QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Comitetul regiunilor
COMITETUL REGIUNILOR


Creat prin Tratatul de la Maastricht si functional din 1994, Comitetul Regiunilor (CR) este o institutie consultativa si reprezentare a colectivitatilor locale si regionale ale Uniunii Europene, care pot astfel participa la elaborarea politicilor comunitare.

Functii:

- Comisia Europeana, Consiliul UE si Parlamentul European au obligatia de a consulta Comitetul Regiunilor in domenii de competenta colectivitatilor locale si regionale: educatia si tineretul, cultura, sanatatea publica, transporturi, telecomunicatii si energie, politica regionala (Fondurile structurale), cooperare transfrontaliera, mediul inconjurator etc.
- Comitetul are rolul de a veghea la aplicarea principiului de subsidiaritate, conform caruia deciziile trebuie luate la nivelul autoritatilor publice cel mai aproape de cetateni.

Componenta: Comitetul Regiunilor are 344 de membri. Fiecare stat are un anumit numar de membri, functie de populatia sa. Impartirea numarului de reprezentanti pe state este aceeasi ca si la CESE. Membrii sunt numiti pentru o perioada de patru ani, cu posibilitatea de reinnoire a

mandatului, de catre Consiliul Uniunii Europene, in exclusivitate pe baza propunerilor venite din partea Statelor Membre. Cu toate acestea, activitatea lor trebuie insa sa fie independenta din punct de vedere politic. Membrii

Comitetului Regiunilor trebuie sa detina un mandat in autoritatile pe care le reprezinta sau trebuie sa fie raspunzatori politic fata de acestea. Astfel, membrii CR sunt presedinti ai regiunilor, parlamentari, consilieri locali, primari ai marilor orase etc.

Presedintele este ales pentru doi ani de catre membrii Comitetul Regiunilor, reuniti in plen34.Organizare: Comitetul Regiunilor se reuneste in plen de cinci ori pe an, cadru in care adopta avizele adresate institutiilor UE. Aceste avize sunt publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. In afara sesiunilor plenare, activitatea Comitetului Regiunilor se desfasoara in sase comisii permanente:

- Comisia pentru Politica de Coeziune Teritoriala (COTER);

- Comisia pentru Politica Economica si Sociala (ECOS);

- Comisia pentru Dezvoltare Durabila (DEVE);

- Comisia pentru Cultura si Educatie (EDUC);

- Comisia pentru Afaceri Constitutionale si Guvernare Europeana (CONST);

- Comisia pentru Relatii Externe (RELEX).

Sediul Comitetului Regiunilor este la Bruxelles.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }