QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Aparitia si dezvoltarea dreptului dupa retragerea romanaAparitia si dezvoltarea dreptului dupa retragerea romana


Parasirea Daciei de catre romani nu a insemnat retargerea populatiei de pe teritoriul fostei Dacii.S-au retras doar legiunile romane cu o parte a celor din administratia publica.

Etnogeneza poporului roman e un proces de lunga durata,proces pe care istoricii,juristii,sociologii, arheologii l-au analizat de-a lungul timpului si prin care se dovedeste continuitatea vietii politice si administrative pe aceste meleaguri.

Retargerea romana a insemnat o decadere a vietii orasenesti dar si o continuitate a vietii sociale in localitatile rurale.

Atacul popoarelor migratoare,ceea ce a grabit retragerea romana,este o prima trasatura a vietii politice pe teritoriul fostei Dacii.Primii dintre migratori ce ocupa temporar teritoriul fostei Dacii sunt triburile de neam Germanic,gotii.De la acestia cunoastem ramura de apus-vizigotii si ramura de rasarit-ostrogotii.De la ostrogoti ne-a ramas ca dovada tezaurul de la Pietroasele din judetul Buzau care cuprinde Closca cu pui de aur,o tabla din aur.In 376 gotii au fost inlaturati de catre huni care erau condusi de Atila,care era de origine asiatica.In 451 hunii sunt alungati de gepizi(trib germanic).In 556 gepizii sunt alungati de catre avari(origine asiatica).In sec. VII teritoriul fostei Dacii a fost invadat de slavi,o parte la nord de Dunare o parte la sud de Dunare.Influenta cea mai mare o au slavii in formarea poporului si a limbii romane,25% din cuvinte sunt de origine slava(Dambovita-tinutul Stejarilor,Ialomita-tinutul Pustiu,Slatina-tinutul sarac,Zlatna-tinutul Aurului,Targoviste-tinutul Tigrului,Craiova-tinutul Craiului,Vlasca-tinutul vlahilor). Dupa vlahi,la sfarsitul sec. IX,partea de NV a Transilvaniei a fost ocupata de triburile maghiare prin expeditiile organizate din Campia Panonica in Transilvania.S-au asezat in Campia Panonica in 1000-1001. La interventia Papei,maghiarii au fost crestinati in timpul lui Stefan Cel sfant.De la pecinegi si humani ne-au ramas denumiri precum Caraiman,Teleorman,Pecineaga.La jumatatea sec. XIII (1241) o oaste de 250.000 de tatari au venit(tatarii din Mongolia de astazi).Dupa moartea lui Gingis-Gan,triburile se destrama.
Aparitia si raspandirea crestinismului


Religia crestina este rezultatul Edictului din Milano din 313 in timpul imparatului Constantin cel Mare.

Imparatii romani Nero,Domitian,precedati de Diocletian au pedepsit crunt pe cei care nu se supuneau credintei si perceptelor romane.

Pe teritoriul roman:Sf. Sava (inecat in raul Buzau),Apostolul Niceta,Apostolii Pavel si Petru.

Trasaturile crestinismului:

O serie de cuvinte precum "biserica","Dumnezeu","Paste","Florii","Rusalia" au fost preluate si raspandite in lumea crestina

Prin raspandirea religiei crestine,aspectele cu privire la poligamie nu mai sunt mentionate la stramosii geto-dacilor

Spiritul de solidaritate este o trasatura caracteristica a raspandirii crestinismului

Procedura de judecata si sistemul probator din justitie preia o serie din perceptele crestine

Inscaunarea si legitimitatea domnitorului se baza in societatea romaneasca pe participarea Mitropolitului la inscaunare,considerandu-se domnia ca fiind de origine divina,iar domnitorul "Unsul lui Dumnezeu"

Biserica a fost un razem de nadejde a traditiilor si vietii sociale(primele scoli s-au facut prin ajutorul Bisericii si al preotilor).


Formarea statelor feudale romanesti


Incepand cu sec. XII-XIV este o consecinta a dezvoltatii economico-sociale.E lupta pentru independenta si suveranitate.

1.Voievodatul Transilvaniei

Stapanirea maghiara e o consecinta a expeditiilor organizate de triburile maghiare din Campia Panonica in partea de NV a Transilvaniei.Primele lupte maghiare-romane ii fac cunoscuti pe Vlad, Gelu si Menumorut.Rezistenta romanilor in fata navalirii maghiare face ca victoriile sa alterneze intodeuna invingatorii impunand ca mod de organizare si conducere:

Voievodatul

Principatul

Astfel in tinutul Crisanei,Menomorut isi va casatori fiica cu conducatorul maghiar in scopul relationarii pacii.Centrul Transilvaniei era condus de Vlad,avand capitala la Dobanca.Banatul si Oltenia,cu resedinta la Cuvin erau conduse de voievodul Gelu.in 1211 maghiarii vor coloniza in Tara Barsei secuii(neam Germanic).In 1225 sunt adusi cavalerii teutoni(neam Germanic).Viata sociala,economica,politica a Transilvaniei se desfasoara in tinuturi denumite "tari"(Tara Barsei,Tara Hategului,Tara Muresului).

2.Tara Romaneasca

Ca si Transilvania,si Tara Romaneasca sau Muntenia se formeaza ca voievodat,urmarea luptelor de independenta cu maghiarii.In sec. XIII dintre conducatorii cunoscuti sunt cnezii Ioan si Farcas si voievozii din stanga si dreapta Oltului Seneslau si Litovoi.Fiul fiului lui Litovoi(Basarab I) va fi intemeietorul statului feudal Tara Romaneasca(urmarea luptei de la Poasada din 1330).

3.Moldova

Ca si Transilvania si Tara Romaneasca,Moldova se formeaza ca stat feudal in sec. XIV(1354) cand N Moldovei e condus de catre Dragos,iar in 1359,Bogdan Voda devine intemeietorul Moldovei fiind adus din zona Maramuresului unde conducea 22 de sate cu resedinta la Huhea.Bogdan inlatura urmasii lui Dragos,fii sai Ioan si Sas, devenind intemeietorii statului Moldova.

4.Dobrogea

Primele forme de organizatie politica in Dobrogea aflata pana in 605 sub dominatia hindusa.Dintre conducatorii mentionati de catre crisoare sunt Tatos,Satza si Scstlav.Intemeietorul Dobrogei e considerat Jupan Dimitrie.Dobrogea aflata sub influenta bizantina si mai tarziu dupa Mircea cel Batran sub ocupatie otomana au avut alta organizatie politica.

Institutiile juridice in feudalismul timpuriu zugravesc existenta pedepselor penale dar care erau aplicate cu blandete.Era mobilizat oprobriul public in sensul ca cei care comiteau infractiuni erau supusi rusinii si erau plimbati pe ulita satului.Hotararile erau luate de catre juzi cu rol de judecatori ca si cnezii si voievozii.Furtul cu burta(furtul pentru consum) nu era pedepsit.Ca organe de judecata era "Gramada satului"(adunarea obstii).Regulile se aplicau potrivit cutumelor.


Legea tarii


E o suma de norme si reguli bazata pe cutume sau obiceiuri transmise din generatie in generatie.

Normele de drept sunt transmise pentru inceput pe cale verbala.Denumirea de lege vine potrivit filosofului Constantin Noica de la RE-LIGIO(credinta crestina in aplicarea legilor,legi considerate a fi de origine divina,de aici denumirea de "Legea Dumnezeiasca").Legea tarii in societatea feudala  e cunoscuta ca "ius valahium"(dreptul vlahilor).

Trasaturile Legii tarii(ius valahium):

E solidar din punct de vedere geografic

E solidar din punct de vedere social

E un drept rural

E un drept complex si complet

E un drept classic si receptiv

Are la baza "obiceiul pamantului"(traditii,datini,cutume in plan local si regional)

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }