QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente diverse

= TEORIA ARTELOR PLASTICEmartie.2004


REFERAT


La teoria artei plastice .Elev: . . . . . .
Arta Bizantina

Pe baza artei crestine vechi si sub influenta artei antice din Egipt, Siria si Persia, in Imperiul Roman de Rasarit, numit si Bizantin, avand capitala la Constantinopol, a aparut un nou stil artistic - stilul bizantin.
Caracterizata printr-o mare varietate de forme si bogatie ornamentala, este o arta de curte, somputoasa cu diferite simboluri si opere realizate in sec. V-lea si al XV-lea, in Imperiul Bizantin. Existau doua tipuri de biserici: cu plan rotund - construite deasupra criptelor martirilor crestini sau ale unor principi (Mausoleul Gallei Placidia - Ravena) si cu plan dreptughiular (bazilici) - orientate spre rasarit si destinate cultului (Sfanta Sofia - Constantinopol, San Vitale - Ravena, etc.).


Pictura bizantina continua traditia pictorilor greci si romani; mozaicul mausoleului Gallei Placida din Ravena (sec.V) mai pastreaza viziunea romano-elenistica in care predomina motivele florale si zoomorfe.
Lucrari Bizantine: - "Sf. Gheorghe" = icoana bizantina
" Biserica Sfanta Sofia" = Constantinopol
"Inaltarea" = Relief in fedeles
"Christos Pantocrator" = Sf. Sofia
"Blandul Pastor" = Galla Placida = Ravena
"Maica Domnului din Vladimir"=Icoana bizantina
"Zidurile Conastantinopolui" = lucrare bizantina
Arta Romanica

Arhitetura este dominata de constructii masive si severe: catedrale, manastiri, castele, fortificatii, realizate mai ales din piatra, cu ziduri groase, turnuri inalte si ferestre inguste. Principalele caracteristici ale acestor constructii sunt bolta in semicerc si forma de arc in plin cintru a putinelor deschideri practicate in ziduri: ferestre, portaluri si arcade. Fiecare cladire bisericeasca din Pisa - domul, baptiseriul si clopotnita - are o forma constructiva simpla, iar suprafata este impodobita cu coloane din marmura alba; cele mai renumite catredale sunt cele din Politiers si Arles, Franta, din Warms, Germania, s. a.
Lucrari romanice: - "Biserica Manastirii Voronet"
"Biserica St. Benoit-Sur-Loire (Cupola)
"Iisus vorbind ucenicilor" = miniatura
" Fecioara" = detaliu (fresca)
"Apostol" = detaliu (fresca)
"Batalia de la Hastings" = tapiserie catedrala din Bayeux
"Instiintarea pastorilor" = pictura romanica

Lucrari romanice (din Romania): - "Biserica manastirii voronet"Arta Gotica

Arta Gotica a aparut in Franta, in prima jumatate a sec. al XII-lea, iar acesta se raspandeste cu repeziciune in vestul si centrul Europei si anumite elemente decorative ajung chiar in Transilvania si Moldova. Catedralele sunt foarte inalte, zvelte cu turnuri ascutite si basoreliefuri si vitralii viu colorate, reprezentand scene religioase.
Cele mai cunoscute catredale in stil gotic se gasesc in Franta la Reims, Amiens, Paris (Notre Dame), in Germania (Koln), in Spania (Burgos), in Anglia (Worcester), in Italia (Domnul din Milano), in Cehia (Sfantul Vit din Praga), in Romania (Sf. Mihail - Cluj si Biserica Neagra - Brasov). O capodopera a picturii gotice este "Altarul din Trebon", Cehia.
Vitraliile viu colorate redau cu maiestrie sfinti, oameni, animale, plante etc. Scenele de batalie sau de vanatoare sunt infatisate intr-o incandescenta de culori, ca in lumea basmelor. Cele mai vechi vitralii colorate sunt cele din Domnul de la Augsburg - Germania (sec. al XII-lea).
Lucrari gotice: - "Catredala din Chartres"= vitralii
"Catredala Notre-Dame"= din Paris
"Dipticul Wilton" = pictura
"Raiul" = pictura
"Paftaua de la arges"= arta decorativa
"Adoratia magilor" = miniatura

Renasterea

Incepand din sec. XIV-lea si pana in sec. al XVI-lea - ca uramare a schimbarilor economice, sociale si politice - Italia si mai apoi restul Europei au cunoscut una dintre cele mai stralucite perioade din istoria omenirii, perioada de mari prefaceri culturale, numita Renastere.
Conceptiile, ideile oamenilor de stiinta si cultura din Renastere sunt cunoscute sub numele de umanism.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }