. Ea permite de asemenea sa fie luate in calcul dimensiunile sectoriale si regionale ale restructurarii apararii.

Cooperarea in acest domeniu se va baza in continuare pe aspectele practice ale restructurarii si adaptarii industriilor de aparare, tinand seama de diferentele regionale. La modul general, evolutia apararii, precum si reactia ofertei prin restructurari industriale si consecintele economice ale acestora din urma trebuie sa fie urmarite indeaproape. De altfel, industriile de aparare si-au pierdut caracterul particular si sunt din ce in ce mai mult obligate sa se adapteze cerintelor fortelor pietei. Este deci necesara analiza efectelor privatizarii intreprinderilor pentru aparare asupra economiei.

Aspectele de securitate ale evolutiilor economice sunt examinate in cadrul unui Colocviu anual al NATO si a altor seminarii si ateliere. Colocviul economic beneficiaza de participarea expertilor din sfera afacerilor, universitatilor si administratiilor nationale si internationale si serveste drept baza pentru schimburile de idei si experienta in domeniul economic. Printre temele care au fost recent studiate figureaza dimensiunea sociala si umana a evolutiei si a reformelor economice in tarile partenere la cooperare, stadiul de avansare al acestor reforme, implicatiile lor asupra securitatii, oportunitatile si constrangerile care apar in legatura cu acestea, precum si privatizarea in tarile partenere.
Prof. univ. Dr. Dumitru Mazilu, "Drept International Public", Bucuresti 2002, Vol. II


Constantin Poenaru , " NATO la 50 de ani" in RRDU, nr.2/1999

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }