QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Banca europeana de investitii (bei)

BANCA EUROPEANA DE INVESTITII (BEI)


Infiintata in 1958, in baza Tratatului de la Roma, Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda imprumuturi pentru investitii productive care contribuie la atingerea obiectivelor prioritare ale Uniunii Europene: dezvoltarea regionala, cresterea economica, competitivitatea, ocuparea fortei de munca, crearea de intreprinderi, imbunatatirea mijloacelor de comunicare, protectia mediului inconjurator, precum si pentru investitii in afaceri mici.

Fonduri: Este o institutie non-profit, iar fondurile nu provin din bugetul UE, ci din credite pe pietele financiare si de la actionari: statele membre UE. Contributia fiecarui Stat Membru la capitalul BEI reflecta ponderea sa economica in Uniunea Europeana. Capitalul subscris se ridica la peste 160 de miliarde de euro.
Functie: BEI acorda imprumuturi catre Statele Membre, catre statele candidate sau in curs de aderare, dar si catre statele din Africa, zona Caraibelor si Pacific, spre statele mediteraneene si pentru proiecte de interes mutual in colaborare cu statele din America de Sud si din Asia.

Banca colaboreaza direct cu initiatorii unor proiecte la scara larga (in valoare de cel putin 25 de milioane de Euro), in timp ce pentru proiecte mai mici (ale IMM-urilor sau ale autoritatilor locale), lucreaza cu 180 de banci si intermediari, specialisti in domeniul finantelor.

Nu in ultimul rand, BEI este actionar majoritar al Fondului European de Investitii (a se vedea detalii mai jos).

Criterii de aprobare a imprumuturilor: proiectele trebuie sa contribuie la atingerea obiectivelor UE, sa aduca beneficii, in special, regiunilor celor mai dezavantajate si sa contribuie la atragerea altor surse de finantare.

Organizare: Politica generala de credite a Bancii este definita de catre Consiliul Guvernatorilor, format din ministri (de regula, ai finantelor) din toate Statele Membre. De asemenea, Consiliul Guvernatorilor aproba bilantul si raportul anual si autorizeaza BEI sa finanteze proiecte in afara UE. Operatiunile de credit sunt aprobate de catre Consiliul de Administratie, prezidat de catre presedintele BEI si ai carui membri numiti de comun acord, de catre Statele Membre si de catre Comisia Europeana. Organul executiv al Bancii este Comitetul director.Sediul BEI este la Luxembourg.

Fondul European de Investitii (FEI) a fost creat in 1994, ca parteneriat intre trei actionari: Banca Europeana de Investitii, Comisia Europeana si alte institutii financiare europene (BEI este, incepand din 2000, actionar majoritar).

Functii: Activitatea FEI se deruleaza in urmatoarele doua domenii:

- capitalul de risc: instrumentele FEI constau in investitii in fonduri de capital de risc, in sprijinul IMM-urilor, in special cele recent infiintate;

- garantii: FEI furnizeaza garantii institutiilor financiare pentru a acoperi imprumuturile acordate IMM-urilor.

FEI nu acorda credite si nici fonduri nerambursabile IMM-urilor. Nu investeste direct in IMM-uri, ci prin intermediari financiari.

FEI deruleaza activitati in Statele Membre, Turcia si cele trei state SEE/AELS (Islanda, Liechtenstein si Norvegia).

BEI si FEI formeaza impreuna „Grupul BEI“.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }