QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Referat la psihologie - personalitatea sportivului de performantaUNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA SIBIU

FACULTATEA DE STIINTE

SPECIALIZAREA : EFS

REFERAT LA PSIHOLOGIE
PERSONALITATEA SPORTIVULUI

DE PERFORMANTAIn sportul actual, studiile cosacrate cunoasterii personalitatii sportivilor, dar si a antrenorilor, capata o semnificatie tot mai importanta.

Nivelul de aspiratie al sportivului de performanta depaseste intotdeauna performanta anterioara. Sportivul de performanta aspira intotdeauna la imbunatatirea performantelor sale, si in acelasi timp, asteapta de la fiecare noua performanta realizata o imbunatatire a statutului sau. In acest fel, nivelul actual al aspiratiei sportivului de performanta este superior celui din trecut, precum si nivelul perormantei realizate.

Astfel ca specialisti din domeniu de cercetare a psihlogiei sportului s-au convins ca pentru a avea acces la marea performanta nu sunt necesare doar calitati motrice de nivel superior, ci si trasaturi de personalitate comparabile cu exigentele si tensiunea psihica generata de competitia sportiva.

Inainte de a intra in mod mai amanuntit in domeniul personalitatii sportivului de performanta, trebuie sa definim conceptul de personalitate. Profesorii Mihai Epuran si Irina Holdevici definesc acest concept ca fiind "un sistem de trasaturi generale si relativ stabilite, care definesc un anumit individ, facandu-l sa se deosebeasca de ceilalti".

Teoreticienii din domeniul psihologiei impart sistemul personalitatii in trei mari componente structurale:


a) temperamentul, latura dinamico-energetica a personalitatii;

b) aptitudinile, sisteme operationale eficiente;

c) caracterul, ca sistem de atitudini si trasaturi volitive.


Temperamentul

Reprezinta latura dinamico-energetica a personalitatii, exprimandu-se prin rapiditatea sau incetinalea desfasurarii proceselor psihice, rezistenta la efort si stres, prin echilibrul si dinamica proceselor afective. Din studiile aplicate pe acest aspect al personalitatii, reiese ca exista patru tipuri temperamentale: Colericul, sanguinicul, flegmaticul, melancolicul.

In activitatea sportiva este foarte importanta cunoasterea, de catre antrenor, a tipului de temperament, atat din necesitati de selectie si orientare sportiva, cat si pentru realizarea unei individualizari si a unei actiuni educationale eficienta.


Aptitudinile

Sunt sisteme operationale psiho-fizice, care stau la baza indeplinirii cu succes a unei anumite activitati. De obicei sportivii de performanta combina in mod original mai multe aptitudini care asigura posibilitatea infaptuirii unei activitati sportive de nivel inalt.    Pana in momentul in care sportivul de performanta ajunge la un nivel de varf, este necesar sa-si dezvolte aptitudinile prin componenta actionala si educationala- activitatea sustinuta in domeniul respectiv, insusirea unor ansambluri, cunostinte, pricepei si deprinderi adecvate, exeritii.

Un sportiv performer dezvolta o serie de aptitudini sportive generale, cum ar fi: simtul orientarii si echilibrului, rezistenta la efort, dorinta de intrecere, perceptia miscarilor, etc. Dar pe langa acestea, sportivul mai dezvolta si anumite aptitudini specifice practicarii unui anumit sport: simtul plasamentului la jucatori, sesizarea intentiilor adversarului la scrima sau la lupte, calm s stapanire de sine la tir, etc.
Caracterul

Este constituit dintr-un sistem de trasaturi derivate din orientarea si vointa unui individ, trasaturi care-l definesc in ceea ce priveste atitudinea fata de munca, fata de societate, fata de sine insusi, cat si in privinta manifestarilor sale de vointa.

De-a lungul timpului, dupa diverse studii de personalitate pe sportivii de performanta si pe populatia nesportiva, s-a ajuns la concluzia ca sportivii manifesta stabilitate emotionala mai mare decat nepracticienii sportului.

Profesorii Paul Popescu-Neveanu si Stefan Popescu au stabilit deosebiri marcante intre sportivi si nesportivi in ceea ce priveste atitudinea fata de sine, fiind mai increzatori in fortele proprii si mai putin anxiosi.

In cartea Problem Athletes and How to Handle Them  scrisa de Ogilvie Tutko, se realizeaza un profil psihologic al inotatorilor olimpici medaliati, ajungand la concluzia ca acestia prezinta urmatoarele trasaturi: ambitie, mare nevoie de organizare si ordine, slaba capacitate de exteriorizare, tendinte scazute de afiliere la grup, interes scazut pentru problemele altora, stabilitate emotionala, incredere in sine, disciplina, conformism, lipsa de teama fizica.

Comparand aceste date cu cele obtinute de inotatori mai putin performeri s-a constatat ca acestia din urma sunt mai agresivi, au mai multa nevoie de aprobare si prezinta teama fizica pe care insa o exteriorizeaza mai greu.

Cercetarile efectuate de catre profesorii Mihai Epuran si Stefan Tudos asupra handbalistilor divizionari au scos in evidenta urmatoarele:


sportivii de performanta prezinta in general, o personalitate puternica, respectiv au urmatoarele trasaturi: puternici, agresivi, realisti, calculati.


sportivii de inalta performanta se diferentiaza fata de ceilalti sportivi prin inteligenta mai ridicata, stabilitate emotionala mai mare, autocontrol mai bun.In urma celor analizate in acest referat putem trage urmatoarea concluzie: pntru performanta sportiva sunt absolut necesare anumite trasaturi de personalitate, trasaturi ce-i deosebesc pe sportivii de performanta de ceilalti sportivi. Dintre aceste trasaturi un varf sportiv are nevoie de urmatoarele trasaturi: agresivitate (pozitiva), sociabilitate, motivatie specifica, incredere in sine, lipsa de anxietate, stabilitate emotionala.

Bibliografie:

Mihai Epuran/ Irina Holdevici - Compediu de psihologie pentru antrenori. Editura Sport-turism, 1980    


Irina Holdevici/ Ilie P.Vasilescu - Autodepasirea in sport. Editura Sport-turism, 1988

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }