QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Acordul de liber schimb central european (CEFTA)

Acordul de liber schimb central european (CEFTA)


CEFTA (Central European Free Trade Agreement) este un acord comercial de liber schimb a marfurilor care a luat ființa la 21 decembrie 1992 la Cracovia, membrii fondatori fiind Polonia, Cehislovacia și Ungaria. Scopul acestei uniuni a fost adaptarea economiilor statelor membre la o piața comunitara lipsita de taxe vamale și un exercițiu de preaderare la Uniunea Europeana.

Partile componente CEFTA au creat o serie de structuri pentru a gestiona si a sprijini punerea in aplicarea acordului. Unele dintre acestea, cum ar fi Comitetul mixt au fost stabilite in temeiul acordului in sine, altele au fost infiintate mai mult prin Deciziile Comitetului mixt si o anumita functie pe un anunt ad-hoc. Organismele oficiale ale CEFTA includComitetul mixt, care este prezidat de catre una dintre tari, pe baza de rotatie

Sub-comisia pentru agricultura si Aspecte sanitare si fitosanitare;

Sub-comisia privind aspectele vamale si regulile de origine;

Sub-comisia privind barierele tehnice in calea comertului si barierele non-tarifare;

Secretariatul CEFTA.

Partile CEFTA organizeaza, de asemenea, reuniuni periodice de adjunct al ministrilor responsabili pentru probleme comerciale pentru a asigura progrese pe diferite probleme. Ocazional, Summit-urile de prim-ministri sunt organizate special pentru a sublinia realizarile si de a reitegra angajamentul de  liberalizare a comertului si de promovare a investitiilor.
Statele membre sunt:

State membre

Anul aderarii

Anul ieșirii*

Polonia

1992

2004

Ungaria

1992

2004

Cehia

1992

2004

Slovacia

1992

2004

Slovenia

1996

2004

Romania

1997

2007

Bulgaria

1999

2007

Croația

2002

-

Republica Macedona

2006

-

Bosnia și Herțegovina

2007

-

Moldova

2007

-Serbia

2007

-

Muntenegru

2007

-

Albania

2007

-

Kosovo

2007

-

*momentul aderarii la Uniunea Europeana

Comitetul mixt CEFTA

Organul de conducere al CEFTA este Comitetul mixt, care a fost stabilit in conformitate cu articolul 40 din acord. Acesta este compus din reprezentanti ai fiecarei parti la acord (ministrii responsabili comert) si functia sa principala este de a supraveghea si administra punerea in aplicare a acordului. Comitetul mixt se reuneste periodic, cel putin o data pe an si ia decizii prin consens. Comitetul mixt este prezidat de catre una dintre parti si se invarte in aceasta functie pe o baza anuala.

Presedintele in exercitiu In conformitate cu articolul 41 din CEFTA, tarile prezente la prima reuniune a Comitetului mixt in urma intrarii in vigoare a acordului, in septembrie 2007, a adoptat procedurile necesare pentru numirea si functionarea presedintelui consiliului. Pozitia de presedinte al Consiliului se roteste anual de la 1 ianuarie si este detinut secvential de catre fiecare tara in parte, in ordinea alfabetica a numelor lor in limba engleza. Astfel, programul Presedintiei de la intrarea in vigoare a CEFTA 2006 este dupa cum urmeaza:

2007 Republica Macedonia

2008 Republica Moldova

2009 Muntenegru

2010 Republica Serbia

2011 Kosovo

2012 Republica Albania

2013 Bosnia si Hertegovina

2014, Republica Croatia


Presedintele in exercitiu este responsabil pentru convocarea reuniunilor anuale ale Comitetului mixt, precum si orice reuniunile ad-hoc, care sunt considerate necesare. Presedintele stabileste ordinea de zi a acestor reuniuni, in consultare cu partile componente ale Consiliului.
In 2009, la inceputul presedintiei sale, Muntenegru a realizat un sistem de programe de lucru anuale, care stabileste prioritatile partilor CEFTA pentru acel an. Acest concept, care este urmat de Presedintiile ulterioare, spune ca presedintele trebuie sa prezinte in termen de 30 de zile de la terminarea mandatului sau, raportul anual. Secretariatul CEFTA sprijina presedintele in exercitiu.


Sub-comitetele
In conformitate cu articolul 41.5 din acord, Comitetul mixt poate stabili sub-comitete si alte organisme pentru a sprijini punerea in aplicare a acordului. Pana in prezent au fost stabilite trei sub-comisii:
    * Sub-comisia pentru agricultura, inclusiv aspecte sanitare si fitosanitare – obiectivul acesteia este de a facilita comertul cu produse agricole in cadrul regiunii si de a se asigura de protectia sanatatii plantelor, sanatatea animalelor si siguranta alimentelor si a altor masuri aplicate in comertul cu produse agricole si de a nu restrange in mod nejustificat relatiile comerciale;
    * Sub-comisia privind aspectele vamale si regulile de origine. Obiectivul sau este de a simplifica si de a facilita procedurile vamale, stimularea implementarii rapide a regulilor comune de origine, in toate partile, in conformitate cu articolul 14 din acord;
    * Sub-Comitetului privind barierele tehnice in calea comertului si barierele netarifare. Obiectivul sau este de a identifica, revizui si a propune masuri pentru eliminarea barierelor tehnice din calea comertului si barierele netarifare intre parti.

Secretariatului CEFTA

In conformitate cu articolul 40.2 din CEFTA 2006, comitetul mixt este sprijinit de un secretariat permanent situat in Bruxelles. Rolul general al Secretariatului este de a oferi sprijin tehnic si administrativ in cadrul Comitetului mixt, pentru orice sub-comitet, grup de experti sau un alt organism instituit de Comitetul mixt. Acest rol a fost definit de catre Comitetul mixt in conformitate cu Decizia nr 7 / 2007, care stabileste mandatul Secretariatului. Secretariatul este in prezent finantat in comun de catre parti CEFTA si un numar de donatori, inclusiv Comisia Europeana. Secretariatul CEFTA a fost infiintat in septembrie 2008 si cuprinde in prezent trei angajati cu norma intreaga, care au fost numiti in urma unei licitatii competitive internationala pentru fiecare pozitie si a fost supravegheat de un grup special numit de Comitetul de Selectie care cuprinde reprezentanti ai fiecarei parti CEFTA si Comisia Europeana.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }