QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Comparati procedura legislativa nationala cu cea comunitara
Comparati procedura legislativa nationala cu cea comunitara


Procesul decizional comunitar pastreaza principalele momente dintr-o procedura legislativa nationala, respectiv propunerea sau initiativa legislativa, dezbaterile si adoptarea actului normativ. Procedura comunitara se caracterizeaza prin implicarea mai multor institutii, inclusiv Comitetul Economic si Social si Comitetul Regiunilor, cu rol consultativ.

Comparatia trebuie realizata din urmatoarele trei perspective:


1. Cine are initiativa legislativa in dreptul intern si cine este titularul acestei initiative in dreptul comunitar?


2. Cine detine puterea decizionala in cele doua sisteme juridice?


Aspectul care se degaja, foarte important, este diferentierea in privinta titularului puterii decizionale:◊ Parlamentul in sistemul intern (ales prin sufragiu direct)

◊ Consiliul de ministri in sistemul europen  (format din ministrii afacerilor externe ai statelor membre, deci din reprezentanti ai guvernelor nationale, nu din parlamentari alesi)
3. Care sunt organele care sunt consultate in procesul decizional?


3. Cum se executa? Atentie: Parlamentele statelor membre pot avea calitatea de executanti ai dreptului comunitar in cazul directivelor.


Informatiile se gasesc in cursul de drept constitutional si in cursul de drept comunitar.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }