QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Consiliul EuropeiConsiliul Europei[1]


Consiliul Europei a fost creat la 05.05.1949 prin semnarea Statutului sau la Londra , initial de 10 state (Belgia, Olanda, Luxembueg, Franta, Danemarca, Irlanda, Italia, Anglia, Norvegia, Suedia), in prezent Consiliul are 47 de state membre. Este o organizatie de promovare a unitatii europene. Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg.Conform art.1 din Statut scopul principal al Consiliului consta in realizarea unei unitati mai stranse intre membrii sai pentru promovarea principiilor care constituie patrimoniul lor comun.

Principiile Consiliului Europei sunt:

 • Apararea si intarirea democratiei pluraliste;
 • Garantarea drepturilor si libertatilor omului;
 • Stabilirea unor solutii comune pentru problemele sociale;
 • Punerea in valoare a identitatii culturale europene.

Romania este membra a Consiliului Europei din 1993.[3]

Ultima tara care a aderat la Consiliul Europei a fost Muntenegro la 11.05.2007.

Pe langa Consiliul Europei functioneaza Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), care din 1998 are caracter permanent.

Organele Consiliului Europei sunt:

 • Comitetul Ministrilor;
 • Adunarea Parlamentara;
 • Congresul Puterilor Locale si Regionale din Europa;
 • Secretariatul;
 • Conferintele ministeriale de specialitate;
 • Comisarul pentru drepturile omului;
 • Curtea de Justitie Europeana a Drepturilor Omului.

Comitetul Ministrilor, format din ministrii de externe din fiecare stat membru, este organul

competent sa actioneze in numele organizatiei, avand ca atributii principale: incheierea de conventii; emiterea de recomandari catre guvernele statelor membre; decide cu efect obligatoriu in problemele

interne si de organizare si contribuie la executarea hotararilor judecatoresti ale Curtii de Justitie Europene a Drepturilor Omului. Deciziile cu caracter definitiv ale consiliului Europei imbraca de multe ori forma unor rezolutii.

Adunarea Parlamentara reprezinta organul deliberativ si este format din reprezentantii parlamentelor nationale ale statelor membre, marimea delegatiei fiecarui parlament variind in functie de dimensiunile teritoriului, populatiei si contributiei statului respectiv la bugetul organizatiei internationale. Adunarea adopta patru categorii de texte: recomandari, rezolutii, avize si directive.

Congresul Puterilor Locale si Regionale din Europa (14.01.1994) functioneaza cu 2 camere in sesiune anuala de o saptamana la Strasbourg, ca organism consultativ, reprezentativ pentru colectivitatile locale si regionale.

Secretariatul in frunte cu un Secretar general si un Secretar general adjunct, numiti de Adunarea Parlamentara, functioneaza ca organ de asistenta, esentialmente de natura tehnica si administrativa.

Comisarul pentru drepturile omului (1999) are ca misiune monitorizarea respectarii drepturilor fundamentale ale omului, promovarea informatiilor si educatiei, asistarea statelor membre in acest domeniu, facilitarea activitatii ombudsmanilor nationali. Comisarul isi exercita functia independent si nepartinitor, fara a avea posibilitatea de a introduce plangeri la CJEDO.

Curtea de Justitie Europeana a Drepturilor Omului este un organ infiintat prin CEDO si a dobandit statutul de organ jurisdictional independent prin Protocolul nr.11 din 1994 la CEDO. In anul 2006 Romania era pe locul 4 la numarul de plangeri depuse de catre cetatenii proprii impotriva hotararilor adoptate de instantele judecatoresti nationale, iar in 2007 trece pe locul 2 dupa Rusia.In 10.05.1990 a fost creat la Venetia un organism consultativ alcatuit din experti in drept international si constitutional: Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept. Comisia a fost creata sa contribuie la dezvoltarea institutiilor democratice prin recomandari de imbunatatire a constitutiilor nationale si a legilor de baza.

Consiliul Europei are o activitate foarte bogata, cuprinzand problemele majore ale relatiilor internationale, cum sunt:

 • Conceptul si practica democratiei parlamentare;
 • Protectia internationala a drepturilor omului si, in acest cadru, protectia minoritatilor nationale.
 • Problemele terorismului international si rezolvarii pasnice a diferendelor internationale;
 • Protectia mediului;           

In afara rezolutiilor cu valoare de recomandare adoptate de organele Consiliului se remarca cele circa 200 de conventii, de ex.: Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale (1950) si cele 12 Protocoale aditionale, Carta sociala europeana (1961), Conventia europeana privind cetatenia (1997), Conventia privind protectia vietii salbatice si a habitatelor naturale din Europa (1979).
Dumitra Popescu, op.cit., pag. 229-230

Statutul a intrat in vigoare la 03.08.1949

Legea nr. 64/04.10.1993 pentru aderarea Romaniei la Statutul Consiliului Europei, publicata in M.Of. al Romaniei, Partea I, nr.238 din 04.10.1993

Gyula Fabian, op.cit., pag.19-20

Protocolul a intrat in vigoare la 01.11.1998, iar instanta si-a inceput activitatea din 01.11.1999

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }