QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Aparitia si evolutia ideii de unitate europeana: Ideea unitatii europene in secolul XIXAparitia si evolutia ideii de unitate europeana: Ideea unitatii europene in secolul XIX


Secolul XIX este pentru Europa un secol al revolutionarilor si al natiunilor. Acest secol isi gaseste premisele in revolutia americana si cea franceza care au raspandit ideea egalitatii, libertatii si nazuintei spre fericire. Modelul liberal incepe sa devina o alternativa din ce in ce mai prezenta.
Napoleon, o incercare de refacere prin imperiu a unitatii europene

In 1789, revolutia franceza a declansat procesul de rasturnare a Vechiului Regim. In scurt timp, Franta a trecut de la monarhie absolutista la una constitutionala, apoi la republica, si incepand cu 1804, la imperiu. Napoleon Bonaparte a continuat opera revolutiei franceze prin raspandirea modelului oferit de aceasta. El a mers mai departe si a impus o guvernare autoritara in toate sectoarele vietii de stat. Prin politica sa externa, Napoleon a cucerit o buna parte din Europa, care astfel a cunoscut modernismul ideilor sale, dar si principiile „Declaratiei drepturilor omului si ale cetateanului”. Imperiul napoleonian a constituit un moment important pentru evolutia si dezvoltarea ulterioara a continentului prin ideea de stat national.

Se dezvolta, astfel, un proiect nou: unificarea Europei prin puterea armatei statului francez ce inlocuia principiul medieval al unitatii crestine. In 1812, cand puterea lui Napoleon era la apogeu, Europa aflata sub dominatia lui cuprindea trei grupuri de teritorii:

Imperiul francez, format din 130 de departamente;

State vasale dependente direct de Napoleon (Confederatia Rinului, Marele ducat al Varsoviei, Confederatia elvetiana, regatul Italiei);

Doua regate conduse de membrii familiei (regatul Neapolelui si regatul Spaniei).

In aceasta Europa napoleoniana, institutiile sunt puternic influentate de modelul francez. Administratia si justitia sunt modernizate, apar efectele Codului civil promulgat de Napoleon.Astfel, Europa devine scena unor lupte pentru emancipare nationala care vor da nastere ideologiilor nationaliste. Se afirma specificul national bazat pe identitatea politico-culturala. Meritul lui Napoleon a fost acela de a fi rupt legaturile Europei cu trecutul medieval, consolidand principiile revolutiei franceze. Prin acesta, imaginea Europei se schimba, caci secolul XIX este cel in care, pe fondul raspandirii ideilor de libertate si egalitate, identitatea nationala se trezeste la viata. Intr-o scrisoare din 1807, Napoleon preciza ca el nu i-a succedat lui Ludovic XVI, ci lui Carol cel Mare, care era luat ca model in procesul de unificare al Europei. In timpul exilului din insula Sfanta Elena, el a intocmit un Memoriu (1816) in care explica intentiile sale de a unifica in Europa 30 de milioane de francezi, 15 milioane de spanioli si italieni, 30 de milioane de germani, afirmand ca „eu am vrut sa fac din aceste popoare acelasi corp national”.El ar fi dorit sa fundamenteze legi si principii comune cum ar fi: o singura moneda, desfiintarea vamilor, legislatie comuna care trebuiau sa duca la realizarea unui sistem european, referindu-se numai la cateva natiuni europene, si nu viza unitatea globala (nu vorbeste de englezi, slavi, balcanici etc.).

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }