QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Tulburari psihice in bolile hematologice

Tulburari psihice in bolile hematologice

1.Porfiria acuta intermitenta este o afectiune foarte rara, mai frecventa la femei, intre 15-40 de ani, cu transmitere autosomal dominanta. Consta in perturbarea metabolismului porfirinei la nivel hepatic datorita deficitului de uroporfirinogen sintetaza, cu cresterea si eliminarea ei si a precursorilor ei in urina. Se poate manifesta prin simptome psihice (anxietate severa cu debut acut, sugerand atacul de panica, variatii dispozitionale, insomnii, halucinatii, deliruri de tip paranoiac, delirium, comportament agitat, chiar violent, cu izbucniri de furie) chiar inaintea simptomelor somatice (dureri abdominale, chiar abdomen acut, neuropatii periferice, tahicardie, HTA, slabiciune generala, crize convulsive). Diagnosticul poate fi cu atat mai dificil cu cit aceste paciente pot avea un stil de viata nevrotic, care face ca tulburarile de comportament sa fie etichetate eronat drept crize conversive, iar administrarea in consecinta a unor medicamente psihotrope sa agraveze starea lor. Boala se manifesta prin episoade acute provocate de administrarea de sedative, anestezice, hipnotice barbiturice cand cresc semnificativ uroporfirina, porfobilinogenul si acidul beta-aminolevulinic urinare.
2.Anemiile. Anemia pernicioasa apare la femei de 40-60 de ani, cu astenie fizica, scadere ponderala, glosita, simptome gastrointestinale polineuropatii periferice, la care se asociaza simptome fizice: astenie psihica, greutate in concentrare, depresie cu idei de vinovatie, autodevalorizare; examenul hematologic clarifica diagnosticul care poate fi confundat cu patologia (pre)involutiva.

6.Tulburari psihice in neoplasmul extracranian. Psiho-oncologia studiaza implicatiile psihologice si psihiatrice ale cancerului. Din punct de vedere strict diagnostic trebuie amintita o circumstanta clinica cu totul particulara: cancerul pancreatic nediagnosticat, care poate debuta clinic atipic printr-o depresie majora, de obicei fara caracterul „vital” conferit de trairea de intensa culpabilitate si autodepreciere din depresia majora endogena, dar care poate oculta tulburarea somatica primara, uneori chiar pina la instalarea icterului mecanic, anorexiei, scaderii ponderale (intilnita si in depresia majora) si celorlate simptome (greata, varsaturi, dureri abdominale iradiate lombar). Riscul de eroare diagnostica este cu atat mai mare cu cat, data fiind varsta de aparitie a neoplasmului pancreatic (50-70 de ani), se poate opta pentru ipoteza depresiei de involutie. Nu exista inca o explicatie argumentata, se presupune existenta unor factori umorali depresogeni secretati de neoformatia pancreatica. Sindroamele paraneoplazice (frecvent intilnite in cancerele pulmonare, dar si cele de san, uter, rinichi, testicol, tiroida, colon) pot antrena modificari metabolice (hipercorticorticism, hipercalcemie, hiperparatiroidism, hipersecretie de ADH) responsabile de schimbari ale comportamentului care pot precede cu luni descoperirea cauzei primare.  Aceste manifestari pot consta in: initial apar stari tranzitorii confuzionale, chiar episoade de agitatie, apoi depresie, anxietate, schimbari de personalitate, halucinatii, stari catatonice, tulburari de memorie care se instaleaza insidios (saptamini-luni) probabil in contextul unei suferinte difuze la nivelul zonelor limbice, temporale (encefalita limbica paraneoplazica).Chisturile coloide benigne care se dezvolta in ventricolul III exercita o presiune  la nivel diencefalic, sfarsind prin a genera sindromul de HIC, dar inainte de acesta poate produce stari depresive, labilitate afectiva, episoade de delirium sau halucinatorii, tulburari comportamentale.

7. Tulburari psihice in intoxicatia cu metale grele. Intoxicatia cu Pb (saturnismul) consta in encefalopatia saturninica, rar intilnita la adulti, in afara cazurilor cind acestia au ingerat tetraetil de Pb, foarte liposolubil, deci apt de a atinge concentratii crescute in SNC. Se manifesta prin greata, voma, dureri abdominale, cefalee, ameteala, letargie, ataxie, cecitate, neuropatii predominent motorii, constipatie si asociaza simptome psihice (neliniste, iritabilitate, episoade de delirium, deteriorari cognitive care pot ajunge, dupa expuneri masive, la dementa.

Intoxicatia cu mercur se manifesta prin gust metalic, tremor, dermatita, voma, diaree sanguinolenta, insuficienta renala, colaps (dupa ingestie acuta), stomatita, la care se asociaza iritabilitate, astenie, anxietate.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }