QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Argumentarea ca o operă studiată aparţine genului dramatic

1. Definitia:

' 'Genul dramatic cuprinde opere literare destinate a fi reprezentate pe scena.De aceea ,creatia dramatica impune anumite limite in ceea ce priveste amploarea in timp siin spatiu a actiunii prezentate. ' '2. I.L.Caragiale - cel mai apreciat dramaturg roman ,fiind autorul unor piese de teatru remarcabile ,printre care ' 'Kir Ianulea ' ' , ' 'O noapte furtunoasa ' ',3. O scrisoare pierduta ,una dintre cele mai cunoscute piese de teatru ale dramaturgiei romanesti ,mereu actuala ,pusa in scena in diferite conceptii regizorale.


4. Structura textului:

' 'Ca in orice piesa de teatru ,textul este divizat in acte care la randul lor cuprind mai multe scene .Piesa ' 'O scrisoare pierduta ' ' cuprinde 4 acte numerotate iar scenele sunt delimitate prin plecarea sau prin intrarea unor personaje (ex.: ' 'Tipatescu iese in stanga ' '). ' '

' 'Fiind o opera dramatica ,contine indicatii scenice prin care autorul da sugestii privind jocul actorilor si aranjarea decorului ,de obicei marcate intre paranteze (ex.: ' 'razand ' ' , ' 'cu tarie ' ' , ' 'mahnit ' ').5. Actiunea oricarei piese de teatru se dezvolta in jurul unui conflict dramatic:

' 'Actiunea se desfasoara ,de fapt ,in jurul ratacirii unei scrisori de dragoste ,pe care prefectul Tipatescu i-o trimite sotiei lui Trahanache ,Zoe. Aceasta pierde insa scrisoarea ,care ,ajunsa in mainile adversarului politic , Catavencu ,devine un instrument de santaj . Catavencu ameninta cu publicarea scrisorii in cazul in care Tipatescu ,Trahanache si cei din partidul lor nu ii sustin candidatura pentru un loc in parlament. ' '6. Personajele textului dramatic sunt prezentate la inceput cu detalii privind identitatea lor.

7. Personajele comunica prin intermediul dialogului ,autorul (naratorul) neintervenind deloc in text .Fiecare interventie a personajelor se numeste replica si personajul care o da este numit la inceput si se fac unele indicatii scenice privind jocul acestuia (Atat Pristanda cat si Tipatescu isi schimba tonul ,pozitia ,mimica in cursul dialogului si acest lucru este indicat cu precizie intre paranteze)

8. O alta modalitate de comunicare este monologul dramatic constand in interventia ampla a unui personaj aflat singur sau facand abstractie de celelalte personaje de pe scena .Se noteaza de obicei cu indicatia ,,aparte’’.

Tehnica aparte-urilor este frecvent aflata in dramaturgie.

Rolul monologului este de a dezvalui gandurile personajului si parerile lui despre ceilalti (Gandurile lui Pristanda ,din scena 2 ,despre conul Fanica ,coana Joitica , . )9.Interogatia retorica si exclamatia retorica au un rol esentian in textul dramatic ,sunt folosite pentru a da relief personajelor si pentru a conferi voiciune dialogului si sunt insotite de o intonatie specifica.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }